Friday, 3 May 2013

Rumah sendiri - 1/5/2013

Teks : Anys Idayu Zakaria
Foto : Carian goggle

Diam tak diam rupanya hari ini gelaplah setahun kami sekeluarga menetap di rumah sendiri.  Sekejap sahaja rasanya. Tahun lepas, 2012 semasa kami sekeluarga berpindah ke kawasan ini, rumah di bahagian hadapan rumah saya masih lagi dalam proses pembinaan.  Lorong yang saya duduki pun masih belum ramai yang berpindah. Hanya beberapa keluarga termasuk kami. Sekarang ini semua rumah telah hampir penuh. Begitu juga rumah di bahagian hadapan. Semuanya telah diduduki oleh pemilik masing-masing.

Walaupun hanya rumah teres setingkat, tapi saya amat bersyukur kerana pada usia 29 tahun saya telah memiliki rumah sendiri.  Kata orang tak rugi membeli rumah. Memang betul.  Selepas beberapa bulan proses pembelian rumah (proses belian pada pertengahan tahun 2011), harga rumah yang saya beli itu telah naik dan nilainya juga telah tinggi. Kami suami isteri bersyukur kerana telah membeli lebih awal.  Agaknya tahun 2013 ini pasti harganya juga lebih tinggi.

Walaupun proses pembelian tidak begitu rumit, tapi sebagai pembeli kita perlu menyediakan duit deposit dan bayaran untuk peguam. Saya menggunakan pinjaman kerajaan sepenuhnya dan menggunakan wang KWSP untuk proses deposit, wang peguam dan lain-lain bayaran kepada pemaju. Selain itu, kita juga perlu menyediakan wang untuk mengubahsuai rumah serta memasang pagar untuk pintu dan tingkap.  Jika tidak mahu mengubah suai, cukup hanya dengan memasang pagar untuk keselamatan. Saya hanya mengubah suai sedikit di bahagian dapur, memasang kornis dan pagar untuk pintu dan tingkap. Oleh kerana rumah sendiri dan kebetulan en.suami juga pandai bertukang, jadi bolehlah kami buat perlahan-lahan.Jadi kepada sesiapa yang berhajat dan berangan-angan untuk membeli rumah.  Baiklah bertindak cepat kerana setiap tahun pasti nilai rumah akan semakin mahal. Tambahan pula dengan inisiatif kerajaan yang telah   
menubuhkan program Skim Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PRIMA), golongan muda yang telah bekerja bolehlah membeli rumah sendiri dengan harga yang berpatutan mengikut kelayakan individu tersebut.  

fungsi dan khasiat umum pati delima

* MELEGAKAN BATUK
* bakar kalori / lemak
* menurunkan tekanan darah tinggi / kolesterol tinggi

* utk lelaki / wanita - meningkatkan keupayaan libido (seksual)
* mengetatkan rahim (sambil meningkatkan pelinciran semulajadi, menjadikan hubungan intim lebih selesa dan mesra)
* 100% dapat mengatasi masalah kekeringan vagina wanita secara semulajadi
* melancar aliran darah
* memperelok perjalanan haid
* mengempiskan perut
* mengeluarkan peluh / toksin
* melegakan sakit kepala
* sangat bermanfaat untuk ibu-ibu hamil - mengatasi masalah morning sickness dan rasa berat badan; kulit baby cantik

DAPATKAN JUS DELIMA YA MAL ALSHAM DI SINI