Thursday, 27 June 2013

Teknik perundingan dalam perniagaan

Teks : Anys Idayu Zakaria
 
 
Sebagai usahawan, kita akan berjumpa pelbagai jenis orang atau klien yang akan menilai kita melalui kaedah kita berunding. Mereka mungkin tidak mengenali kita sebelum ini, tetapi mereka menilai  dengan setiap gerak-geri dan percakapan kita. 4 perkara terlarang untuk membuat perundingan dalam bisnes :

1. Elakkan perkataan “diantara ini dan itu”
Kita sering selesa menggunakan perkataan “diantara” dalam pembualan harian kerana kita merasa kita memberikan rundingan yang fleksibel.
Contohnya seperti berkata:
“harganya antara RM 2000-2500″
“kerja ini boleh disiapkan diantara 3-4 minggu”
Tetapi kesannya sangat berbeza, pelanggan akan merasakan kita tidak yakin atau kurang pasti dengan perniagaan yang sedang kita jalankan. Otak mereka akan menafsirkan ini sebagai satu ketidakyakinan. Kita lebih selesa dengan peniaga yang memberi jawapan tepat 5 minggu berbanding jawapan 3-4 minggu.
 
2. Jangan guna ayat “Saya sangat-sangat bersetuju dengan rundingan ini”
Dalam sebarang rundingan, jangan tunjukan bahawa kita telah berpuas hati dengan harga atau tawaran yang ditawarkan. Ini akan memberi kesan kepada pembeli bahawa kita telah membuat jualan yang sangat menguntungkan.
Mungkin kita pernah hadapi situasi sebegini:
Anda: Apek, ini kasut berapa harga ?
Apek : Itu saya kasi saya you RM 300 la.. harga untuk you saja.
Anda : Ayo.. mahal sangat la.. bagi la murah sikit.
Apek : Brapa you mau ?Anda : RM 200 boleh ?
Apek : OK OK .. amik RM 200.
Anda : (aik ??? kenapa senang sangat)
Apek.. murah lagi boleh?
Apek : You mau kena tumbuk ka ?
 
3. Elakkan Ayat “Cuba tuan tawarkan saya sesuatu”
Mengikut sebuah kajian, keputusan rundingan biasanya berpihak kepada pihak yang menawarkan harga dahulu.
Maksudnya, dalam apa-apa rundingan, pastikan bukan pelanggan yang menetapkan harga perundingan terlebih dahulu. Kita perlu memberi tawaran terlebih dahulu sebelum meneruskan perundingan. Sebagai peniaga, kita  lebih mengetahui mengenai kos dan keuntungan. Pelanggan mungkin tidak ada idea langsung mengenai harga ini.
 
4. Jangan sekali-kali mencarut
Perunding yang hebat, tidak akan mengambil kisah sebarang kritikan kepada perniagaannya. Perniagaan bukan diri anda, jadi anda tidak perlu marah jika perniagaan anda dikritik orang.
Perniagaan adalah seperti bayi kita, tetapi kritikan seperti ini perlu ditangkis dengan baik dan bukan dengan perasaaan marah. Kesalahan seperti ini sering dilakukan oleh usahawan.
 
 
 
 
 
 
PAKEJ ASAS WAHM SOHO : BEKERJA DARI RUMAH
 
Pakej di atas adalah RM125, tetapi saya mahu bagi harga kasih sayang,
RM100 sahaja

bonus 1: dropship produk sunnah
bonus 2: dropship produk bukuHarga ini sah sehingga 30 Jun 2013 sahaja, miliki sekarang. Maksudnya beli dua dapat free 1 ebook.

Tiga ebook di atas adalah bacaan asas, DAN JIKA BUAT BELIAN DENGAN PAKEJ INI PADA HARGA RM125, AKAN DAPAT FREE BUKU JANA RM DARI RUMAH (buku free tertakluk pada stok, siapa cepat akan dapat)


isi borang tempahan di sini