Monday, 24 March 2014

Strategi Penjenamaan Diri dan Bisnes

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Alhamdulillah, hari ini saya nak cerita lagi kelebihan sertai bengkel branding yourself stategies ini, yang bakal diadakan pada bulan hadapan


PASTI RAMAI YANG TERTANYA "EVENT" APAKAH INI?
Sebenarnya ianya adalah Bengkel Live Coaching Satu hari

Tentang Strategi Penjenamaan Diri / Perkhidmatan / Perniagaan

[Masalah Dalam Diri Kita]

Masalah untuk memperkenalkan diri dan perkhidmatan ini sebenarnya berlaku kepada saya dan ramai orang lain di luar sana terutamanya mereka yang "berpendidikan tinggi" dan "pandai". Oleh kerana merasakan diri terlalu pandai, kita menghalang diri kita untuk mempelajari teknik-teknik ini. Ia adalah perkara asas yang utama yang menyebabkan orang yang berjaya terus berjaya apabila menggunakannya dan ia juga merupakan perkara asas yang utama menyebabkan orang gagal terus gagal dan gagal apabila tidak menggunakannya.

[Pengalaman Sendiri]
Saya belajar dari pengalaman sendiri dan juga pengalaman orang lain. Pada tahun 2012 saya telah meletakkan jawatan di sebuah agensi kerajaan tempat saya berkhidmat kerana mempunyai masalah pengurusan rumahtangga terutamanya hal kebajikan anak-anak yang sering keluar masuk hospital .

Selama 1 tahun saya cuba menghasilkan pendapatan sendiri. Selama itu saya:
-Membuat, Menjual dan Mengedar Cheesetart
-Menyertai perniagaan MLM
-Menjadi pemborang dan menjual busana Muslimah
-Menjadi ajen Tupperware dan sebagainya

Saya buat bermacam usaha untuk mendapatkan pendapatan kerana sudah berjawatan Suri Rumah Sepenuh Masa. Suami tidak suruh tapi saya yang sudah biasa ada gaji sendiri merasa janggal tanpa pendapatan sendiri.

[Mencari Mentor]
Lama juga saya mengalami "zaman meroyan dan kegelapan". Walau banyak usaha yang dilakukan, ia seolah-olah pembaziran tenaga dan masa kerana tidak mengetahui teknik-teknik sebenarnya. Dan saya katakan pada diri sendiri " Sudah, Nisa! Tak perlu bereksperimen lagi! Jangan buang masa, cari mentor segera."

Seawal perletakkan jawatan setahun yang lalu tersebut, saya menghadiri seminar Advance Marketing Power oleh pelatih jutawan terkenal iaitu Dr.Azizan Osman. Beliau banyak berkongsikan cara. Saya aplikasikan kepada kesemua perniagaan di atas, dan ia mendapat sambutan ramai.

Namun, saya tersentak apabila ayah saya sendiri berkata " Baru untung rm50 dan riuh sekampung" setelah saya berjaya membawa hasil pulang sehari selepas pulang dari pejabat pos dengan berjalan kaki di panas terik kerana poskan barang dan borang yang dipesan oleh pelanggan online.

Akhirnya saya bertemu dengan Mentor yang secocok dengan gaya kehidupan yang saya perlukan. Saya mendapat mentor yang juga seorang suri rumah namun berpendapatan dari rumah. Saya "membayar" untuk berilmu dengan beliau. Dan alhamdulillah, "bayaran" tersebut bukan sekadar pulang modal namun berlipat kali ganda keuntungannya. Ilmu apakah itu? Ya, itulah yang saya akan kongsikan dan saya akan berikan langkah demi langkah untuk kita :

-Mula pandang Kepakaran
-Mula pandang Ijazah yang ada
-Mula pandang Hobi dan Minat

Kemudian:

-Bagaimanakah cara untuk "menjenamakannya"?
-Bagaimana untuk "mendesignkannya"?
-Bagaimana untuk "memperkenalkannya"?

Apabila kita mengetahui tekniknya, dari rumah juga boleh "dikenali" , mendapat pelanggan dan perniagaan berjalan maju dan terus maju. Jika ada yang bercita-cita ingin menjadi ibu suri berijazah dan bekerja sepenuh masa di rumah (working mother at home) , ini adalah ilmu yang sangat diperlukan. Jika ada yang menjalankan perkhidmatan "professional" namun terpaksa tutup premis dan mula menjual baju atau coklet, inilah masanya untuk belajar teknik-teknik yang akan didedahkan untuk anda bangun semula perkhidmatan professional anda dengan penuh gaya dan kemesraan dengan pelanggan. Bagaimanakah caranya? Hadir ke Bengkel Live Coaching ini.

Insyaallah. Berbekalkan semangat luar biasa yang di anugerahkan oleh Allah swt, saya bersemangat berkongsi dan wajib berkongsi pengalaman dan ilmu seciput yang ada untuk membantu masyarakat kita untuk :

-bangun dari leka
-untuk tidak lagi bersedih dan bermurung
-untuk tidak lagi berada dalam kegelapan

Sudah tiba masanya untuk :

-keluar dari zon selesa
-berani melakukan
-lakukan semaksimum
-perkenalkan diri, produk, perkhidmatan atau perniagaan di mata orang ramai.

Jika kita tidak beritahu, ada orang lain tahu apa perniagaan/perkhidmatan kita?

Apa beza apabila orang lain yang menceritakan tentang kebaikkan perniagaan / perkhidmatan kita dengan kita yang bagi tahu sendiri di sana dan di sini yang perniagaan /perkhidmatan kita sangat baik?

Bagaimana pula jika media yang tolong bagi tahu kan? Agak-agak orang lebih percaya atau tidak jika media yang memperkenalkan diri/perniagaan/perkhidmatan kita?

Bagaimana ini semua boleh terjadi?

Maka saya luangkan sedikit masa buat pertama kalinya di khalayak ramai untuk berkongsikan langkah demi langkah. Selama ini saya berkongsikan selama 8 bulan dengan mereka yang masuk daftar kelas coaching personal saya secara online. Kini, masanya untuk saya kongsikan kepada semua orang tanpa batasan. Jika saya yang lemau dan lembik boleh lakukan, apatah lagi kalian yang sangat hebat di luar sana.

3 Lokasi untuk di tempah tempat duduknya:

-Melaka ( 5 April 2014)
(MMU, MELAKA)

-Kuala Lumpur ( 6 April 2014)
(UTM , KL)

-Kelantan (26 April 2014)
(KOTA BAHRU)

Bengkel : Branding Yourself Strategies, Branding Your Business Strategies
(Pendedahan Langkah Demi Langkah Mudah Yang Boleh Dilakukan)
*langkah-langkah ini tidak akan di dedahkan oleh sesiapa pun yang sudah berjaya melaluinya kerana mungkin mereka terlupa untuk berkongsi 


Dengan berbesar hatinya saya menjemput tuan/puan untuk hadir sesi coaching ini di mana hanya perlu peruntukkan masa sehari sahaja untuk dapatkan teknik-teknik mudah:
- penjenamaan diri dan perniagaan dan perkhidmatan
- merekabentuk perniagaan dan perkhidmatan
- strategi mempromosikan perniagaan dan perkhidmatan agar lebih dikenali ramai dan mendapat liputan media serta di cari oleh pihak tertentu untuk kerjasama, tajaan dan sebagainya

ibu tunggal yang ingin berpendapatan/berniaga/sedang berniaga tapi suram/ tidak tahu berniaga
- suri rumah yang ingin berpendapatan/ berniaga/sedang berniaga tapi suram/ tidak tahu berniaga
-lepasan universiti yang ingin berpendapatan /berniaga/sedang berniaga tapi suram/ tidak tahu berniaga
-yang mengganggur yang ingin berpendapatan /berniaga/sedang berniaga tapi suram/ tidak tahu berniaga
-yang berhutang yang ingin berpendapatan /berniaga/sedang berniaga tapi suram/ tidak tahu berniaga
- yang berniaga tapi tidak ada pelanggan dan ingin majukan semula perniagaan dan mendapat pelanggan

Perniagaan dan perkhidmatan yang dimaksudkan tidak kiralah di bidang apa jua sekalipun:
- professional
-penulis
-peniaga
-penggiat seni
-perekabentuk
-pembekal
-perkhidmatan rundingan
-pegilang dan sebagainya

Semasa bengkel, setiap peserta perlu hadir dengan membawa satu idea bisnes sama ada bisnes yang sedang dijalankan atau business yang baru difikirkan sebagai latihan bersama. Semoga sekembalinya di rumah nanti, masing-masing sudah jelas dengan apa tindakan yang perlu dilakukan.
 

Insyaallah anda yang hadir ke bengkel ini akan mendapat KUNCI TEKNIK BRANDING di dalam genggaman anda. Hanya perlu pulang dan lakukan!

hubungi saya Anys Idayu Zakaria untuk pendaftran mana-mana lokasi pilihan

 


Dari rm350 kini diturunkan kepada rm150 sahaja bagi memastikan ramai yang mampu mempelajarinya dengan kos yuran yang rendah. Harapan saya agar semua peserta manfaatkan ia sebaiknya.

Datang dengan gelas yang kosong, dengan nawa satu idea perniagaan untuk latihan didalam bengkel.

Pendaftaran masih dibuka sehingga 31 march 2014. Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya atau krew pemasaran yang anda kenali.

»www.bengkelbranding.com
»http://bengkelbranding.blogspot.com/

Jika anda tak pernah melabur duit untuk ilmu perniagaan, inilah peluangnya. Setiap pelaburan ada keuntungannya. Insyaallah.

hubungi saya Anys Idayu Zakaria untuk pendaftaran mana-mana lokasi pilihan