Monday, 7 April 2014

Setahun Bersama ABDR

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Alhamdulillah, alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah, tiada daya melainkan dengan izinNya. Hari ini genap setahun saya menulis di blog ini. Ilmu yang dipelajari tanpa diamalkan memang tidak akan memberi sebarang hasil. Syukur ke hadrat Ilahi kerana saya dipertemukan dengan Sifu yang tak pernah jemu memberi kata semangat, perangsang untuk terus kekal fokus pada apa yang ada dalam diri saya. 

Hanya melalui analisa soalan, kita dapat mula membina blog mengikut kemahiran dan kepakaran yang ada pada kita. 6 bulan pertama memang rasa macam blur je bila nak menulis, masih lagi tercari-cari idea penulisan. Bila rasa hilang, mula lihat semula jawapan analisa soalan yang telah diberikan di awal kelas dahulu.  Alhamdulillah, kita setiap hari saya mesti menulis di blog. Sudah letak matlamat, supaya setiap hari mesti update satu entri di blog. Insya Allah. Tarikan pelawat ke blog juga sangat memberangsangkan, melalui pertukaran link blog di kalangan alumni akademi. Rasanya jika sendiri-sendiri, pasti traffik pelawat ke blog saya tidak sampai mencecah angka sekarang bila dah cukup setahun. 

2 bulan setelah selesai menyiapkan tugasan, saya mula dilantik sebagai pembantu kelas.  Membantu kak Masayu dalam mengendalikan pelajar yang mendaftar melalui saya, yang mahu belajar membina blog.  Kemudian setelah 2 bulan, saya dilantik sebagai guru online Akademi Bekerja Di Rumah. Alhamdulillah. Tahniah juga kepada semua protege yang telah berada dalam kelas saya. Setakat hari ini pelajar di kelas saya sudah mencecah 59 orang. Semua mereka mempunyai azam, matlamat mahu mula bisnes secara online, mahu menjana pendapatan dengan menggunakan blog sebagai medium pemasaran. Ada juga yang sudah mempunyai blog sebelum ini, tetapi masih datang menimba ilmu, kosongkan gelas mahu memperolehi ilmu baru. Dan sudah ada barisan pengurus online saya yang mula menjana income dari rm100 sehari bersih dengan hanya mempromosi produk akademi. Tahniah dan syabas kepada mereka.  Kami di akademi hanya tunjuk cara dan sampaikan ilmu ini, kalian yang merealisasikannya sehingga berjaya.  

Terima kasih tak terhingga atas ilmu ini, terima kasih mentor kak Masayu Ahmad, Team guru online ABDR, team alumni AKADEMI BEKERJA DI RUMAH, walau hanya atas talian, jalinan ukhwah yang terjalin sangat erat. Alhamdulillah.

AKADEMI BEKERJA DI RUMAH
Ia merupakan Akademi yang berjalan 100% secara online.
Kini terdapat 500 orang pelajar secara online
Sudah terbina hampir 500 buah blog
Sudah ada 13 orang guru online dan
Sudah ada berpuluh rakan niaga online

Kenapa online?
Kerana berjuta orang lebih suka mendapatkan info dan mendapatkan produk dan perkhidmatan secara online. Dalam berjuta, kita hanya perlukan beberapa orang sahaja sehari untuk mendapatkan perkhidmatan /produk kita. Ia lebih menjimatkan kos berbanding membuka premis dan menunggu orang datang masuk. Masa makin pantas berlalu, orang makin pantas bergerak, teknologi menemukan manusia sesama manusia tanpa perlu travel. Manfaatkan peluang ini.

Jika mahu Ilmu / Informasi , kita ada beberapa ebook yang boleh dijadikan rujukan:
1. Ebook Belajar Asas Blog
2. Ebook 101 Idea Home Based Bisnes
3. Ebook Mula Bisness Butik Online/Offline
4. Ebook Superwahm Supermom
5. Ebook Panduan Kediaman Pertamaku
6. Ebook Panduan Mudah,my (bakal terbit)
7. Ebook Panduan 44 hari pantang
8. Ebook Resipi Pantang
9. Ebook Panduan Bekerja dan Berniaga (bakal terbit)
10. Ebook Panduan Rakan Niaga

Jika mahu berguru/belajar online/ada mentor, kita ada beberapa kelas online:

1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Beriklan bersama kami di http://sohodirectory.blogspot.com/
10. Sertai seminar terkini anjuran kami http://bengkelbranding.blogspot.com/

Jika mahu beriklan pula, kita sudah ada rangkaian network dan tapak iklan di soho directory . Kita ada beberapa perkhidmatan seperti:

- Sewa Tapak Iklan dan satu page untuk memperkenalkan produk dan perkhidmatan
- Mengambil upah membina blog

Dan akan ada pelbagai lagi produk dan perkhidmatan digital dan online pada masa akan datang. Ianya se mudah di hujung jari saja.

Bagi kesemua peserta kelas online, layak beriklan percuma di soho directory, menjadi Ahli Alumni akademi Bekerja di rumah dan layak mempromosikan produk akademi dan mendapat komisyen (affiliate) .

Siapa mahu dapatkan ebook?
Siapa mahu belajar online?
Siapa mahu jadi Ahli Akademi Bekerja Di Rumah?
Siapa mahu jadi rakan niaga (affliate) Akademi Bekerja Di Rumah?

Semua orang boleh, tak kira lelaki atau wanita. Senior atau junior. Semuanya Online. Semoga Akademi ini menjadi pelopor kepada kemajuan WAHM alaf baru.

Pendaftaran dan pentanyaan terus melalui saya Anys Idayu Zakaria atau barisan pengurus online Azuriyah Mohamad Nur Balqis Qahira Bee Irma Sariah Awang Senik NurRullz Daud Nor Adilah MaLeeva SemaDi Nur Sayid

Guru Online ABDR
"1 Usahawan 1 Blog"
www.anysidayu.blogspot.com
Mula Bisnes Butik
aizmallgedungbukuonline
aizmallgedungserbanikaonline