Saturday, 8 March 2014

Jejak Kembali Aliran Tunai Bisnes Kita

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Alhamdulillah, Insya Allah, 17 Mac ini giliran saya pula untuk mengikuti kelas online urusniaga akaun bisnes. Sebelum tu, apa kata kita baca sikit ulasan salah seorang guru online yang telah mengikuti kelas ini.


(Sumber: http://zailamohamad.blogspot.com/2014/02/kenapa-pentingnya-untuk-urus-akaun.html)

Sebenarnya sudah lama saya ingin menulis entri ini, tetapi lantaran kekangan masa saya terpaksa lupakan hasrat tersebut. Alhamdulillah, hari ini terasa ingin berkongsikan pengalaman memasuki kelas urus akaun bagi WAHM SOHO yang mahu baru bermula. Walaupun saya sudah bermula sejak 2009 lagi tetapi hanya serius di dalam menguruskan perniagaan online saya hanya selepas saya berhenti kerja iaitu pada tahun 2012. Jadi, memang sepatutnya saya belajar dengan lebih mendalam lagi tentang pengurusan akaun perniagaan yang saya jalankan ini.

Alhamdulillah, sejak mengetahui adanya kelas urus akaun yang ditawarkan di dalam Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR), hati memang teruja untuk menyertainya. Lantaran kelas yang dijalankan juga secara online sahaja sememangnya memudahkan bagi saya kerana tidak perlu keluar dari rumah untuk menghadiri kelas. Saya hanya perlu memilih hari di mana saya perlu berada di hadapan komputer untuk berinteraksi dengan instruktor yang sungguh baik melayan segala pertanyaan dari saya dan kawan-kawan.

Apa yang menarik di dalam kelas ini, kami (satu sesi kelas dihadkan kepada 5 orang) diberi penerangan tentang kepentingan menjaga aliran tunai supaya tidak berlaku kebocoran di mana kita tidak tahu duit hasil jualan kita hilang di mana. Oleh sebab itu, sangat penting untuk mempunyai rekod harian yang mencatatkan aliran masuk dan keluar duit hatta lima sen pun! Lagi satu, duit perniagaan jangan dicampur adukkan pula dengan duit peribadi. Kalau boleh gunakan akaun bank yang berasingan supaya nanti kita boleh menjejak kembali aliran tunai kita. Barulah tidak berlaku insiden "eh, mana pergi duit niaga aku??" (padahal sudah digunakan secara senyap-senyap untuk beli barangan keperluan peribadi kita:P)

Selain itu, kita juga akan diajar mengenai perkara asas untuk menguruskan akaun seperti mengenali invoice, resit, sebut harga (quotation), penyata bank dan juga baucer tunai. Dalam melakukan urusniaga secara online mahupun offline, 5 perkara di atas sangat penting untuk disimpan dan direkodkan bagi mengira keuntungan yang bakal kita jana hasil daripada setiap jualan yang terhasil. Jangan tak tahu, bekerja sendiri juga perlu disenaraikan beberapa kos seperti penggunaan elektrik, internet dan duit minyak untuk penghantaran barangan ke pejabat pos perlu direkod di dalam perbelanjaan bulanan juga. Apabila kita bijak menguruskan kewangan atau akaun perniagaan, setiap bulan bolehlah memberi ganjaran kepada diri sendiri berdasarkan keuntungan yang didapati. Ini juga dikenali sebagai "gaji" hasil daripada perniagaan yang kita usahakan. Jangan lupa juga untuk menyimpan dan lupakan sebagai hasil yang kita akan gunakan di hari tua nanti.

Saya rasa memang berbaloi-baloi untuk mengikuti kelas ini. Instruktor kami juga sangat baik dan meninggalkan kami no telefon beliau untuk dihubungi sekiranya ada sebarang kemusykilan. Jika berminat untuk mendaftarkan diri di dalam kelas urus akaun ini, boleh daftar melalui saya juga. Harga bagi setiap kelas adalah RM150 untuk 3 jam sesi bersama instruktor. Nota akan diberikan sebelum masuk kelas juga
 
Belajar rekod dan catat aliran tunai
Belajar mengapa banyak kos lebur, untung tidak ada
Jejak kenapa jualan sudah banyak, untung tidak ada
Belajar jejak punca kebocoran wang
Belajar untuk simpan dan reward diri atau gaji untuk diri sendiri dahulu

Kelas akaun 17.03.14, 9.30pg-12.30tgh sudah penuh-alhamdulillah

Pendaftaran Kelas Asas Akaun untuk WAHM/SOHO bagi tarikh berikut masih dibuka:
24 mac 2014
dan 31 mac 2014
Isnin, 9.30pg-12.30tgh

Juga dibuka pendaftaran bulan April bagi tarikh berikut:
07.04.14
14.04.14
21.04.14
28.04.14
Isnin, 9.30pg-12.30tgh
 
 Hubungi saya untuk pendaftaran :

Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wtsapp : 017-7912993
 
 
_____________________________________________________________________
 

Harga menarik hanya RM50 SAHAJA, dua ebook

1. Ebook 101 idea home based bisnes
2. Ebook belajar asas blog

Tempah Terus di sini
http://aizmallgedungbukuonline.blogspot.com/p/borang-tempahan.html


 
Harga biasa RM100 untuk 2 ebook. Harga promosi sekarang, RM50. Jadi dapatkan dua ebook ini sebelum tamat promosi. Cari apa idea yang sesuai untuk bermula dari rumah dan mulakan jejak pelanggan melalui blog.