Sunday, 3 November 2013

Idea Bisnes Makanan

Teks : Anys Idayu Zakaria

 
 
Bagi yang sedang merancang idea untuk mulakan bisnes makanan, atau mula bisnes kecilan di rumah, apa kata baca sedikit perkongsian saya di sini. Mana tau boleh dapat sikit gambaran yang kalian boleh lakukan di rumah.
 
 

 
 
 
Teks: Masayu Ahmad
Sumber:http://101ideahomebasedbisnes.blogspot.com/
 
1. Menjual sarapan pagi

2. Jualan menu tengahari

3. Membekal makanan bajet pelajar

4. Katering kecil-kecilan

5. Kek dan roti

6. Pek rempah ratus dan resipi mudah

7. Makanan sejuk beku
 
8. Makanan tradisi
Bina kepakaran memasak dengan membuat pengkhususan makan tradisi. Masyakarat Malaysia tidak kira kaum memang suka akan makanan tradisi. Makanan yang menjadi memori ketika kecil, malah ia menjadi pilihan untuk majlis keraian, majlis kesyukuran, perkahwinan dan sebagaiya. Hadir ke kelas yang mengajar dan pelajari teknik memasak dan menyediakan masakan tradisi. Tempahan masakan tradisi ini sudah tentu sekitar kawasan perumahan, pejabat, majlis-majlis tertentu. Bina dan asas kepakaran untuk memasak dan menyediakan dalam kapasiti yang banyak berdasarkan kemahiran menerima tempahan dalam pelbagai pakej besar atau kecil. Ini juga boleh disediakan operasi hanya dari rumah sahaja.

9. Pelbagai kerepek dan keropok pilihan popular
Makanan seperti ini mendapat sambutan sepanjang tahun. Contohnya musim perayaan seperti ini sangat tinggi permintaannya. Manakala bagi musim bukan perayaan masih boleh teruskan jualan dengan pelbagai pilihan makanna kering. Fokus hanya makanan kering sahaja.

10. Kelas masakan
Bagi yang sudah mempunyai kepakaran memasak, boleh pula berkongsi pengalaman dengan menyediakan bengkel masakan untuk surirumah yang baru berjinak untuk mempelajarinya. Kelas ini sesuai untuk pelajar dalam bidang masakan, surirumah yang mahu menambah kemahiran memasak dan juga surirumah yang mahu menjana pendapatan bersumberkan bidang masakan. Pelbagaikan pakej kelas. Sebelum itu perlu ada pengalaman dan boleh menyediakan keperluan pelajar semasa sesi kelas atau bengkel. Kelas-kelas kemahiran sebegini begitu popular dan ia sentiasa ada permintaan.

 
Pakej promosi bagi mereka yang minat untuk mulakan bisnes makanan. Pakej hebat ini boleh juga diperolehi secara PERCUMA sahaja, melalui pendaftaran kelas online asas membina blog. Hubungi saya untuk pakej hebat ini.
 
 
 
Jom beriklan di sini Soho Directory. Baca terma iklan di Ruangan Iklan Online
Beli buku agama, buku motivasi & ebook di sini Aizmall Gedung Buku Online
Beli produk sunnah dan kelengkapan solat di sini Aizmall Sunnah Online
Beli pelbagai jenis produk kesihatan, makanan dan produk borong bisnes di sini Aizmall Gedung Online
Sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah. Untuk yang berminat mendaftar kelas online asas membina blog fanpage bisnes atau penulisan, hubungi saya :
Sms/ Whatsapp : 017-7912993