Saturday, 14 January 2017

Blogspot VS Wordpress

Teks : Anys Idayu Zakaria

Ramai tanya apa beza BLOGSPOT VS WORDPRESS. Jadi ini pendapat saya sendiri yang belum pakar, mungkin tanya yang lebih pakar berbeza jawapannya.

Blogspot, wordpress sama sahaja tujuan untuk penulisan bisnes atau personal. Tapi pada saya blog lebih mesra pembaca, mudah jejak di carian google dan codingnya juga tak rumit untuk kita  yang masih baru dalam bisnes online. Walaupun begitu, WP nampak lebih profesional.

Dan ini pula menurut perbualan bersama Team PO ABDR, kata mereka, jika kita membeli domain WP dan lupa nak perbaharui tahun berikutnya, WP kita sukar untuk dijejak berbanding blog. Blog jika kita terlupa nak perbaharui domain, ia akan kembali semula kepada blogspot, bukan .com lagi.

Apapun yg penting konsisten menulis untuk memudahkan orang jejak blog kita di google dan sentiasa segar dengan entri baru.

Nak belajar berblog boleh daftar kelas blog bisnes Februari atau Mac. Kami sudah buka pendaftaran. Hanya 10 kuota kosong sahaja setiap sesi.

Boleh terus WA 017-7912993 saya akan bantu pendaftaran kalian. Kali ini kelas kita belajar secara berkumpulan di WA, sebelum saya serap masuk ke kelas rasmi di FB.