Tuesday, 31 May 2016

Kebergantungan Sesama Manusia

Syurga lelaki pada  perempuan iaitu ibu. Syurga perempuan pada lelaki iaitu suami.

Sehebat-hebat suami kena patuh pada ibu. Sehebat-hebat ibu kena patuh pada suami.

Masa hidup anak perlukan doa ibubapa. Masa mati ibubapa perlukan doa anak.

Di dunia nasab itu pada lelaki. Di akhirat nasab itu pada perempuan.

Sehebat-hebat manusia, bila mati dia tetap perlu orang lain untuk kebumi jenazahnya.

Setinggi-tinggi ilmu yang manusia ada dia tetap perlu belajar daripada seorang guru.

Berapa jauh pun seorang manusia itu mengembara. Pasti yang dirindu adalah keluarga.

Walau sekaya manapun seorang manusia dia tetap perlu untuk berurusan dengan orang lain.

Seorang General Manager tidak akan mampu uruskan perjalanan premis tanpa general worker.

Seorang raja tidak berkuasa tanpa ada rakyat jelata.

Inilah manusia lemah. Walau sehebat mana pun kita didunia. Walau memegang pangkat dan darjat tertinggi. Taraf kita hanya seorang "Hamba".

Lalu kenapa mahu rasakan kita adalah yang terbaik dan terhebat ???

Ingatlah...
Dunia untuk dikongsi bersama. Jika tidak, pasti Tuhan beri setiap seorang manusia itu sebuah bumi untuknya sendiri. Sesungguhnya Tuhan tidak pernah salah merencana sesuatu. Pasti ada hikmahnya. (C&P)

Selamat malam. Assalamualaikum semoga esok lebih membri kebaikan.

Monday, 30 May 2016

Bina Keyakinan Dengan GSL

Saya sangat pemalu orangnya, tidak yakin, takut dengan anggapan orang, takut jualan tidak laku.. saya follow cekgu Anys sudah lama.. apabila diberikan peluang sertai gsl, saya terus daftar. Sehari selepas sertai gsl , alhamdulillah dengan mengunakan hashtag saja.. saya berjaya close sale 100 botol jus kunyit.. semua nya dalam sehari saja.. rm 2000 sehari.. allahuakhbar!!

Saya sehingga kini tidak percaya, tapi ini realiti.. no hard sell !! Santai2 je. Alhamdulillah!! Saya telah ada stokist dan agen di seluruh negara.. hanya dengan sertai gsl & beriklan dengan hashtag.
Tapi bersyarat ya!! Ikut segala arahan daripada sifu.. jangan langgar pantang!! Salam sayang ,Suzie Joos
.
Latest update untuk PENDAFTARAN GSL Masih open untuk Batch CITY


Jom cepat-cepat daftar ssapa yang belum daftar.

Jangan terperanjat, pendaftaran GSL memang begini, sahabat nampak date lama lagi nak mula, tapi kuota dah penuh terisi. Biasanye pendaftaran peserta memang akan penuh 2 atau 3 minggu sebelum bermula.

Pengalaman sebelum-sebelum ni, memang ramai peserta yang daftar hampir sebulan baru boleh start sebab kelas memang sentiasa penuh bila batch2 baru dibuka. Kalau lambat lagiii kena tinggal tau :p

Sunday, 29 May 2016

Berkongsi Juga Sebagai Sedekah

Teks : Anys Idayu Zakaria 


Tak kira kita berniaga, menulis, bekarya, membuat perkhidmatan , berkongsi resipi dan pengalaman atau sebagainya. Ingatlah satu perkara kita kongsikan, dan orang lain dapat manfaatkannya, berapa ganjaran pahala kita?

The more you give the more you will get back. Macam mana nak berkongsi, mudah dan tersangat mudah melalui penulisan di BLOG & FACEBOOK ;)
 
Kayuh dan kayuh, berlari terus berlari jari jemari di atas keyboard. Jangan berhenti.

Kami buka pendaftaran ke kelas ONLINE BLOG ABDR. Belajar dan jadikan blog medan perkongsian ilmu

Saturday, 28 May 2016

Post Status Positif Di FB

Untuk mendapat hasil dan maklumbalas yang positif kita terlebih dahulu kena positif. Post status yg berbentuk positif.

> Fokus bercakap ttg benda yg kita suka berbanding benda yg kita x suka

> Lihat kebaikan seseorang berbanding keburukannya.

> Jgn mencarut or berkata kesat.

> Kurangkan mengeluh.

> Jgn kerap membandingkan diri sendiri dgn org lain terutama apa yg mereka ada.

> Bersangka baik la selalu..

Peringatan utk diri sendiri juga. Aura positif dan negatif ni berjangkit. Jadi marilah kita pilih untuk berada dalam aura aura positif sentiasa


Nak bagi tau ni, awak-awak semua yang belum daftar GSL BATCH CITY MASIH ADA KOSONG  LAGI TAU, bila-bila masa boleh penuh kalau lambat. Jangan nangis tepi bucu katil pulakss heheh
‪#‎anysidayuzakaria‬ ‪#‎agengroupsupportlike‬ ‪#‎mulabisnesonline‬ ‪#‎kelasonlineblog‬

Thursday, 26 May 2016

Tip Posting di Fasebook


Berfasebok biarlah sehingga menjana income. Tapi jangan pulak main belasah asyik dok promo iklan je setiap masa. Kita kena ingat, fungsi FB sebenar adalah untuk bersosial atau berkawan. Solusinya, belajarlah bina branding diri.

Dalam GSL pun boleh belajar branding. Tak percaya, follow la peserta GSL yang betul-betul serap n praktik ilmu, pasti dapat lihat perbezaan fb mereka :)

Bila belum jadi retis di FB, elakkan

 1. Share post orang lain

2. Post terlalu panjang

3. Share location


4. Post terlalu kerap di fb



Selamat mencuba 😉

Fokus pada tarik like dulu. Nak lebih mahir dan belajar lebih banyak pantang larang dan tip JOM DAFTAR GSL BATCH CITY


GROUP SUPPORT LIKE
Objektif Utama memang untuk dapat banyak like di status facebook kita. Like penting supaya lebih ramai orang lain dapat lihat apa yang kita post di status facebook. Jadi iklan-iklan yang kita post juga mudah dilihat. Selain itu, fb personal kita tak digalakkan menjual secara hardselling. Melalui GSL kita belajar update status soft selling, mulakan dengan perkongsian dan penulisan. Rakan-rakan dari Team GSL juga semuanya beraura positif, yang sentiasa mendoakan kita, bagi support walaupun tak sama bisnes.
.
‪#‎anysidayuzakaria‬ ‪#‎agengroupsupportlike‬ ‪#‎kelasonlineblog‬

Wednesday, 25 May 2016

Top Agen GSL

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Hidup memang huru hara dengan GSL. Bukan setakat peserta. Agen pun huru hara, uruskan pendftran masuk ramai peserta yang tak nak terlepas daftar GSL.

Jangan lupe tau GSL BATCH CITY 11 JUN dan open untuk daftar.

Sebenarnya nak ucap terimkasih pada Tuan Khairul Zahrin dan juri Contest Menulis GSL menulis haritu kerana memilih akak sebagai sebagai PEMENANG KE-3. hep hep horrey. Alhamdulillah. Dapat hadiah wang tunai RM100.




Dan terimkasih juga abam kerana telah senaraikan akak sebagai TOP AGENT GSL untuk bulan MEI. Dapat lagi rewards RM200  wink wink hehhe
.
‪#‎anysidayuzakaria‬ ‪#‎kelasonlineblog‬ ‪#‎Mulabisnesonline‬ ‪#‎agengroupsupportlike‬

Asas Marketing di Fasebook

Kepada RAKAN BISNES yang berniqab yang berminat nak join GSL, jangan risau tentang SYARAT WAJIB GAMBAR WAJAH SEBAGAI PROFILE PICTURE FACEBOOK.😊

Letak gambar berniqab pun boleh. Janji bukan gambar kartun, haiwan, bunga dan lain-lain. Syarat wajib bukan saja-saja tau, ia ASAS MARKETING. Untuk dapatkan TRUST prospek.

Alhamdulillah ada ramai peserta GSL yang dulu segan nak letak gambar wajah, bila dah letak dah mula GSL semua dah lebih berkeyakinan. Bila kita yakin, nak promo bisnes pun kita lebih yakin kan.
GSL Batch CITY sesi kemasukan pada 11/6/2016 & GSLEF sesi kemasukan pada 4/6/2016 telah DIBUKA SEKARANG. Cepat-cepat daftar sebelum YURAN DINAIKKAN dan SEBELUM KUOTA PENUH. Okey?😉

Niat saya nak bantu orang ramai especially orang yang baru nak ceburkan diri dalam perniagaan online,

Apa kelebihan yang Tuan Puan akan dapat bila join GSL?

1. Tuan/puan akan belajar tentang :
-'Cara2 betul' membuat iklan di Wall FB Personal Puan
-Cara2 untuk dapatkan banyak likes
-Cara2 untuk tingkatkan 'engagement' dengan prospek(Friends di FB Puan)

2. Paling best Tuan Puan akan mendapat ramai Sahabat2 Positive yg saling Support each other!

Sunday, 22 May 2016

Beza Belajar Blog Sendiri Dan Berguru

Teks : Anys Idayu Zakaria 

 
ORANG TANYA SAYA,

"Apa BEZA buat blog sendri dengan buat blog dengan bimbingan ABDR?
BLOG kan mudah je. Belajar sendiri pun boleh apa".

SAYA MENJAWAB,

"Boleh buat BLOG sendiri. Memang mudah je buat blog jika tahu dan faham caranya, 1 hari pun boleh siap blog.

Yang sedihnya, tiada orang lawat pun blog kita. Kadangkala kita hilang mood menulis dan blog pun kosong tanpa entri baru. Kadangkala kita hilang semangat menulis dan tiada idea mahu tulis apa.

TAPI, di ABDR, kami dibimbing untuk bina blog dengan cara yang lebih sistematik dan konsisten menulis (Pengurus Online ABDR)

Kami buka pendaftarn setiap hari. Jom mula daftar dan belajar

Thursday, 19 May 2016

Ucapan Terima Kasih

Teks : Anys Idayu Zakaria

Hampir 4tahun akak berada bersama Pasukan Akademi Bekerja Di Rumah,  terimaksih kepada sifu Pn Masayu Ahmad kerana bimbingan dan tunjuk ajar.

Alhamdulillah akak dapat membantu lebih ramai yang nak belajar memulakan bisnes dengan menggunakan blog dan juga dropship buku, serta Fb melalui GSL

Terimakasih kepada Pasukan Pengurus online ABDR yang sangat aktif umi Arbee Ali Eko Salina Norul Badri Daud Fiza Aziz  Sariah Awang Senik, pasukan dropship buku serta pembekal-pembekal buku.

Semua sahabat fasebok, peljar blog, peserta GSL, silent reader dan semua pembeli. Terimaksih semua. U alls memang ohsemm. Trimaksh tak terhingga. <3 <3 <3
.
#anysidayuzakaria #kelasonlineblog #agengroupsupportlike

Tuesday, 17 May 2016

Beriklan dengan hashtag



Saya sangat pemalu orangnya, tidak yakin, takut dengan anggapan orang, takut jualan tidak laku.. saya follow cekgu Anys sudah lama.. apabila diberikan peluang sertai gsl, saya terus daftar. Sehari selepas sertai gsl , alhamdulillah dengan mengunakan hashtag saja.. saya berjaya close sale 100 botol jus kunyit.. semua nya dalam sehari saja.. rm 2000 sehari.. allahuakhbar!!

Saya sehingga kini tidak percaya, tapi ini realiti.. no hard sell !! Santai2 je. Alhamdulillah!! Saya telah ada stokist dan agen di seluruh negara.. hanya dengan sertai gsl & beriklan dengan hashtag
Tapi bersyarat ya!! Ikut segala arahan daripada sifu.. jangan langgar pantang!!
 
Salam sayang ,Suzie Joos



Latest update untuk PENDAFTARAN GSL

GSL BATCH JAZZ (1 JUN 2016)

Kuota Berbaki 116 sahaja lagi. Jom cepat-cepat daftar ssapa yang belum daftar.
Jangan terperanjat, pendaftaran GSL memang begini, sahabat nampak date lama lagi nak mula, tapi kuota dah penuh terisi. Biasanye pendaftaran peserta memang akan penuh 2 atau 3 minggu sebelum bermula.

Pengalaman sebelum-sebelum ni, memang ramai peserta yang daftar hampir sebulan baru boleh start sebab kelas memang sentiasa penuh bila batch2 baru dibuka. Kalau lambat lagiii kena tinggal tau

Macam mana nak daftar GSL, boleh whatssp saya direct ye (017-7912993 anies), saya akan bantu sahabat-sahabat untuk pendaftaran :) 

Friday, 13 May 2016

Blog Pilihan

Blog pilihan:http://ainorhidayahzulkipli.blogspot.my/
Teks : Ainor Hidayah

Saya bukan datang dari keluarga yang senang. Tapi pengalaman hidup, banyak mengajarkan saya hidup berdikari. Ayah telah meninggal dunia ketika saya berusia 10 tahun. Emak seorang saja membesarkan saya dan abang abang yang lain. Bagaimana emak mengharungi liku - liku kehidupan sebagai seorang balu? Menggalas tanggungjawab seorang ayah dan emak dalam satu masa serta membesarkan kami adik beradik? Macam mana emak boleh kuat? Semuanya kerana Allah swt. Emak yakin anak - anak adalah amanah. Hidup harus diteruskan. Hanya doa, ketabahan dan kecekalan serta kesabaran yang ada dalam diri emak membuatkan emak semangat.
Bagaimana emak menguruskan perancangan ekonomi di rumah? Bayar bil? Beli barang? Semuanya seorang diri tanpa insan yang digelar suami. Nak ke mana - mana semuanya sendiri. Tiada kenderaan. Ketika emak bekerja, keluar rumah seawal 6am. Anak - anak emak hanya berserah kepada Allah swt untuk melindungi.
Kami adik beradik tidak banyak masalah berkaitan makan. Kami akan makan apa yang dihidang. Semasa ada arwah pun, kepala ikan bilis pun kami makan.
Adakalanya, bila hampir nak masuk bulan puasa, Emak akan bawa balik kotak besar dengan bas dan jinjing kotak tersebut ke rumah. Bila sampai rumah, baru kami tahu itulah adalah baju raya yang dibeli oleh mak. Besarnya pengorbanan emak. Apa perasaan anda? Dari pengalaman hidup saya, Saya membesar tanpa kasih sayang seorang ayah namun saya ada emak yang memberikan khidmat setianya kasih sayangnya pada anak.
Zaman kanak - kanak saya telah diajar untuk berdikari. Saya pergi ke mana - mana hanya seorang diri apabila diminta untuk menguruskan hal - hal yang melibatkan urusan keluarga. Apabila abang - abang saya tinggal berjauhan dengan emak, saya akan menemani emak. Lampu rosak. Saya akan ganti dengan lampu yang lain. Saya seorang perempuan. Tidak tahu apa langsung berkaitan lampu. Tapi itulah, bila kita tahu kehidupan kita macam mana. Ada kekuatan yang datang. Betul tak? Emak pernah bekerja di PPUM. Saya pergi sendiri PPUM dengan menaiki bas. Apa yang anda rasa?
Tiba hari raya, Kami balik kampung dengan keretapi atau bas. Apabila emak ada urusan di kampung sebelah ayah. Saya dan emak akan rancang dan naik kenderaan apa ke sana. Kami, pernah tidur di kaki lima kedai ketika sampai dan menunggu masa untuk subuh. Bayangkan saya dan emak perempuan. Ada seorang abang OKU sewaktu itu. Dengan hujan renyai. Kedengaran sayup suara anjing menyalak. Apa yang kalian fikir? Suasana dan pengalaman macam itu tidak dapat dimiliki hanya apabila kita merasainya.
Hari ini, kita bertuah kerana masih lagi mempunyai ibu dan ayah. Masa silam tidak akan kembali lagi. Kesal memang tetap ada sekiranya sewaktu dulu kita lupa apa yang sepatutnya dibuat oleh seorang anak. Apa yang ada adalah masa hadapan. Selagi kita bernyawa, berbaktilah kepada ibu bapa. Gunakan kesempatan yang ada untuk berbakti. Ingatlah janji Allah swt.

Tuesday, 10 May 2016

Melakar Impain

Teks : Anys Idayu Zakaria

<3 MELAKAR IMPIAN <3
Assalamualaikum selamat malam sahabat.  Nama akak Anys Idayu Zakaria, dan sekarang akak merupakan salah seorang guru online di Akademi bekerja Di Rumah, yang memberi tunjuk ajar pada mereka yang mahu belajar menggunakan blog sebagai medium pemasaran dan perkongsian.

5 tahun akan datang akak berimpian untuk memiliki sebuah pusat latihan sendiri, untuk melatih usahawan online, khasnya wanita belajar memulakan bisnes online, dengan memberi ilmu kepada mereka untuk memiliki kedai online blog sendiri, serta menggunakan fasebook untuk berbisnes dengan lebih berkeyakinan melalui GROUP SUPPORT LIKE. 

Semoga dengan cara ini dapat membantu mereka menjana ekonomi keluarga dan ummah. Mohon sahabat doakan impian ini tercapai. Aamiin Ya Rabbal'alamin.
.
#anysidayuzakaria #kelasonlineblog #mulabisnesonline #agengroupsupportlike #janapendapatandenganblog

Saturday, 7 May 2016

Tip Bisnes

TIP BISNES
Salah satu etika perniagaan yang kita mesti pegang adalah jangan memburukkan perniagaan orang lain kepada bakal pelanggan atau pelanggan kita. Ini bukan sekadar mencalarkan reputasi dan kredibiliti kita tetapi ia juga tidak bagus mengatakan orang lain tak bagus. (Raja Safuan)
.
‪#‎anysidayuzakaria‬ ‪#‎Mulabisnesonline‬ ‪#‎agengroupsupportlike‬ ‪#‎kelasonlineblog‬

Thursday, 5 May 2016

Tips Posting Di Facebook

Tips posting .
7.00-10.00am - masa ni biasanya org mahu pergi kerja . Hari isnin-khamis biasanya trafik laju . Jika jumaat , post pula tentang islamik sahaja . Sebab org dh excited nak cuti keesokannya .
Post sesuatu yg bemanfaat , panjang pun tak apa , motivasi , tips , soft selling atau story telling .

12.30-2.00pm - masa ni org mahu keluar lunch . Elakkan posting yg panjang . Mereka x ada masa yg cukup nak baca !
 Post sesuatu yg ringkas sahaja !

5.30-7.00pm - Org balik kerja masa ni . Biasanya mereka penat !
Post sesuatu yg kelakar , humor atau joke . JANGAN update pasal trafik jem sebab semua org tahu trafik sedang jem skrg !

9.30-11.45pm - biasanya org sudah habis solat isyak atau makan malam masa ni . Masa ni la ramai online . Ada yg online sambil tengok TV . Ada yg mghadap handphone dan PC . Betul x ?

Traffic paling laju pada jam 10 malam . Boleh juga post seawal 9:30pm . Masa ni lah masa terbaik nk buat marketing , branding , hard selling atau promosi . Lepas jam 12.00am jangan update apa2 dah ! Masa ni online banking pun dah tutup . Org dh mula masuk tidur .

Share dan tag jika anda rasa bermanfaat . Ilmu ni tak ramai org nk bg tahu tau !
.
‪#‎cnpsaffieyilias‬ ‪#‎anysidayuzakaria‬ ‪#‎Mulabisnesonline‬ ‪#‎agengroupsupportlike‬ ‪#‎kelasonlineblog‬

Wednesday, 4 May 2016

Cara Mudah Pasarkan Produk Secara Online

Teks : Anys Idayu Zakaria 

 
- Saya ada produk tapi tak tahu bagaimana nak pasarkan lebih-lebih lagi secara online.

- Saya ada produk tapi bagaimana nak orang di luar sana tahu apa yang saya jual.

Mudah sahaja, sebagai contoh Produk Aksesori mutiara dari Sabah.

Step 1: Bina kedai online kekal, yakni blog.

Step 2: Pasarkan di situ sepertimana jual offline.

Step 3: Berkongi kebaikan aksesori mutiara, cara jaga, cara simpan, cara baiki jika ada rosak sana sini mutiara tertanggal, cangkuk besi terbuka. Cara buat dan hasilkan sepasang brooch. Jenis-jenis mutiara.

Step 4: Bercerita pengalaman pahit manis jual aksesori. Tercucuk jarum, luka tangan, alat yang diguna, terbongkok-bongkok sakit tengkuk, ditipu pelanggan, kering idea design.

Kelakar..takkan orang nak baca step 3 dan 4.

Orang suka yang tersirat dari tersurat, yang belakang tabir, yang kelakar, yang tak pernah mereka tahu, yang memberi ilmu kepada pembaca. Jadi dari situ kita mula kumpul follower dan peminat-peminat produk ini. Secara tak langsung, kita dah mula kumpul bakal-bakal pembeli.

Belajar step seterusnya dalam Kelas Online Asas Blog Bisnes dan Penulisan. Jom kami buka pendaftaran setiap hari. Mula daftar dan belajar hari ini.

Beri Sebelum Menerima

"Hati mestilah kaya sebelum diri menjadi kaya. Berilah sebelum menerima. Usah mengharap untuk menerims jika tak sanggup memberi"

Assalamualaikum selamat pagi sahabat hebat. Selamat memulakan tugasan. Semoga lebih bersemangat dan luar biasa hebat 😍😍
.
‪#‎anysidayuzakaria‬ ‪#‎agengroupsupportlike‬ ‪#‎kelasonlineblog‬ ‪#‎janapendapatandenganblog‬

Tuesday, 3 May 2016

Selamat Malam

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Mee rebus mee hailam
Buah mangga buah pelam
Ada katil ada tilam
Ada perigi ada kolam
Ada jahit ada sulam
Ada cetek ada dalam
Ada timbul ada tenggelam
Ada pensel ada pemadam
Kapal terbang kapal selam
Makan sotong makan ketam
Main bola jatuh tersembam
Tangan patah dagu lebam
Kena marah baik diam,
Jawab soalan jawab salam
Assalamualaikum
Waalaikumussalam
Jangan marah, jangan geram
Saja nak ucap SELAMAT MALAM
.
‪#‎anysidayuzakaria‬ ‪#‎agengroupsupportlike‬ ‪#‎kelasonlineblog‬

Asas Memulakan Bisnes Online

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Perkara asas yang perlu ada untuk memulakan kedai bisnes online

1. Fasebook -Facebook sebagai platform membina hubungan baik bersama prospek dan pelanggan. Belajar branding, tips do & dont melalui GSL

2. Blog - Platform promosi bisnes di Google! Belajar hasilkan blog kedai online yang mudah dijejak pembaca dalam KELAS ONLINE BLOG ABDR

Gabungan Blog + Facebook senjata utama dalam mendapat pelanggan tanpa had untuk apa sahaja bisnes tidak kira produk, perkhidmatan atau perniagaan! Keduanya adalah baik.


Masih blur, dan perlu panduan serta tunjuk ajar, sertai kami di KELAS ONLINE BLOG AKADEMI BEKERJA DI RUMAH ATAU DAFTAR GROUP SUPPORT LIKE


Email : anysidayuzakaria@gmail.com
Sms / whatssp / telegram : 017-7912993 (anies)