Saturday, 15 June 2013

jangan mudah beralah

Teks : Anys Idayu Zakaria 
Foto : Carian goggle 


Sudah melangkah setapak dalam alam bisnes kita tidak seharusnya lekas patah semangat dan mudah putus asa. Dunia bisnes ni bukannya mengambil masa sehari dua untuk melihat hasil. Umpama kita menanam padi, tetap ambil masa untuk menuainya.  Begitulah juga dalam dunia bisnes. Bukannya hari ini bermula, harini terus berjaya. Sebenarnya hari ini bermula, itulah titik totak permulaan untuk melangkah lebih jauh. Samada kita akan berjaya  atau terus jatuh.

Untuk berjaya, kita perlu sokongan dan galakan daripada orang sekeliling. Ambil peluang bergaul dan dekat dengan orang-orang yang sama level dalam industri yang kita ceburi. Jangan sombong menyapa mereka. Gunakan medium internet seperti facebook untuk turut serta dalam kumpulan-kumpulan bisnes yang dapat memberi semangat dan bantuan motivasi sesama ahli kumpulan.

Saya suka tengok rakan-rakan lain ramai yang  dah mula menceburi bidang bisnes. Dulu ketika awal saya buka akaun facebook, tahun 2011 tidak ramai lagi rakan-rakan saya yang berbisnes.  Rasanya saya sorang yang sibuk mempromosi pelbagai barangan.  Tapi sekarang ni, mereka sudah mula nampak peluang yang ada.  Peluang tu sebenarnya ada dalam diri kita sendiri. Jika ada kemahiran dan pakar dalam bidang tertentu, tak salah kita gunakan untuk ke arah kebaikan. Bantu keperluan yang orang lain mahukan yang mungkin mereka tidak pakar dalam bidang tersebut. Disamping dapat membantu menjana pendapatan kita.

Dan yang penting kita terus belajar ilmu perniagaan dan ilmu kewangan daripada orang lain. jangan takut untuk melabur msa, wang dan tenaga untuk mencari. Ilmu itu sebenarnya sangat berguna. Jika tidak digunakan pada masa sekarang mungkin satu hari nanti kita pasti memerlukannya.

3 teknik mudah urusniaga online :
Ini asas yang perlu ada bagi yang baru mahu mula belajar urusniaga online. Saya tahu ramai yang sudah pakar, tetapi asas ini khusus bagi ibu yang baru bermula.

1. Mulakan dengan percuma, fan page, blogspot, produk dropship. Ini tiga yang sangat asas yang boleh dimulakan. Kalian boleh google untuk mendapatkan tiga ini.

2. Fan Page adalah sebagai kedai online dan cara yang sangat efektif untuk menjual dan terus kepada pelanggan.

3. Blogspot. Boleh google untuk memulakan ini. Blog sangat sesuai untuk titik mula kalian mencari pelanggan. Ya blog adalah salah satu cara memperkenalkan diri kepada pelanggan, bina khalayak pelanggan kalian sendiri. Ada berjuta-juta rakyat Malaysia, kalian hanya mahu 3K hingga 5K pertama pelanggan setia.

4. Dropship. Tidak perlu ada produk sendiri, mulakan dengan produk yang sudah ada. Banyak pembekal yang menawarkan dropship.

Untuk 1,2,3 mudah sahaja, jika buntu ada 1 hingga 10 langkah sahaja bermula dengan analisa. Kami tawarkan melalui kelas online fan page dan blogspot. Hubungi saya di fb atau di http://aizmallgedungbukuonline.blogspot.com/