Tuesday, 29 November 2016

Jom berkenalan

Assalamualaikum, hai selamat petang semua. Saya Anys Idayu Zakaria, boleh panggil saya AIZ, atau anies.

Saya aktif menggunakan blog dan juga FB sebagai medium untuk saya berkongsi TIP MULA BISNES ONLINE, bagi mereka yang betul-betul zero basic bisnes, yang nak belajar berbisnes di facebook.

Saya juga merupakan AGEN GROUP SUPPORT LIKE (GSL), yang mana GSL merupakan kelas untuk kita belajar branding di fb, dan belajar bagaimana menggunakan fb dengan cara yang lebih betul untuk membina networking dan juga memperkenalkan bisnes kita.

Saya salah seorang guru online blog di Akademi bekerja Di Rumah, yang membantu mereka yang nak belajar menggunakan blog sebagai medium pemasaran online dan perkongsian. Blog merupakan salah satu cara untuk kita perkenalkan siapa kita, dan apa bisnes kita. Secara tak langsung, apabila google mudah menjejak blog kita, mudah juga pembaca untuk jumpa apa yang kita kongsi di blog.

2 medium ini saya gunakan sejak mula saya berbisnes hingga kita. Alhamdulillah berkat konsisten, sentiasa belajar memperbaiki dan tambah ilmu keduanya mampu menjana pendapatan, walaupun percuma. Ini yang kita mahukan, gunakan dulu yang percuma sebelum yang berbayar.

Bagi yang mahu dapatkan tip, konsultasi untuk mula bisnes dengan kedua medium ini, boleh hubungi saya di WA 0177912993, saya sedia membantu.

Friday, 18 November 2016

Blogspot Percuma

Teks : Anys Idayu Zakaria

Ramai yang ragu-ragu tanya saya blog ni ada tarikh luput atau tidak.  BLOGSPOT PERCUMA tiada tarikh luput. Yang berbayar dan ada tarikh luput ialah apabila awak beli domain.

Macam mana nak kenal domain, biasa bila kita buka blog atau website, lihat bahagian atas sekali contoh seperti ini

Http://anysidayu.com (yang ini domain sendiri - kita beli domain dalm tempohnya, dan jika tamat tempoh kita lupa nak perbaharui, ia akan mati)

Http://anysidayu.blogspot.com (yang ini kita masih gunakan blogspot. Jadi ianya percuma dan tiada tempoh tamat. Tak perlu risau nak perbaharui atau tidak)

Untuk permulaan digalakkan guna dulu blogspot yang percuma. Saya dah hampir 4tahun masih menggunakan blogspot percuma sahaja. Jadi jangan pening-pening fikir nak beli domain. Buat dulu blog, bagi blog kita ni mudah google jejak. Buat latihan menulis.

Nota hati : PROMOSI TEMPAH BLOG BISNES RM70 dibuka hingga hari Selasa. Nak full pakej macam BLOG STOKIS QUEEN OF MUTIARA, milik puan Ekin Din pun boleh. Jom WA 0177912993.

Thursday, 17 November 2016

Keputusan Peperiksaan 2016

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Tahniah pada semua anak-anak yang ambil result UPSR pagi tadi. Apa pun keputusannya terimalah dengan hati gembira dan penuh kesyukuran. Jangan risau, Insya Allah tahun depan masuk Tingkatan 1. 

Terkenang tahun 1996, masa saya ambil keputusan menangis teresak-resak tefon abah nak bagitau dapat berapa A.  Walhal keputusan boleh dikatakan dalam kategori cemerlang, tapi oleh kerana kecewa tak dapat keputusan seperti yang diharapkan menangis-nangis la jugakan. Apapun syukur sangat. 

Apapun syukur dan tahniah pada kita semua yang telah berjaya melalui alam persekolahan, alam peperiksaan. Rasanya alam peperiksaan peringkat universiti lebih seronok dilalui berbanding zaman persekolahan. Kalau kita di universiti, bila nak periksa pensyarah dengan senang hati bagi soalan yang dijangka keluar. Kita pelajar hanya perlu fokus pada tajuk dan topik yang akan dijawab. Rasa lebih lega dan tenang sikit bila nak menjawab soalan, tak ada la bersusah payah nak kena baca semua buku.

Kalau anak-anak di sekolah sekarang mana ada macam tu. Cikgu siap tak bagi tahu lagi apa yang keluar. Kita ibu bapa di rumah ni la yang bertungkus lumus cari soalan sana sini nak bagi anak buat latihan. Rasa kesian dengan anak-anak, tekanan mereka. 

Apapun itulah yang perlu dilalui mereka. Bertungkus lumus sejak dari sekolah rendah, sekolah menengah. Bila dah masuk peringkat universiti peperiksaan lebih santai.

Aiz
UPSR 1996. 3A 1B

Tempah Buat Blog Bisnes

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Yeayyy pagi ni siap sebuah lagi blog bisnes RINA RAZALI STOKIS JAMU SUSUK DARA. Jemput singgah blog beliau http://rinarazalijamususukdara.blogspot.my/

Alhamdulillah saya hanya membantu menyelesaikan masalah beliau yang berimpian memiliki sebuah blog sendiri. Alhamdulillah, Cantik. Salah satu impian sy tahun ni nak ada blog. 😁😁 (Puan Rina Razali). Terima kasih puan rina

Http://stokisqueenofmutiara.blogspot.com, ini pula tempahan blog full pakej daripada Ekin Din, beliau merupakan STOKIS PRODUK QUEEN OF MUTIARA kawasan Semenyih. 

Alhamdulillah 2 hari ini siap blog mereka, kita sambung pula blog seorang lagi pelanggan. Tunggu nanti siap saya masukkan ke sini ye.

Untuk yang mahu tempah, PAKEJ BLOG BISNES PROMOSI RM70 masih berlangsung, saya buka sehingga 22 November 2016. Nak full pakej pun boleh WA 017-7912993 jangan malu-malu

Wednesday, 16 November 2016

Tempah Blog Bisnes Harga Murah

Teks : Anys Idayu Zakaria 



SPECIAL OFFER untuk MEREKA YANG BERMINAT MEMILIKI SEBUAH BLOG KEDAI ONLINE.


TEMPAHAN BLOG BISNES HANYA RM70.00 SAHAJA (Khas untuk 10 orang pertama sahaja)


Anda akan dapat memiliki SEBUAH BLOG BISNES yang lengkap dengan alamat email, alamat blog, label, halaman, halaman terma syarat, halaman borang tempahan dan beberapa gadget penting yang perlu ada di blog serta 1 entri pertama dan 10 gambar utama yang akan dimasukkan.


 Anda BERMINAT untuk dapatkan OFFER ini? SILA WA 017-7912993   “OFFER BLOG BISNES RM70”


Tuesday, 15 November 2016

Cari Info Di Carian Google

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Assalamualaikum selamat tengah hari kepada semua pembaca yang sudi singgah di sini. Terimak kasih kepada kalian. Saya nak kongsi sesuatu, hujung minggu lepas saya ada buat tinjauan dan dapatkan maklum balas dari rakan-rakan di FB.

 Anys Idayu Zakaria
Bantu saya jawab servey. Biasa rakan-rakan nak cari info cari dimana
A. Facebook
B. Google
Terima kasih awak-awak sudi jawab 😘
https://www.facebook.com/anysidayu/posts/1385325301508059?notif_t=like&notif_id=1478834283569186
 
Rata-rata semuanya memberi jawapan, mereka mencari info dan mendapatkan sesuatu yang ingin dicari di CARIAN GOOGLE. Jadi kiranya sangat berkesanlah sebarang perkongsian kita kongsi di BLOG, kerana BLOG merupakan salah satu medium yang membolehkan GOOGLE menjejak apa sahaja yang kita tulis dan kongsi. Bila orang buat carian di GOOGLE, mereka akan mudah menemui sesuatu info di blog atau web, dan dari situ mereka dapat jejak FB atau FAN PAGES kita.

Jadi suka sangat saya ingin kongsi dengan pembaca, jika kalian merupakan peniaga online gunakanlah BLOG sebagai medium perkongsian, dan juga sebagai kedai online selain kalian gunakan FB atau FANPAGES. Yang mana blog kita bebas untuk menulis berbanding FB lebih pada media sosial untuk berkawan dengan lebih ramai orang, dan FANPAGES pula sememangnya untuk beriklan tetapi jika kita gunakan yang berbayar ia akan lebih efektif berbanding yang percuma.
 Jadi jom fikir-fikir, penting ke tidak kita ada blog. Ok semua, dah masuk waktu zohor, jom kita solat dulu. Owh ye, yang berminat untuk BELAJAR MEMBINA BLOG SEBAGAI KEDAI ONLINE, ATAU UPAH BLOG BOLEH WA SAYA 017-7912993 saya sedia membantu

Friday, 11 November 2016

Belajar Ilmu bisnes Dalam GSL

Khas untuk semua, saya kongsikan ulasan peserta GSL NAVARA. Paling terkini, mereka baru habis kelas hujung minggu lepas.

Wow superb Kelas GSL ni.. selepas sertai kelas ni baru saya tahu sebab-sebab kenapa nak kena like 👍🏻,ilmu engagement, dan banyak lagi la ilmu2 bisnes online ni. Sebelum ni follow orang je, tapi tak tahu sangat kenapa kena buat macam tu, like like itu lah. Alhamdulillah berbaloi la menyertai kelas ni, boleh tambah kenalan sahabat-sahabat yg sama-sama berbisnes walaupun lain-lain produk. Yang bestnya, kita jadi close friend, sama2 bagi kerjasama. Semoga Team GSL kekal sepanjang hayat. ❤❤❤ 👍🏻👍🏻👍🏻 memang best!! (Huda)

Amacam, ada rasa teruja nak sertai GSL. Jom pakat-pakat daftar GSL ARMADA.  WA 0177912993 untuk daftar.

Musim Hujan Tiba

Teks : Anys Idayu Zakaria

Alhamdulillah syukur jumaat kembali lagi.  Semoga Allah sentiasa mempermudahkan urusan seharian kita. Jangan lupa ya, Al Kahfi seround pagi ini. Moga-moga Allah memberkatinya.

Musim tengkujuh sudah mari orang kata. Hehe. Petang semalam hujan selebatnya di Bandar JB. Syukur saya keluar ketika betul-betul nak hujan dan dapat melepasi kawasan-kawasan yang mudah dinaiki air. Banjir kilat memang selalu berlaku di sini kalau hujan lebat turun. Yang tak sanggupnya nak meredah air banjir dan jem. Kadang tu pernah beberapa kali tersangkut jem gara-gara banjir kilat macam ni, hampir jam 8malam baru sampai rumah. Letih atas jalan je.

Apapun bersyukurlah dengan nikmat Allah. Hujan juga rahmat yang sangat bernilai.

😁😁 #catatanharian #anysidayuzakaria

Thursday, 10 November 2016

Lebih Konfident Selepas Join GSL

Suzie Joos feeling blessed.
EPISOD DUA
----------
Selawat nabi
.
Apabila timbul keinginan mahu berbisnes, itu petanda yang bagus. Cuma, bila dikatakan bisnes.. dia bukan seperti pergi ke pasar , buka meja dan letak jualan atas meja lepas itu tunggu sampai petang, kemas jualan dan balik rumah. 

SEKARANG ini , keadaan tidak sama seperti tahun 90 an atau awal tahun 2000. Semua orang jadi sales man, jual !! Jual !! Jual!! Jangan fikir ada produk terus kita boleh jual, itu salah 100%. Kebarangkalian produk tu diperam bawah katil lebih tinggi dari dijual jika kita masih ego dan bodoh sombong tidak mahu belajar.

Apa kaitan ego , bodoh sombong dengan menjual ni? Entah apa apa dia ni !!
Mula saya biz jus kunyit, seperti kebiasaanya saya terus MENJUAL. Jumpa kawan jual, jumpa saudara jual sampai nak oder makanan pun sempat lagi MENJUAL dengan pelayan. Sampai begitu sekali, lastly yang saya dapat hanya telur ayam. Saya penat, saya tidak ubah seperti orang yang desprete. Nak sangat rm 20 tapi SUSAH !!

Hikmahnya saya gentel pesbuk tiap hari dapat lah kenal dengan puan Anys Idayu Zakaria, berkawan-kawan dengan Puan Anys.. dari puan yang baik hati ni saya kenal GSL ( GROUP SUPPORT LIKE ). Saya buang ego, buang sombong. Bodoh tu simpan sikit .. gurau..hihihi.
Saya join GSL WIRA pada 26hb MAC 2016. Bermula journey saya di GSL dari bulan MAC sampai sekarang sudah 8 bulan, saya sudah ada stokist dan ejen untuk JUS KUNYIT dan saya keluarkan lagi SABUN MADU ACACIA. Wallaweii cepatnya 8 bulan!!

Pendek kata dalam GSL kita lebih kepada memberi sokongan antara sata sama lain , kita luaskan rangkaian kenalan kita, belajar cara membawa diri yang betul dipesbuk. Rezeki ALLAH saya dapat 100 botol oder jus kunyit hanya dari berkawan-kawan dipesbuk. Nampak tak!! Saya langsung tidak menjual.

Jangan pandang GSL ni poyo ya, apa lah GSL ni bukan dapat apa pun.. JANGAN SESEKALI BERFIKIRAN BEGITU !! Rekod saya di GSL, saya terus meroket , alhamdulillah.
Nak cerita panjang , tapi nanti lah.. nak buka cerita berepisod ni. Jual mahal sikit..hihihi
Terima kasih founder GSL abam tampor aka Khairul Zahrin Abd Karim juga kepada semua sahabat sejati GSL WIRA yang sentiasa menyokong saya.
Anda kaya dan berjaya . Amin

#GSLP #JUSKUNYITHONESTY #SABUNMADUACACIA #EJENDIPERLUKANSEGERA


Pendaftaran untuk bulan November. GSL ARMADA 26 November ini kelas akan bermula.

(Ulasan Peserta GSL NAVARA, Aishah Kamaludin)
Alhamdulillah. Seronok sangat dear. Saya sebenarnya dah nak setahun lemau bisnes dan tak aktif FB. Syukur ada sorang kawan ni dia recommend pergi kelas gsl. Sebelum ni saya nak buat status FB pun malu and segan. Plus, tak tahu cara. Sekarang dah confident nak buat sharing. Friend list dah full. Followers list keep growing and sales dah mula masuk balik! Alhamdulillah. Thank you GSL

Untuk bulan November ini ada sesuatu yang istimewa. Jika daftar GSL ARMADA, dengan YURAN RM69 (seorang) RM140 (seorang pakej kombo GSL ARMADA & PREMIUM) peserta layak untuk menerima

1.    EBOOK 100 POSTING TARIK LIKE

2.    EBOOK PENGURUSAN KEWANGAN CARA NEWBIE

3.    3 VIDEO KHAS DARI TUAN AQIF AZIZAN BERNILAI RM199 (Penulisan Iklan, Close Sale dan Follow up)


Berminat untuk daftar GSL, JOM WA saya 017-7912993, saya akan bantu pendaftaran kalian.

Thursday, 3 November 2016

Tempahan Blog Bisnes Akak Kabinet

Teks : Anys Idayu Zakaria 
Foto : Simpanan sendiri 



Alhamdulillah beberapa hari sudah selesai tempahan blog Akak Kabinet milik Pn Siti Zanariah Bt Zainudin. Semoga dengan adanya blog ini membolehkan beliau menghebahkan lebih banyak informasi kepada pelanggan. Beliau menawarkan khidmat nasihat dan PERCUMA ZIARAH& SUKAT sekitar Perak. Jemput singgah ke blog beliau http://akakkabinet.blogpsot.com ;)

Terima kasih banyak untuk Kak Siti yang berpuas hati dengan servis yang saya tawarkan. 


Jom untuk yang berhasrat nak tempah blog bisnes seperti ini jangan segan boleh whatspp saya 017-7912993. Kalau nak belajar buat sendiri pun boleh 😇😇

Atau boleh juga lihat dulu syarat tempahan di sini http://anysidayu.blogspot.my/p/tempahan-blog-bisnes.html

Wednesday, 2 November 2016

Artikel Pelajar Blog di Majalah Wanita

Teks : Anys Idayu Zakaria 
Foto : Koleksi ABDR 


Jom dapatkan segera Majalah Mingguan Wanita, di Ruangan Bekerja Dari Rumah ada artikel dari pelajar kelas blog saya. Tahniah untuk Puan Mazlina Binti Omar dan Puan Nasriah Abdullah😘
SE

sEBE
Sebenarnya inilah peluang jika berada dalam ABDR, jika kalian menulis dengan konsisten dan menyelesaikan tugasan mengikut waktu yang ditetapkan, Kalian boleh ambil peluang untuk menulis artikel yang diperlukan oleh Pn Masayu untuk ruangan beliau. Kita bagi peluang sebagai ganjaran untuk kalian yang bersungguh-sungguh menulis di blog, yang bersungguh-sungguh menggunakan peluang yang ada di kelas ABDR.  

Nota Hati : Pendaftaran November untuk KELAS BLOG BISNES ABDR sudah dibuka. 10 Kuota kosong sahaja. Pendaftaran bulan ini berpeluang untuk DAPAT PERCUMA BUKU DOA & AMALAN (Ustaz Ebit Lew) Jom rebut peluang belajar secara online je u alls :)#teamabdr #kelasblogbisnes

Tuesday, 1 November 2016

Pendaftaran Kelas Blog November

Teks : Anys Idayu Zakaria 


Tips Bisnes (Azizan Osman)
" Menulis di blog adalah cara percuma untuk berkongsi kepakaran dan membina pengikut. Jom berkongsi"

Alhamdulillah pendaftaran November untuk KELAS BLOG BISNES ABDR sudah dibuka. 10 Kuota kosong sahaja. Pendaftaran bulan ini berpeluang untuk DAPAT PERCUMA BUKU DOA & AMALAN (Ustaz Ebit Lew) Jom rebut peluang belajar secara online je u alls


Belajar menghasilkan sebuah BLOG BISNES 
✅ Belajar langkah demi langkah cara membina blog yang betul dan berpengaruh, lengkap dengan borang tempahan, terma syarat belian, cara memasukkan FB, FANPAGES, cara masukkan gambar, gadget di blog
✅ Belajar menghasilkan sebuah blog yang mudah dijejak pelanggan di carian google
✅ Jadikan blog sebagai medium pemasaran online 
✅ Tidak perlu sewa tapak kedai yang mahal
✅ Tidak perlu keluarkan wang upah pekerja
✅ Kedai dibuka setiap hari (24/7)

Khas untuk semua, yang jauh yang dekat, Jom sertai KELAS BLOGABDR                                                                                                                          

Tarikh : Flexible (Bermula sejurus pembayaran dibuat)
Masa : Flexible (Bermula sejurus pembayaran dibuat)
Yuran : RM250                                                                                                                                          Tempat : Kelas secara online dalam GROUP FB 

Untuk daftar, jom whatspp 0177912993




TEMPAHAN BLOG BISNES

Teks : Anys Idayu Zakaria 


Assalamualaikum semua. Khas untuk kalian yang tidak berkesempatan untuk belajar membina BLOG BISNES sendiri, kini saya buka untuk TEMPAHAN. Saya akan siapkan SEBUAH BLOG BISNES yang lengkap dengan alamat email, alamat blog, label, halaman, terma syarat, borang tempahan dan beberapa gadget penting yang perlu ada di blog serta 3 entri pertama dan 10 gambar utama yang hendak dimasukkan. Kalian boleh terus guna untuk menulis dan berkongsi sahaja selepas siap blog ini. 


SERVIS TEMPAHAN BLOG BISNES HANYA RM250 BONUS HEADER BLOG 



SEBUAH BLOG BISNES yang lengkap dengan alamat email, alamat blog, label, halaman, terma syarat, borang tempahan dan beberapa gadget penting yang perlu ada di blog serta 3 entri pertama dan 10 gambar utama yang hendak dimasukkan.

  • Deposit 50% diperlukan untuk saya mulakan kerja-kerja membina blog anda.


  • Masa anggaran siap 3-5 hari waktu bekerja (Ahad - Khamis) 


  • Sepanjang proses menyiapkan blog, saya akan sentiasa berhubung dengan Anda, untuk dapatkan sebarang maklum balas pada blog yang sedang dibangunkan.

Untuk tempahan boleh hubungi saya menerusi 
WA (017-7912993) 

Antara contoh blog yang sudah dibangunkan, boleh lihat blog mereka 

1. http://norsiahtalib.blogspot.my/ (Pakej belajar & upah)

2. http://azizahhussain.blogspot.my/ (Pakej belajar & upah) 

3. http://akakkabinet.blogspot.my/ (Pakej upah blog)

Beza upah dan belajar ialah, upah saya akan siapkan keseluruhan reka bentuk blog, dan kalian hanya perlu tulis dan update sahaja. Tidak ada panduan utk ajar. 

Belajar kalian perlu buat sendiri blog tersebut, saya akan ajar dan berikan toturial untuk membina blog dan boleh masuk kelas blog ABDR. 

Untuk tempahan boleh hubungi saya menerusi 
WA (017-7912993)