Sunday, 14 April 2013

Jenis-Jenis Bisnes Online

Teks : Anys Idayu Zakaria
Foto : Carian goggle

Pada era teknologi yang serba canggih kini ramai yang telah menggunakan internet untuk menjana pendapatan.  Kini, bisnes melalui online bukan lagi satu perkara yang janggal jika diperkatakan.  Telah ramai usahawan yang berjaya menjana pendapatan dengan hanya melakukan bisnes online.  Malah di negara kita sendiri telah ramai jutawan internet antaranya Dr. Irfan Khairi yang merupakan pakar perniagaan internet, penulis buku seperti Rahsia Jutawan Internet. Beliau telah bergelar jutawan internet pada usia muda dan menjadi idola ramai peniaga yang menjalankan bisnes online.  Walau bagaimanapun, masih ramai di antara kita yang tidak tahu bagaimana cara untuk menjana pendapatan secara online.  Malah mereka masih ragu-ragu untuk memulakannya.


Perniagaan internet merupakan sejenis perniagaan yang dilakukan secara online.  Urusan jual beli adalah melalui alam maya. Kegiatan perniagaan tersebut di lakukan melalui jaringan internet. Untuk menjalankan bisnes secara online, seorang peniaga itu perlulah mempunyai komputer, modem, sambungan telefon dan penyedia perkhidmatan internet.  Di Malaysia hampir semua syarikat telekomunikasi menawarkan langganan talian internet. Contohnya kita boleh melanggan dan membayar secara bulanan talian internet celcom broadband, maxis broadband ataupun TMNet. Kini jika kita mempunyai telefon android kita sudah boleh memulakan bisnes secara online.  Ini adalah kerana telefon android boleh menghubungkan kita dengan talian internet.Ada 3 jenis bisnes online yang boleh kita ketegorikan, iaitu :
  • Bisnes produk digital
  • Bisnes perkhidmatan
  • Bisnes produk fizikal

Untuk memulakan bisnes online ini, kita boleh jadikan hobi kita sebagai produk untuk dipasarkan. Malah, sekiranya kita mahir dalam satu-satu bidang, kita juga boleh menawarkan perkhidmatan dengan memasarkannya menerusi internet. Kita boleh memasarkan produk kita melalui email, blog, facebook, forum, atau membina laman web sendiri yang lengkap dengan shopping cart.