Friday, 28 April 2017

Saya Agen Geng Like

Tek : Anys Idayu Zakaria

Beberapa tahun lepas, bila buat posting di FB selalunya status yang di post berlalu di angin lalu, langsung tak de orang like atau komen. Sendu sesangat. Tambah pula memang majoriti pelanggan datang dari blog.

Tapi sejak saya join GSL, terus berubah ke satu tahap yang lebih baik. Lebih ramai rakan support setiap status yang diupdate. Saya belajar banyak pantang larang yang kita tak digalakkan buat di FB. Belajar lebih banyak menulis dan berkongsi bukan menjual semata-mata. Dan lebih menarik ramai pula yang sudah tahu bisnes dan servis yang saya tawarkan.

Sejak itulah saya nekad mendaftar sebagai AGEN GSL, dan sekarang Comeback dengan nama baru GENG LIKE. Saya mahu bantu rakan-rakan yang lain terutamanya yang menggunakan FB PERSONAL untuk berbisnes belajar ilmu bersama GENG LIKE. Geng Like bukan sekadar LIKE, ilmu yang kalian dapat sangat-sangat berguna jika mahu terus kekal aktif gunakan FB untuk branding dan perkenalkan bisnes.

Tak kisahlah kalian founder produk, agen, dropship, tak de bisnes pun lagi belajar dulu ilmu GENG LIKE. Saya pasti kalian tak menyesal. Tapi ingat, ini hanyalah untuk yang betul-betul hadam dan praktik ilmu. Bukan setakat Bayar Yuran RM69 kelas mula habis pun tak tahu. Kannnn. #agengenglike WA 0177912993

Thursday, 27 April 2017

Apa Yang Diperolehi Dalam Geng Like

Tek : Anys Idayu Zakaria

Apa yang akan peserta dapat bila join GENG LIKE.

1. Tahu apa kesalahan  update status. Pantang larang di FB
2. Cara tingkatkan like pada setiap status.
3. Mendapat EBook ayat power untuk update status
4. Bakal dikelilingi 100 lebih sahabat positif yang juga berniaga.
5. Semangat untuk terus berjaya dalam bisnes meningkat 200%
6. Facebook anda bakal berubah 360 darjah
7. Belajar menulis dan update status dengan betul.
8. PERCUMA ebook, dan video.

Nak dapat kesemuanya jom daftar GENG LIKE FAMILY C. Kelas bermula 28Mei-3 Jun. WA 0177912993

Tuesday, 25 April 2017

Branding

Tek : Anys Idayu Zakaria

Branding yang cuba dibawa sejak beberapa tahun lepas semakin melekat di hati kalian. Hasil bernetworking dan berkawan di FB, gara-gara GSL(sekarang GENG LIKE), semakin ramai mengenali saya sebagai Cikgu Blog dan juga sebagai Agen Geng Like. Terima kasih. Saya amat menghargai sokongan kalian.
.
Juga membawa identiti Mama dua puteri, saya juga menyimpan hasrat untuk menulis dan berkongsi kisah hidup yang boleh dijadikan motivasi dan panduan untuk yang lain. Insya Allah jika diizinkan, apa yang kalian mahu tahu jika kisahnya berkisar “Perjalanan hidup Isteri,Ibu, Pelajar & Ibu Tunggal”.
.
Aiz
Hati mahu menulis.

Wednesday, 19 April 2017

GSL Come Back dengan Nama GENG LIKE

Tek : Anys Idayu Zakaria

Beberapa hari lepas dikejutkan dengan pengumuman dari Founder GSL, Tn Khairul Zahrin. Beliau maklumkan GSL akan buat come back bulan Mei. Dengan nama baru "GENG LIKE".

Wahh teruja betullah kami. Sudah pastinya saya rebut peluang beliau untuk mendaftar sebagai agen.

Peluang ini terbuka untuk semua yang menantikan kehadiran GSL. kelas Geng Like akan bermula pada 7-13 Mei 2017, selama seminggu, bawah kumpulan GENG LIKE FAMILY A (GLFA).

Geng like ini sesuai untuk newbies yang mahu belajar menggunakan FB dengan cara betul untuk berbisnes. Untuk belajar branding, bernetworking dan bukannya like semata.

Kalian yang berminat boleh WA 0177912993 untuk pendaftaran ya. Saya akan terangkan cara untuk mendaftar. Usah berlengah, kerana semalam umum sahaja sudah beratur mereka buat bayaran yuran. Peserta hanya 150 orang sahaja untuk satu sesi. Kita ada hampir 30 agen. Hahha jadinya pastilah akan penuh bila-bila masa sahaja.

Tuesday, 18 April 2017

Belajar Ilmu Storytelling

Tek : Anys Idayu Zakaria 

6 Mei 2017, jangan dilupakan tarikh ini.
.
Kan sudah bilang, kita ada temujanji bersama Tuan Irfan Jani di EDC, Johor Bahru. Kata mahu belajar Ilmu $tori dengan beliau. Bila lagi mahu tunggu sifu turun JB. Inilah peluangnya.
.
Penting ke ilmu $tori ini? Penting jika kau mahu terus pergi jauh dalam bisnes terutamanya. Zaman sekarang pembeli sudah bijak. Mereka tak mahu kau paksa-paksa mereka membeli. Mereka mahu baca kisah dan cerita di sebalik apa yang kau jual. Begitulah ringkasnya.
.
Antara apa yang akan dipelajar ialah Ayat-ayat Call To Action (CTA) Paling Berkesan dan Pernah Diuji, Supaya Pembaca Bertukar Menjadi Pelanggan.
.
Tempah sekarang, tempat terhad. Jika mahu jangan segan-segan WA 017-7912993 (Aiz)

Sunday, 9 April 2017

Bengkel Menulis Buku Umum di Johor Bahru

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Yess, akhirnya tamat Sesi Bengkel Menulis Buku Umum Pertama. Masing-masing pulang bersama idea dan gambaran yang jelas, bagaimana mahu bermula. 

Ada hikmahnya kenapa Tuhan tanggungkan saya hadiri kelas ini dahulu. Walaupun hati meronta-ronta nak pergi, ada sahaja halangannya. Hari ini Tuhan makbulkannya, kerana satu misi mahu menulis untuk memotivasikan sasaran pembaca pilihan. Moga impian ini tercapai. Kata Tuan Zamri "tulis jangan takut-takut". 

Alhamdulillah bengkel kali ini, walaupun hanya 25 peserta, kami dapat rasakan keseronokan dan juga ilmu-ilmu yang diberikan semalam seperti rasa mahu lagi dan lagi. Waduh, nasib baik dewan hotel di sewa hingga jam 5 sahaja. Barangkali jika kami punya sendiri mahunya sampai ke malam. heheh.

Apapun, tahniah dan syabas untuk semua peserta. Ada yang sanggup datang dari jauh. Sabah, Sarawak, Bangi, dan juga peserta dari Seberang Tambak. Saya doakan semoga tahun ini terhasil 25 buah buku baru tulisan semua peserta yang hadir hari ini. 

Terima kasih kalian. Kami dari Team #GerobookEvent memohon maaf jika ada sebarang kekurangan sepanjang bengkel ini berlangsung. Jom jamu mata dengan aksi kami di sana. heheh. Jumpa kita semula dengan bengkel seterusnya. Bengkel Stori bersama Tuan Irfan Jani pada 6 Mei nanti. 



















Mula Tulis Blog Jika Mahu Menulis Buku

Tek : Anys Idayu Zakaria 

 
Dalam Bengkel Menulis Buku semalam Tuan Zamri ada menyentuh sedikit tentang blog. Jika mahu google temui nama kita, mulalah menulis dengan blog. Blog jugalah tempat untuk kita mula untuk menulis, selain FB.
.
Seronok tau sebenarnya bila sudah ada blog. Apa yang best, kalian boleh gunakan blog sebagai salah satu tempat untuk menyimpan nota-nota dan koleksi penulisan. Jom mula menulis blog sekarang.
.
Ilmu asas blog sangat membantu untuk kalian mula menulis, kata kunci yang diberikan boleh dijadikan "key word" untuk menulis buku, dan juga carian google.
.
5 tempat lagi khas untuk kalian yang mahu belajar asas ilmu blog. Sudah ada blog, dengan mudah boleh terus menulis.

Wednesday, 5 April 2017

Carian Di Google

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Isnin pagi minggu sudah terperanjat bila ustazah Ira telefon. Aku terfikir kenapa pula ye. Ira di sekolah kebangsaan, tapi kenapa ustazah dari sekolah agama yang telefon. Bikin confius ni.
.
Mama : Nak tau kak, pagi tadi ustazah kakak telefon mama. 

Kakak : Ustazah nak apa. Cari Ira ke

Mama : Hahahah ustazah bukan cari Ira. Cari mama. Rupanya ustazah cari barang nak beli, google di internet jumpa no telefon mama.
.
Tergelak-gelak kakak ketawa. Sempat lagi dia kata famous la mama ni.
.
Ye la mama dan ustazah pun tergelak-gelak. Ingatkan ada perkhabaran dari sekolah.


Heheheh sebenarnya beliau sedang mencari Al Quran Digital. Bila membuat carian di google ada terjumpa nama dan no telefon saya. Jadi beliau terus hubungi saya untuk bertanya. 

Jika ikutnya saya sebenarnya bukanlah agen Al Quran ini, tapi tak tahulah bagaimana nama boleh naik. Mungkin kerana dulu saya pernah jadi agen My Qalam. Tapi tu dah lama. Sekejap sahaja. Jadi bila orang-orang dari Johor Bahru mencari produk tersebut, memang mudah untuk temui nama saya. 

Bila fikir semula Al Quran digital ini memang produk pilihan ramai. Kadang tu dalam sehari lebih sekali orang mencarinya. Saya pula memang tak ada seberang contact untuk membantu. Harapnya kalian yang membaca kisah ini, jika ada kenal mana-mana pembekal yang menjual Al Quran digital bolehlah maklumkan ye. Manalah tahu kot boleh jadi agen kan heheh. Al maklum sekarang ni pun sudah hampir masuk Ramadhan. Pasti produk ini menjadi pilihan ramai. 


Tuesday, 4 April 2017

Belajar Membina Blog di Johor Bahru

Tek : Anys Idayu Zakaria 
Foto : Anys Idayu Zakaria 



Jumaat lepas selesai satu sesi personal coaching blog bisnes bersama Puan Norzarin Samson datang dari jauh sanggup turun ke Skudai untuk menimba ilmu. Seorang yang mempunyai kemahiran dalam bidang jahit menjahit pukal. Memang sesuai sangatlah beliau belajar berblog, tambah lagi musim raya nak dekat ni kan.
.
Juga bersama Puan Syu Rusni. Walaupun beliau masih samar-samar bisnes apa yang sesuai dijalankan, setelah berkongsi idea tentang ABDR, nampaknya beliau sudah nampak jalan di situ. Semoga bersama peluang beliau belajar menjana pendapatan bersama Team ABDR. 


Turut serta Tn Ghazali yang bakal bersara sikit masa lagi dari bidang tugas beliau. Apa yang saya kagum, beliau jejak Team kami hasil bacaan Mingguan Wanita. Tanpa ada gadget canggih orang kata, beliau tetap bersemangat mahu belajar menulis blog.

Alhamdulillah 3 jam bersama selesai mereka membina blog masing-masing. Masing-masing pulang dengan wajah ceria. Saya juga hilang rasa mengantuk lihat blog mereka. Hehehehe.

Ok kita buka untuk sesi online pula Bulan April. Berbaki 6 sahaja lagi. Bagi kalian yang berminat untuk mempelajari bagaimana cara untuk membina blog bisnes, boleh sertai kami dalam KELAS ONLINE BLOG pada bulan April ini.  Untuk pertanyaan dan pendaftaran boleh WA 017-7912993

Friday, 31 March 2017

Contoh Blog Yang Aktif

Tek : Anys Idayu Zakaria

Kalian jika mahu lihat contoh blog pelajar  ABDR yang aktif, kalian boleh lihat blog Puan Nasriah Abdullah.  Beliau bukan sahaja aktif berbisnes secara online menggunakan Blog juga FB. Tapi aktif berbazar, aktif ke sana sini sertai ekspo, jualan tapak dan lain-lain.  Jadi siapa kata dah sibuk di luar masih tak boleh berblog kan. Ini antara contoh pelajar blog yang aktif blog dan juga bisnes. Boleh lihat link ini http://nasriahabdullah.blogspot.my

.
Beliau salah seorang pelajar blog ABDR yang belajar secara bersemuka di JB. Merupakan salah seorang Konsultan Mary Kay, Produk kecantikan yang tengah meletup tu. Kalian yang ada buat bisnes produk kecantikan, jika mahu lihat contoh blog boleh jenguk blog Pn Suehaiza Salam http://suehaizasalam.blogspot.my

.
Pn Emme Marina, salah seorang pelajar Blog ABDR yang sangat laju ke depan. Selepas mahir menggunakan blogspot beliau sudah upgrade blog ke domain sendiri. Siapa kata dah belajar gunakan yang percuma tak boleh beli domain. Boleh memang tak de salahnya. Yang penting bagi mahir yang percuma dulukan http://www.emmemarina.com/

.

Ini antara mereka yang memang aktif berblog setelah belajar di ABDR mereka menggunakan blog sebaiknya untuk menulis dan menjana pendapatan. Sudi-sudilah singgah ya. Boleh lihat hasil blog mereka.   Nanti lain hari saya kongsi lagi blog pelajar yang lain. #PelajarblogABDR

Kalian yang mahu sertai kami, boleh daftar untuk KELAS BLOG BISNES atau KELAS BLOG BISNES PENULISAN. Nak lebih mudah, boleh hubungi saya melalui WA 0177912993 saya akan terangkan lebih lanjut ya.

Untuk kelas Blog Bisnes bulan April, berbaki 9 tempat kosong.

Tuesday, 28 March 2017

Jom Tulis Buku Sendiri

Tek : Anys Idayu Zakaria 
Foto : Anys Idayu Zakaria 


 
Soalan : Saya ada cubaan mahu menulis buku. Keterujaan mahu hasilkan sebuah buku sendiri. Ada sesuatu yang saya mahu kongsikan untuk tatapan orang lain, tetapi tidak pandai mahu menulis dan menyusunnya menjadi sebuah buku.
.

Jawapan : Jika kalian seperti ini, wajib hadiri Bengkel Menulis Buku Umum Pertama bakal diadakan di Johor Bharu pada 8 April ini.
.

Soalan : Buku umum tu macam mana pula?
Jawapan : Apa sahaja buku "non-fiksyen" yang kalian mahu tulis. Contohnya pengalaman hidup, kerjaya, motivasi, inspirasi, resipi, hobi, kemahiran dan pengalaman, cara untuk melakukan sesuatu (how - to). Bukan novel atau cerpen.
.

Minggu ini minggu akhir untuk daftar. Jika kalian mahu lihat buku hasil tulisan sendiri berjaya ditulis. Bengkel ini sangat disarankan untuk turut serta.

Belajar Blog di Skudai

Tek : Anys Idayu Zakaria 
Foto : Anys Idayu Zakaria 

 Kami akan anjurkan KELAS ASAS BLOG secara one to one pada

Tarikh : 31 Mac 2017


Masa : 3pm - 6pm


Yuran : RM270 (nota, bonus 6 ebook, pack lunch) 


Tempat : Skudai (akan dimaklumkan semula)


Keperluan : Laptop & buku nota 


Kalian yang berminat, mohon WA saya ye. 017-7912993 

Tuesday, 21 March 2017

Bagaimana Mahu Nama Kita Ada Di Carian Google

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Sebaik segera menjawab salam dan bertanya dari mana dan tujuan, si pemanggil mencelah. Agak tidak sabar mahu tahu kenapa dan bagaimana.
.
"Cop, boleh saya tahu macam mana Puan settingkan nama puan ada di google, dan tangga teratas sekali?"
.
Agak berfikir juga mahu menjawab. Apa yang saya setting ya. Jawapan ditanya dengan soalan juga.
.
"Boleh saya tahu apa sebenarnya yang puan sedang cari di google. Maksudnya, apa yang puan taip hingga menemukan nama dan no telefon saya?"
.

"Saya taip Kelas blog, terus keluar nama puan. Jadi saya hubungi puan. Saya nak tanya kelas blog dan cara untuk setting nama seperti puan buat".

Sebenarnya tiada apa rahsia, cara untuk setting. Saya buat secara manual sahaja dengan menulis secara konsisten di blog ini. Kebanyakkan carian yang kalian temui dari blog ini, atau blog-blog saya yang lain. Boleh jadi juga boleh Team ABDR, yang turut menemukan link blog saya.

Fokus dan kata kunci utama ialah menulislah secara konsisten di blog kerana ia membantu nama, blog dan juga apa yang kalian tawarkan mudah dijejak di carian google.

.
Yang ini khas untuk kalian di Johor Bahru

 Kami akan anjurkan KELAS ASAS BLOGSHOP (KEDAI ONLINE) secara one to one pada

Tarikh : 31 Mac 2017

Masa : 3pm - 6pm

Yuran : RM270 (nota, bonus 6 ebook, pack lunch)

Tempat : Skudai (akan dimaklumkan semula)

Keperluan : Laptop & buku nota

Jika Tuan Puan berminat, sila Reply WA 017-7912993, saya akan berikan maklumat lanjut.


Bagi kalian yang jauh, boleh sertai kami di KELAS ONLINE BLOG pada bulan April ini. Juga boleh WA saya untuk keterangan ya.

Ok jumpa lagi.

Monday, 20 March 2017

Wajib Konsisten Menulis Blog

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Bagaimana mahu konsisten menulis di Blog?
Tak kisah kalian buat blog fokus untuk berbisnes (blog kedai online) atau blog penulisan, konsisten menulis sehari 1 entri, untuk latihan 44 entri pertama. Nak lebih laju dan lagi baik sehari 2 entri, selesai 44 entri pertama dalam masa 20 hari.

.
Jika bersama kami di kelas blog ABDR, tugasan menulis entri saya katakan tugasan WAJIB buat setiap hari. hahahah biar jenuh mencari idea, janji latihan menulis mesti buat di blog. Tak susah sebenarnya kerana tulis berdasarkan 5 label utama yang diberikan.

Kenapa wajib? Kerana ia salah satu cara untuk latih kita menulis setiap hari, dan menjadi kebiasaan. Jadi bila selesai 44 entri kita masih terus menulis sepatutnya begitulah.  44 entri pertama itu sebagai latihan.  Dan juga, untuk membantu blog kita mudah berada di carian google. 

Wednesday, 15 March 2017

2017 Tahun Tambah Nilai



=======================
2017 TAHUN TAMBAH NILAI BUAT SURIRUMAH
=======================
Pernah tak mengeluh harga barang-barang naik? Duit elaun suami bagi tak pernah naik😭😂
Pernah tak berasa rendah diri kerana menjadi surirumah?
Pernah tak terfikir untuk menjual di facebook apabila melihat kawan-kawan lain ligat berniaga

Pernah kan? Pernah kan?

Kalau anda seorang surirumah, tipulah kalau tak pernah terfikir begitu. Jadi, tahun 2017 KALI INI apakata kita sama-sama TAMBAH NILAI DIRI bersama kami Jemaah Networking AKADEMI BEKERJA DI RUMAH!!

kenapa ABDR?

Kerana ianya rangkaian networking surirumah / suri berkerjaya yang sudah lebih 3 tahun bertapak secara online di Malaysia
Ada kumpulan sokongan secara online yang  terdiri dari pelbagai latar belakang.
Ramai peniaga yang menawarkan servis dropship atau boleh berkenalan dengan insan-insan hebat dalam bidang masing-masing

BAGAIMANA EH CARA NAK SERTAI🤔🤔🤔?

Kelas secara online sahaja - PERLU DISIPLIN berada depan PC / henset selama 20 HARI SAHAJA kemudian akan siap sebuah blog yang berinformasi. Kalau mahu berniaga hanya perlu SIAPKAN 16 LANGKAH MUDAH untuk mendapat sebuah blogshop yang lengkap dengan fanpage ❤❤

Kelas secara offline - Ada beberapa lokasi di Kelantan, Selangor & Johor.


👉🏻👉🏻Siapa yang BOLEH sertai kelas ONLINE?
Surirumah yang sibuk, masa adalah fleksibel
Surirumah yang celik IT tahu menggunakan smartphone dan PC
Surirumah yang komited dalam membina networking

👉🏻👉🏻Siapa yang boleh sertai kelas OFFLINE?
Surirumah yang sibuk dan mahu siapkan tugasan pada hari kelas
Suri berkerjaya yang mahu tambah ilmu dan membuat persediaan sebelum berhenti kerja
Surirumah yang betul-betul "newbie" dalam bidang online

BAGAIMANA MAHU SERTAI KELAS ASAS BLOG INI?

👉🏻👉🏻ONLINE : Pendaftaran DIBUKA UNTUK BULAN APRIL .
Tarikh : 10 – 30 APRIL 2017
Lokasi : GROUP WA
Masa : FLEKSIBEL
MASIH ADA 10 KEKOSONGAN LAGI!!!!!

APAKATA PESERTA YANG TELAH MENYERTAI KELAS ONLINE  SEBELUM INI ?

👉🏻  Bermula dari hari pertama lagi saya sudah begitu teruja menyiapkan tugasan yang diberikan. Dibawah bimbingan guru blog iaitu Puan Cikgu Anys Idayu Zakaria , saya mengikuti setiap tunjuk ajar yang diberikan. Unik sekali segalanya hanya dihujung jari, dalam masa yang singkat sahaja saya dapat menyiapkan asas blog untuk bisnes. Bagi saya amat berbaloi menyertai kelas ini. Protege akan dimasukkan kedalam group khas dan diberi tunjuk ajar satu persatu. Tiada lagi istilah menebar gandum merata-rata. Seekor burung pun tidak menyinggah. Hehe. (Dhuha Rashidi)

👉🏻 Membuat blog dengan berguru ni lebih teratur caranya daripada hentam buat sendiri. Puan Anys mengajar langkah demi langkah. Jika ada yang tak faham atau tak menjadi, kami bebas bertanya. Biarpun kadang-kadang saya rasa soalan saya tu terlampau 'basic' juga. Tapi demi menimba ilmu, biarkanlah. Malu bertanya, sesat pula jalannya nanti. (Irda Rina)

👉🏻 Terima kasih cikgu AIZ. Terbaikkkk. Senang faham. Dan banyak membantu. Alhamdulillah terima kasih cikgu ☺ (Adda Sa’dah)

PENDAFTARAN MASIH TERBUKA!!!!

Daftar melalui
👉🏻👉🏻 WHATS APP 017-7912993
👉🏻👉🏻 WHATS APP 017-7912993

JOM TAMBAH NILAI KEPADA DIRI SENDIRI🏹🏹🏹

Kami tidak menjanjikan  SALES MEROKET, apabila sertai kelas ini. Tapi kalian akan dapat ilmu bagaimana mahu menjadikan BLOG MUDAH DIJEJAK DI CARIAN GOOGLE, PANDAI MEMBINA BLOG SENDIRI LANGKAH DEMI LANGKAH TANPA PERLU MENGUPAHNYA

Bonus yang akan diperolehi
Pakej ebook untuk bahan bacaan
Ruang beriklan di SOHO Directori
Kawan-kawan baru dalam keluarga besar ABDR
Kumpulan sokongan melalui group kelas rasmi di FB

JANGAN LUPA UNTUK DAFTAR YA

Whats App 017-7912993!!
======================

Friday, 10 March 2017

Bagaimana Cara Untuk Belajar Blog Secara Online

Tek : Anys Idayu Zakaria

Hari ini saya kongsikan bagaimana kelas blog berlangsung ya. Ramai takut nak daftar kerana tak pasti boleh komit atau tidak sebenarnya.

1. Daftar kelas blog. (Saya akan masukkan ke group kelas di WA)

2. Baca ebook asas blog (ebook wajib baca)

3. Jawab analisa soalan

4. Saya akan berikan tugasan mengikut hari. Sehari 2 atau 3 tugasan. Kalian hanya peruntukkan masa 1jam sahaja sehari untuk siapkan tugasan.

5. Cuba konsisten tulis 1 entri sehari. Lebih kurang 15-30 minit masanya.

6. Selesaikan setiap tugasan yang diberikan mengikut tempoh.

7. Selepas tamat kelas, ada 1 minggu waktu kecederaan untuk siapkan mana-mana yang belum selesai.

8. Selesai, saya akan serap ke kelas rasmi di group FB.

Mudahkan, hanya perlu ada laptop atau gadget berinternet. Masa masih fleksibel. Lontarkan soalan bila-bila masa ketika kalian siapkan tugasan.

5 lagi kosong untuk kelas BLOG BISNES Bulan Mac. WA 0177012993.

ulasan Kelas Blog

BACA INI ! ULASAN KELAS BLOG ABDR

Teks : Dhuha Rashidi 
Foto : Dhuha Rashidi
Alhamdulillah. Segala pujian syukur dipanjatkan kepada Allah selayaknya atas kurniaan beribu nikmat atas dunia ini. Ma sha Allah.
.
Sudah beberapa bulan saya aktif berblog. Saya masih ingat tarikh tepatnya, 19 Disember saya mula diberikan tugasan. Baru sahaja beberapa bulan saya kembali menulis di blog selepas mendaftar ke kelas blog bisnes di bawah Akademi Bekerja Dari Rumah ( ABDR). Hakikatnya, sebelum ini menulis tanpa guru, ibarat menebar gandum tiada burung. Begitulah umpamanya. 
.
Bermula dari hari pertama lagi saya sudah begitu teruja menyiapkan tugasan yang diberikan. Dibawah bimbingan guru blog iaitu Puan Cikgu Anys Idayu Zakaria , saya mengikuti setiap tunjuk ajar yang diberikan. Unik sekali segalanya hanya dihujung jari. Dengan berhubung terus dengan Cik Puan Anys, dalam masa yang singkat sahaja saya dapat menyiapkan asas blog untuk bisnes. 
.
Cik Puan Anys menjalankan kelas blog bisnes ini secara online dan juga offline. Bagi saya amat berbaloi menyertai kelas ini. Protege akan dimasukkan kedalam group khas dan diberi tunjuk ajar satu persatu. Tiada lagi istilah menebar gandum merata-rata. Seekor burung pun tidak menyinggah. Hehe.
.
tulisan ini kekurangan satu titik pada huruf nun pada ayat "mubina"
Blog saya lebih mengkhususkan kesenian Islam. Sebelum ini saya pernah menulis berkaitan seni di blog lama. Namun, saya sendiri hanya sekadar menulis dan tidak tahu rupanya sebuah blog boleh menjadi popular dan tidak tahu bagaimana mahu meningkatkan trafik ke blog saya. Lebih membuat saya buka mata, dari penulisan blog boleh menjana pendapatan juga. 
.
Walaupun saya telah kerugian masa beberapa tahun, saya tidak menyesal dengan masa lalu, kerana Tuhan telah takdirkan saya menemui Akademi Bekerja Dari Rumah melalui Cik Puan Anys masa kini. Tentunya saya masih merasa bertuah kerana banyak ilmu membina blog bisnes yang telah saya pelajari. 
.
Untungnya juga , saya dapat berkenalan dengan lebih ramai blogger di bawah rangkaian ABDR. Dari situlah, saya dapat membaca perkongsian sahabat maya serta mengenali mereka dengan lebih rapat. Memandangkan rutin saya berulang alik Kuala Kangsar ke Klang, Klang ke Puchong, Puchong ke Klang, Klang ke Kuala Kangsar membuatkan fokus saya agak terganggu. Namun, ia bukanlah alasan untuk tidak menulis di blog. 
.
Dengan menulis secara konsisten saya perasan peningkatan pengunjung ke blog meningkat setiap hari. Yang menariknya, dengan blog saya lebih mudah mendapat target audien yang tepat. Baru-baru ini, ramai yang menghubungi saya bertanyakan kelas dan kursus khat yang saya anjurkan di bawah Dhuha Rashidi Resources. Tidak kurang juga yang mahu mendapatkan perkhidmatan tulisan khat sebagai cover buku dan produk khat.
.
Dalam beberapa bulan sahaja, sudah ada yang berjaya menghubungi saya untuk mendapatkan perkhidmatan diberikan juga berminat untuk bekerjasama. Bila ditanya, dari mana boleh menghubungi saya, jawapannya adalah carian di Google. 
.
berminat bekerjasama

dibawah ini mereka yang berminat menyertai bengkel khat untuk sekolah







Apabila saya praktik menulis entri yang berpotensi naik di carian, saya mendapati ianya berhasil. Bukan itu sahaja, ia turut memberi kesan kepada penambahan follower saya di Facebook ini. Sekaligus , saya telah mendapat follower yang targeted. Alhamdulillah. 
.
Sebab itu, saya amat syorkan kepada sesiapa sahaja yang ingin membina blog agar menyertai ABDR. Disamping berkongsi info mengenai produk dan penulisan kita, juga dapat meningkatkan kredibiliti sebagai pengusaha bisnes. 
.
Jika anda berminat menyertainya, apa tunggu lagi ? 
Dhuha Rashidi
Penulis Khat Wanita

Thursday, 9 March 2017

Ulasan Kelas Blog Bisnes


Monday, 6 March 2017

Ulasan Kelas Blog

Teks : Irda Rina 
Foto : Carian Google



Alhamdulillah, nampaknya selesai tugasan-tugasan penting untuk memulakan blog. Sebenarnya, hasrat untuk menulis blog sudah lama terpendam sejak tahun 2009 lagi. Iaitu sejak saya merasakan ingin berkongsi satu persatu pengalaman menjaga anak yang sakit kanser Neuroblastoma pada ketika itu. Niat saya ingin menulis untuk menjadi panduan dan rujukan bagi orang lain, terutamanya yang diduga dengan ujian yang sama. 

Pada masa itu saya ada bina blog menggunakan wordpress. Tetapi kalau tak silap saya, sempat 2 atau 3 entri saja. Blog tu pun sudah tidak wujud rasanya. Sedangkan pada ketika itu (dan sehingga kini), masih ada rakan-rakan yang menantikan kisah-kisah pengalaman saya tersebut. 

Tahun berganti tahun, saya masih berhutang cerita lagi nampaknya. InshaaAllah, sampai masa nanti saya akan 'langsaikan' hutang tersebut sedikit demi sedikit melalui Catatan Pengalaman saya didalam blog ini. 


Saya juga pernah menghantar mesej kepada pengasas ABDR, Puan Masayu Ahmad untuk mendaftar kelas penulisan blog. Tetapi saya tidak meneruskan hajat saya kerana merasakan agak sibuk pada ketika itu. 

Sehinggalah pada bulan Januari lalu, Puan Arbee Ali mesej saya dan menjemput saya menyertai Kelas Asas Penulisan Blog ini. Pada masa itu memang saya sudah pasang niat untuk membuka blog baru setelah menjadi Perancang Harta Pusaka. Kerana hal ehwal harta pusaka ini kadangkala lebih sesuai diceritakan panjang lebar melalui blog berbanding di facebook. 



Dipendekkan cerita, Allah memudahkan rezeki saya untuk menjadi pelajar kelas tersebut bagi Februari 2017. Saya dibimbing oleh Puan Anys Idayu Zakaria. Membuat blog dengan berguru ni lebih teratur caranya daripada hentam buat sendiri. Puan Anys mengajar langkah demi langkah. Jika ada yang tak faham atau tak menjadi, kami bebas bertanya. Biarpun kadang-kadang saya rasa soalan saya tu terlampau 'basic' juga. Tapi demi menimba ilmu, biarkanlah. Malu bertanya, sesat pula jalannya nanti. 

Alhamdulillah, walaupun sekecil-kecil ilmu, ia tetap berguna untuk saya. Tetapi apa yang paling penting adalah inisiatif saya sendiri untuk konsisten menulis. Hmm..... kadang agak mencabar juga. Harap agar terus istiqamah demi berkongsi dengan pembaca. 


Mudah-mudahan blog ini bukan sekadar menjadi sumber maklumat atau bahan bacaan untuk pengujung. Tetapi diharapkan agar ia menjadi ladang pahala yang berterusan juga buat saya melalui segala perkongsian yang baik dari didalam blog ini.

Pelajar Februari 2017,
Irda Rina Kamarulbahrain
http://irdarina.blogspot.my/?m=0

Wednesday, 8 March 2017

Selamat Hari Wanita

Tek : Anys Idayu Zakaria

Wanita kau sumber inspirasi, kau penawar duka.  Adakala ketika kau menangis kesakitan, tiada siapa yang tahu keperitan dan kesedihan itu. Semuanya hanya untuk beri yang terbaik untuk mereka di sekeliling.

SELAMAT HARI WANITA untuk kalian wanita hebat. Apa jua status, kalian tetap hebat di mata mereka yang tersayang.

Sunday, 5 March 2017

Kempen Silaturrahim Kawan Fb

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Hidup ini akan menjadi indah jika ada pelangi-pelangi laskar yang mewarnainya. Kau tahu kawan, di FB juga ada ramai kawan-kawan yang sering buatkan aku tersenyum dengan gelagat mereka. Malah aku dapat belajar sesuatu dari mereka walaupun adakala mereka ni sering menghasat sesama sendiri. Mari aku perkenalkan dulu beberapa orang. Lain hari kita berkenalan dengan yang lain pula. 
.
Azne Omar, atau kau boleh panggil sahaja CPA. Orang Kedah yang dah menetap lama di Johor Bahru. Apa yang menarik, aku suka tengok beliau kongsi resipi-resipi ringkas yang selalu buat aku terliur. Disebabkan beliaulah aku terpaksa buat bubur ayam MCD, dan jemput-jemput nasi. Itu je yang aku mampu buat setakat ni. Yang lain kau followlah sendiri. Rupanya beliau ada kemahiran berfotografi. Cantik kau gambar-gambar yang dia post. Memang menggoda orang yang tak pandai memasak, macam aku ni untuk mencuba masakan yang dikongsi. 

.
Jika kau berhasrat untuk memulakan bisnes dengan berbazar, aku cadangkan kau followlah Nasriah Abdullah. Dari dunia bisnes offline, online ke dunia bisnes bazar. Insya Allah beliau dapat bantu dengan tip bisnes bazar yang boleh kau praktikkan. Dan lagi dengar cerita sekarang sedang sibuk untuk projek raya. Kot la nak duit geli-geli kau bolehlah usha dia. 

.
Bling bling bling kalau kau buka FB kawan aku seorang ni. Yang ni kau jangan main-main. Orang kedah juga, taukey emas. Apa-apa info berkaitan jual beli emas, turun naik semua ko boleh dapat dari Musfarah Ahmad. Zas je info emas semua ada dalam genggaman. 

.
Kau berhajat untuk bawa hadiah kasih sayang untuk kedua orang tua di kampung. Aku cadangkan kau boleh pasang mesin air supaya mudah orang tua kau bangun pagi-pagi nak sedia minuman. Kau risik-risiklah dengan MrCuckoo Andy Sulaiman. Supaya kesihatan mereka lebih terjamin, apa kata kau bawa sebotol Jus 7 untuk ibu dan ayah. Kau tengok abang serius Jammal Al Attan, nampak macam garang, tapi dalam hati ada taman gitu. 
.

Saturday, 4 March 2017

Menulis Buku Pertama

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Assalamualaikum selamat pagi 😍😍

Berminat untuk menulis buku pertama?

Tidak tahu cara untuk bermula?

Kami bawakan khas untuk anda BENGKEL MENULIS BUKU PERTAMA

Boleh rujuk link ini http://bit.ly/selatantulis

8 APRIL 2017 (Sabtu)

9 - 5petang

Hotel Selesa, Jb

Trainer : Tn Zamri Mohamad, Kursus Penulisan.com)

Pendaftaran untuk yang terawal dengan YURAN DISKAUN HANYA RM250 SAHAJA. Selepas itu harga menjadi RM500.

Berminat? WA 0177912993

Friday, 3 March 2017

Menulis Buku Sendiri

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Berimpian memegang buku yang ditulis sendiri. Ada impian untuk jadikan setiap koleksi hobi, resipi, kisah pengalaman kehidupan, kisah bangkit dari kegagalan untuk dijadikan panduan orang lain. Kau ada simpan beratus-ratus koleksi kata-kata motivasi sendiri, kalah Patah Amin. Tapi kau tak tahu bagaimana mahu menulis dalam bentuk buku.

Kami bawakan khas untuk kalian yang berada di Selatan, istimewa untuk orang-orang Johor BENGKEL MENULIS BUKU PERTAMA.

Impian, tindakan dan doa mesti seiring. Jadi inilah peluang yang dinantikan. Semoga impian kalian untuk menulis buku tahun ini tercapai dan berjaya diterbitkan.

Berminat untuk menulis buku pertama?

Tidak tahu cara untuk bermula?

Kami bawakan khas untuk anda BENGKEL MENULIS BUKU PERTAMA

Boleh rujuk link ini http://bit.ly/selatantulis

8 APRIL 2017 (Sabtu)

9 - 5petang

Hotel Selesa, Jb

Trainer : Tn Zamri Mohamad, Kursus Penulisan.com)

Pendaftaran untuk yang terawal dengan YURAN DISKAUN HANYA RM250 SAHAJA. Selepas itu harga menjadi RM500.

Berminat? WA 0177912993

Thursday, 2 March 2017

Bagaimana Mahu Membina Sebuah Blog Bisnes

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Ramai pula yang bertanya bagaimana mahu membina sebuah blog bisnes. Saya kongsikan di sini beberapa perkara yang perlu dibuat ialah membina email, alamat blog, memasukkan label, pages, beberapa gadget yang perlu ada di blog, borang tempahan, terma syarat belian. Link FB, link Fanpages. Menulis pengenalan diri dan juga bisnes.
.

Kalian yang sudah ada pengetahuan tentang blog, bolehlah cuba buat sendiri. Yang tak mahir, boleh belajar dan kita kongsi ilmu bersama-sama. Yang tidak berkesempatan kalian boleh sahaja tempah. 

Boleh lihat contoh link ini http://rahsiamindaanakcemerlang.blogspot.my/, pemilik Zulaikha Mujip yang ini tempah. Saya siapkan blog beliau. Tinggal mahu menulis sahaja. 

Dan link ini http://nurulsaadahmatzian.blogspot.my/ pemilik Adda Sa'adah, yang ini belajar buat sendiri.
.

Mudahkan. Belajar atau tempah, kalian masih boleh hasilkan blog yang lengkap sebagai kedai online. Fikir-fikirkanlah, mahu yang mana. 
.

Menulis Buku Pertama, 30 Hari sahaja

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Menulis itu suatu terapi. Kau tahu, kehidupan sekeliling dan apa juga yang kita lalui seharian juga boleh menjadi bahan penulisan. Jika kau nak tahu, Menulis Buku Pertama Hanya ambil masa 30 hari sahaja?
.
“Pengalaman semasa melahirkan bayi pramatang mendorong beliau menulis panduan kepada ibu-bapa. Buku pertama berjudul Pramatang, Kelahiranmu Satu Anugerah. Puan Norazizam Zamri”
.
“Budak Kripton menjadi buku pertama yang ditulis. Memaparkan panduan seorang bapa muda membesarkan anak. Menjadi buku bacaan ibu-bapa muda. (Tuan Ammar Kamilin)”
.
“Buku pertama berjudul Bersalin Tenang memberi panduan kepada bakal ibu mengawal rasa takut dalam menyambut kelahiran pertama. (puan Hanz Jamaluddin)”
.
“Guru Pendidikan Khas ini menulis satu persatu kisah bersama pelajar istimewa dalam buku pertama, Teristimewa Untukmu. Alumni Puan Hasmah Hitam”


Jom kongsikan apa yang kau mahu tulis. Jika kau masih ragu-ragu betulkah dalam boleh menulis buku dalam masa 30 hari, kau lihatlah link ini   http://bit.ly/selatantulis
.
Aiz
Aku juga bakal menulis #traveloganies

Tuesday, 28 February 2017

Teknik Close Sales

Teks : Anys Idayu Zakaria 

“Dik, tak pernah nampak turun café. Tingkat berapa kerja. Staff baru ke?” Amboi rancak abang tu bertanya. Tak menyempat aku ambil makan. Tup tup tup dia bagi soalan.
.
“Tak lah, lama dah sini. Saya jarang-jarang sekali turun. Biasa bawa bekal je. Bila tak bawa bekal jadi lupa pulak nak turun makan. Heee
.
“eh, eh gitu pulak ye”.
.
Jawapan polos je aku bagi. Yelah tadi pagi bukan main aku dok merencana dalam kepala. Pukul 8.30 ni mesti turun café kejap. Kalau idak, habis la kuih muih. Ke sana ke mari, akhirnya lewat sejam aku turun.
.
Sambil tapau makan, sempat abang tu bertanya gedepak gedepuk soalan. “pernah rasa sambal ketuk makan dengan ayam berempah. Kami ada buat lunch pack tau. Siap-siap boleh terus hantar ke pejabat.”
.
“owh ye, mesti sedap ni kan. Boleh la cuba juga nanti”
.
“Boleh-boleh. Bulan depan kami baru nak buat. Boleh bagi no telefon. Nanti kalau ada kita bagitau. Tak payah susah-susah turun beli makan kan”
.
“Boleh, salinlah no saya ni. 01xxxxxx.”
.
“Terima kasih. Nanti kami bagitau” Aku pun berlalu berlenggang-lenggang membawa tapau naik pejabat.
.
Fuh, power abang ni punya marketing. Mula-mula dia ajak aku sembang. Siap tanya asal mana. Bila aku kata duduk Jb lama dah. Asal Kelantan. Mula dia bercerita pernah pergi Kelantan berjalan sana sini. 2-3 saat die tukar pula topik pada sambal ketuk. Siap dah dapat aku punya no telefon. Kira dah close sales la tu. Tinggal dia nak follow up dan promo je dengan aku. Kahkah.
.

Aku terfikir, bukan ke ni cara aku belajar teknik close sales hari tu.

1. Cari persamaan dengan pelanggan. Macam abang tu tadi, bila tau aku dari Kelantan, mula dia buka sikit cerita dia pernah ke sana.

2. Beri tawaran kepada pelanggan. Kemudian dia siap offer lunch pack pada aku. Siap bagitau lagi tak payah susah-susah turun bawah cari makan. Nampak di situ, dia tau aku ni tersangat rajin nak mencari makan. Hehehe

Belajar Membina Blog

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Pernah ada masalah macam ni “aku dah bayar mahal nak buat website, tapi bila nak guna langsung tak pandai”
.
“Aku dah ada blog, domain bayar setiap tahun, tapi duitnya habis renew domain je, langsung tak tahu nak tulis apa”
.
“Kau tahu mana tempat nak belajar buat blog sendiri. Aku dah lama berhasrat nak belajar buat sendiri. Yelah, takkan nak guna FB dengan insta juga je kan. Nak juga tambah medium lain untuk pemasaran”
.
“Aku dengar menulis blog boleh dapat duit. Betul ke? Tapi masalahnya aku tak pandai nak buat dan nak tulis apa di blog.”
.
Dah, tak payah pening-pening, saya kongsi cara penyelesaiannya kau baca bawah ni

“Kalau masuk kelas blog kami, pasti kau boleh belajar buat blog sendiri, tahu macam mana nak edit dan tulis blog. Tak payah membazir upah orang, kemudian tak tahu nak edit dan tulis macam mana.”
.

Suka tak. Kan dah selesai masalah.

Khas untuk kalian yang mahu bagaimana membina sebuah blog bisnes. Belajar langkah demi langkah membina :

1. Email
2. Google + akaun
3. Blogspot
4. Masukkan label
5. Masukkan "gadget-gadget" penting di blog bisnes.
6. Page
7. Borang tempahan
8. Link kan FB ke blog
9. Link kan Fanpages ke blog
10. Cara masuk gambar

Tarikh : 10 – 31 MAC 2017
Masa : Flexible
Yuran : RM250    
Tempat : Kelas secara online dalam GROUP WA & FB

* Pelajar turut akan menerima 6 ebook bonus
1. Ebook asas blog wajib baca sekli sebelum mula kelas
2. Ebook mula bisnes butik
3. Ebook super wahm supermom
4. Ebook 101 idea home based bisnes
5. Ebook 10 langkah mudah bina kedai online
6. Ebook yeay mama sudah resign

Semua untuk bacaan dan motivasi kecuali ebook blog sebagai ebook rujukan di kelas. Saya hanya perlukan 10 pendaftaran sahaja. Siapa cepat dia ada dapat belajar dulu.

Kalian boleh lihat contoh blog pelajar bulan ini. Http://irdarina.blogspot.com

BERMINAT, WA 0177912993. 10 orang sahaja tau.

Saturday, 25 February 2017

Sebarkan Persahabatan di FB

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Perkenalan dengan Kak Masayu Ahmad yang secara tiba-tiba kerana aku sedang mencari peluang menjalankan bisnes online, masih berpanjangan hingga kini. Hampir 6 tahun. Aku kutip kata semangat melalui penulisan beliau.

Ketika aku perlukan seseorang, sebagai bahu sebelah untuk aku berkongsi sedikit luahan untuk melepaskan kelegaan rupanya beliau jugalah yang aku pilih. Bukanlah niat untuk berkongsi masalah. Tapi beliau sendiri akhirnya perasaan aku sedang dilanda keresahan. Hanya kerana aku tidak aktif berFB beberapa hari. Katanya, aku yang kuat semangat, sentiasa bermotivasi tiba-tiba senyap pasti ada sesuatu yang melanda. Benar sekali telahan beliau. Orang kata, kawan ketawa memang mudah dicari. Kawan menangis, sendiri. 

Kalian rasa dilanda resah, stress, kurang motivasi bacalah kisah perkongsian beliau di blog, FB atau di ruangan penulisan beliau dalam Majalah Mingguan Wanita. Insya Allah kalian pasti akan terinspirasi dengan setiap bait tulisan beliau.

Apa kata kalian add atau follow beliau di FB. Follow rapat-rapat tau. Kalian tak akan rugi malah untung berganda kerana dapat baca pelbagai kisah perkongsian dan motivasi dari beliau.

#kempenSilaturrahimKawanFb Ayuh sebarkan persahabatan dengan rakan FB.
.
Anys Idayu Zakaria (Aiz)
PA Unit Silaturrahim

Friday, 24 February 2017

Belajar Membina Blog Bisnes

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Khas untuk kalian yang mahu bagaimana membina sebuah blog bisnes. Belajar langkah demi langkah membina :

1. Email

2. Google + akaun


3. Blogspot


4. Masukkan label


5. Masukkan "gadget-gadget" penting di blog bisnes.


6. Page


7. Borang tempahan


8. Link kan FB ke blog


9. Link kan Fanpages ke blog


10. Cara masuk gambar


Pendaftaran dibuka untuk Kelas Bulan Mac (10-30 Mac). Kelas secara online di Whatspp group.

Saya hanya perlukan 10 pendaftaran sahaja. Siapa cepat dia ada dapat belajar dulu.

Kalian boleh lihat contoh blog pelajar bulan ini. Http://irdarina.blogspot.com

BERMINAT, WA 0177912993. 10 orang sahaja tau.

Thursday, 23 February 2017

Tip Menyimpan Duit

Tek : Anys Idayu Zakaria 

Alhamdulillah syukur, ramai sudah gaji hari inikan. Tak sedar rupanya 35 hari tanpa gaji sepanjang bulan Januari lepas sehinggalah hari ini. 

Antara tip yang saya sedang praktikkan dalam urusan menyimpan wang :

1. Simpan duit hijau dan duit oren 

2. Simpan RM10 sehari. Sebulan sudah jadi RM300

3. Bersedekah setiap awal pagi. Biasanya saya hanya gunakan Maybank atau CIMB sahaja untuk membuat sumbangan.

4. Catat setiap hari duit yang dikeluarkan untuk perbelanjaan.

Cara ini sebenarnya tidak praktikal untuk semua. Bagi yang sedang giat berusaha menyimpan wang, mungkin boleh cuba praktikkan. Sebenarnya kita sedang melatih diri untuk lebih berjimat dan menyimpan wang setiap hari. Cubalah moga berjaya.


.
Anys Idayu Zakaria (Aiz)
Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit.

Tuesday, 21 February 2017

Tip Beriklan Melalui Penulisan

Teks : Anys Idayu Zakaria 
 
"Kak, saya ni sebenarnya penat dah buat iklan 100 kali pun tak de orang terpikat. Boleh tolong bagi tips sikit"

"Ni yang saya kongsikan bukanlah tip sangat pun. Ni apa yang saya dan kawan-kawan FB praktikkan. Senang sangat. Kalian suka tulis? Kalian tulis sahaja cerita. Macam kita belajar menulis karangan gitu. Cerita apa-apa sahaja kaitan tentang kehidupan, ulasan peristiwa, kisah jenaka, kisah bisnes, jatuh bangun dalam dunia bisnes. Orang sekarang suka baca kisah begini. Secara tak langsung orang akan tahu kalian  berbisnes apa, melalui penceritaan yang ditulis."

"Betul ke. Macam tak percaya sahaja?"

" Cuba pergi buka FB. Follow rakan-rakan yang suka menulis. Ada kalian tengok mereka iklan memanjang. FB pun penuh cerita tah apa-apa. Ada yang kelakar, ada yang sedih, ada yang bermanfaat. Kadang tu, nak cari iklan sehari pun susah. Tapi orang tau je mereka bisnes apa. Belajar lah dari cara mereka. Mereka tulis dan kongsi. Orang suka baca apa mereka tulis. Jadi orang followlah mereka. Sekali sekala up iklan pun ramai yang terpikat. Beriklan pun gaya tak iklan. Orang pun tak tahu sebenarnya mereka tengah menjual. Agak-agak tak yakin lagi, follow FB mereka. Tiruvasi cara mereka.

Kalau rasa bermanfaat cubalah praktikkan. Mudahan berjaya. Carilah idea nak menulis ye.

.
Anys Idayu Zakaria (Aiz)
Sekadar berkongsi tip.

Monday, 20 February 2017

Bank Idea

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Nak bagi mudah menulis kalian buat bank idea. Ramai otai dan sifu bisnes semua sudah buat. Kita nak mahir menulis juga mesti ikut seperti mereka. 

Kalian rasa apa faedah ada bank idea ni? 
Tulislah apa sahaja yang terlintas di fikiran. Seperti dalam buku "Menulis Buku Pertama". Tak kisahlah nak mula dari pengenalan, isi atau penutup. Tulis sahaja. 

“Saya tak sempat la nak pegang buku, pen. Macam mana nak menulis?”

 Aduh, mudah sangat dik. Kalian biasa sukar berenggang dengan telefon kan. Jadi nak bagi mudah, tulis sahaja di Google Doc, dalam Google Drive. Biasanya di telefon sudah ada google drive. Kalian buka google drive, cari google doc. Download sahaja masukkan ke telefon.

Kumpul semua idea penulisan di situ. Tak semestinya tulis sampai habis setiap kisah tersebut. Ada idea tulis, simpan. Peram dulu. Lain masa buka, baca tulis lagi. Ini antara salah satu teknik jika kalian belum mahu menggunakan blog sebagai medium untuk menulis.

Inilah yang saya buat sekarang. Mengumpul penulisan di Folder Bank Idea. Antara ilmu yang dipelajari ketika menghadiri Bengkel Penulisan Bersama Tn Khairul Hakimin minggu lepas. Tulis, peram, baru buat posting di FB. Cubalah semoga dapat bantu kalian menulis setiap hari.
.

Anys Idayu Zakaria (Aiz)
Akak Blogger, cari Ilham.