Sunday, 28 February 2016

Sayangilah ibu Bapa

Berbual seorang lelaki di chow kit.
Dia minta sedekah. Lapar minta makanan. Terus ajak dia makan....

Berbual dengannya. Dia ceritakan kisah hidupnya kena hiv aids.

Dari kisahnya saya dapat sesuatu, punca utama dia ditimpa segala penyakit sehingga membawanya duduk ditepi jalan ialah pernah satu hari kerana menagih dia pukul mak ayahnya. Belasah mak ayahnya...derhaka pada makayahnya. Lawan makayah. Tipu makayah.

Semenjak itu dia ditimpa pelbagai musibah.

Saya hanya mampu ceritakan kisah semasa orang yang berjaya berubah dan beri harapan Allah Maha Pengampun dan teramat penyayang lebih dari yang pernah kita bayangkan dan gambarkan...

Semua dosa melainkan syirik insyaAllah diampunkan. Tapi dosa terhadap ibubapa akan diberi balasan segera dan cepat di dunia ini...belum tahu di akhirat bagaimana.

Sayangilah mak ayah. Jangan lupakan mereka. Layani mereka sebaiknya. Mak ayah ialah jalan ke syurga paling cepat dan termudah. Orang yang layan mak ayah macam vvip nanti Allah layan lebih dari itu bahkan dalam dunia lagi.

Jangan tengking mak ayah.
Jangan lupa jadi anak yang baik.
Jaga solat awal waktu, tahajud,
jaga aurat, jaga perintah Allah. Doakan mak ayah.

Buat mak ayah kita yang sudah tiada. Doa dan amalan anaknya yang soleh dinantikan di sana. Sedekahlah di hari jumaat ini. Niatkan pahala buat makayah.

ya Allah yang Maha Penyayang ampunkanlah dosa kedua ibubapaku. Kasihanilah mereka. Letakkan mereka dalam syurga firdaus. Ya Allah letih, penat , tangisan mereka, segala kebaikan dan belas mereka kau terimalah sebagai amal kebaikan mereka. Ya Allah, ibubapa kami yang masih hidup , sihatkanlah mereka. Sihatkan sakit badan, sakit lutut mereka. Ya Allah mudahkan perjalanan mereka. Berilah keberkatan dan rahmat mencurah kepada mereka. Ya Allah, maafkan kami kerana belum menjadi anak soleh buat ibubapa kami.
(Ustaz Ebit lew)

.
#anysidayuzakaria #kelasonlineblog #agengroupsupportlike #abdr #mulabisnesonline

Sunday, 21 February 2016

Aura Positif Dengan GSL

Teks : Anys Idayu Zakaria 
Gambar :  Testimoni GSL 


 
GSL bukan hanya membantu untuk kita dapat like dan bernetworking sahaja. Kalau kita hadam, praktikkan betul-betul tips dan ilmu yang abam berikan dalam GSL akak boleh confirm u alls yang join mesti tak rasa rugi punya pelaburan yang dikeluarkan.

Suka sangat akak bila sahabat-sahabat yang join GSL bagi respon positif. Kali ni punya memang sangat superb.

Tak caya, boleh tengok gambar bawah tau.



.
Amacam...Nak rasa aura-aura seperti ni. Jom join GSL BATCH SAGA. Masih open tau.

Nak daftar boleh hubungi saya ya (017-7912993 anies) 

Saturday, 20 February 2016

Kelas Big Why

Teks : Anys Idayu Zakaria

Alhamdulillah sekali lagi selesai kelas BIG WHY bersama cikgu daus Firdaus Ayob. Lebih faham dan lebih fokus apa BIG WHY sebenar dalam mengusahakan bisnes. Sangat-sangat best, terharu meleleh air mata je bila attend kelas BIG WHY ni tau.

Terimakasih kepada abam Khairul Zahrin Abd Karim yang ohsem sudi sponsor kelas ni kepada kami TEAM GSL ELITE FORCE.

Sangat banyak ilmu yang akak pelajari sejak join GSL DAN GSL ELITE FORCE. Kami AB GSLEF doakan abam dimurahkam rezeki, dapat sponsor lagi ilmu lain next month hehehe

Rugi tau sapa tak nak grap peluang ni. Online je. Hanya yuran untuk sertai GSL dan belajar sampai lebam. Insya allah memang sangaat bermanfaat. Sangat berguna lebih-lebih lagi untuk usahawan macam kita ni kan :)

Psst sesapa nak join GSL BATCH SAGA dan open mari daftar dengan akak. ELITE FORCE pun dah open juga tau. Marilah. Next month boleh join kelas abam sponsor lagi hehhe. Yang nak join SEMINAR BIG WHY boleh pm cikgu daus. Memang terbaikk.

Wednesday, 17 February 2016

Pengharapan

Teks : Anys Idayu Zakaria

Assalamualaikum selamat pagi  😍😍😍😍

Ya Allah Engkau Yang Maha Baik, Yang Maha Mendengar permintaan hambaMu, aku bermohon Engkau permudah dan lancarkanlah urusan penentuan perjalanan kehidupanku hari ini. Aku mencari redha dan keberkatanMu.

.
#anysidayuzakaria #mulabisnesonline #kelasonlineblog #abdr #janapendapatandenganblog

Sunday, 14 February 2016

Penulisan Lebih Baik Selepas Sertai ABDR

Keluarga Besar ABDR

Pelajar : Faizah Yusoff
Guru Online : Anys Idayu Zakaria
Sumber : http://faizahyusoff.blogspot.my/



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.
Saya pernah terbaca satu ungkapan yang mengatakan:
"Tulislah perkara yang pembaca mahu ingin tahu, bukan apa yang kamu mahu"
 Macam terasa pada diri sendiri bila melihatkan entri-entri saya yang dulu. Saya akan cuba menambaik baik kandungan blog ini insya'Allah.
Sudah hampir 3 bulan rupanya saya menjadi ahli keluarga ABDR, hampir terlewat untuk menulis review buku dan review kelas. Tapi tak mengapa, bak kata pepatah:
"Better late than never"
Entah betul entah tidak Bahasa Inggeris saya.
Pada asalnya saya menghubungi Puan Masayu setelah mendapat tahu daripada kakak saya tentang kisah Puan Pengetua ABDR yang berhenti kerja dan memulakan kerja dari rumah. Saya mulai mencari info dan maklumat. Saya pendamkan hasrat untuk menghubungi beliau kerana pada masa itu saya agak sibuk dengan kelas tuisyen yang silih berganti dan tak pernah putus. Faktor lain ialah capaian internet pada masa itu (awal tahun lepas) agak terhad. Sedangkan saya tahu saya harus menulis dan menulis setiap hari sebaik-baiknya.
Akhirnya nak dijadikan cerita, saya mula tekad mahu menulis walaupun asalnya saya menghubungi Pn.Masayu dek kerana mahu bertanyakan pendapat tentang mahu menulis himpunan soalan-soalan matematik untuk pelajar yang lemah matematik sahaja. Saya rasakan kenapa tidak saya menulis untuk berkongsi cerita tentang khidmat hometuition saya yang selama ini saya lakukan sendiri sampai hari ini. Disamping mencari idea mengumpulkan modul-modul matematik, saya boleh berkongsi idea juga. Alhamdulillah akhirnya, di sini lah saya menjadi sebahagian kecil dari warga ABDR yang hebat-hebat belaka.
Saya diletakkan di bawah tunjuk ajar Cikgu Anys Idayu. Terima kasih cikgu sebab selalu layankan saja soalan-soalan saya yang entah apa-apa. Kadang-kadang saya akui agak kelam idea memandangkan bila melihat blog rakan-rakan yang lain kebanyakannya mempunyai produk dan cantik-cantik tersusun blog mereka. Sedangkan saya selalu cerita perkara yang sama. Modul saya pula bukan saya tak mahu masukkan di sini tetapi macam atk yakin untuk saya tunjukkan di sini. Keyakinan tu memang selalu membunuh niat saya.
Saya mula belajar satu persatu dan penulisan saya, saya rasakan semakin baik dari satu entri ke entri yang lain. Tak tahu lah apa kata pembaca saya. Kadang-kadang terfikir juga, entah-entah saya yang menulis syok sendiri. Dah lah asyik terlepas hari, kadang-kadang 2,3 hari baru muncul satu entri, sedangkan kata sifu saya Cikgu Anys, entri ni macam satu kad nama untuk kita. Maaf ya cikgu, saya tak berjaya lagi dalam ujian 'istiqamah' walaupun pernah tulis pasal tajuk Istiqamah. 
Saya selalu menjadi 'silent reader' dalam kelas. Bila mahu bertanya, saya akan mesej tepi Cikgu Anys. Ketakyakinan pada servis sendiri masih menebal. Entah macam mana lah ya saya mampu menjadi yakin dengan pelajar saya. Sampaikan ada yang kata, bila tengok saya tunjukkan satu-satu cara, semuanya nampak mudah. Sedikit kelebihan di situ mungkin. *Puji diri sendiri*
Apa yang saya rasa, penulisan saya sudah bertambah baik. Ini perubahan yang paling ketara, sedangkan sebelum ini saya akan menulis berjam-jam sambil memikirkan entri apa yang mahu saya tulis, tapi sekarang, cukup beberapa minit saja sudah siap satu entri. Memang ini satu kemajuan sebab saya memang tak suka menulis dari dulu. *Faktor utama sebab tulisan saya tak cantik dan tersusun*
Dan, saya mulai baca e-book Asas Blog yang akan kita peroleh setelah mendaftar menjadi ahli Akademi Bekerja Dari Rumah ini.
Bagaikan terbangun dari mimpi, rupanya bukan saya seorang punyai masalah dilema dalam mencari pekerjaan. Bezanya, wanita-wanita ini sudah lebih makan garam daripada saya dan semuanya mempunyai latar belakang pernah bekerja berbanding saya yang selepas konvo terus menjadi hometutor sepenuh masa walaupun pada masa itu pulangan tidaklah lumayan mana. Dan semangat yang luntur terus kembali berkobar-kobar untuk terus menjadi sebahagian daripada mereka yang hebat.
Hanya saya yang mampu mengubah diri saya. Kenapa mesti saya mendengar 'apa orang kata' sedangkan saya sedar apa yang saya sedang lakukan langsung tidak menyimpang dengan ajaran agama bahkan dituntut pula.
Melalui ebook Asas Blog saya semakin faham kenapa kita harus menulis dengan jujur dan penjenamaan diri sangat penting. Sungguh saya bersyukur berkenalan dengan wanita-wanita hebat ini Pn. Masayu, Pn. Nashriah, Pn. Anys Idayu. 
Kenapa? 
Kerana mereka benar mahu membantu kaum wanita bangkit untuk menjadi hebat dalam versi mereka sendiri. Bukan hebat kerana meniru orang lain. Bukan menjadi hebat kerana cuba menjadi orang lain.
Syabas team ABDR! 
Pernah saya ditegur dek kerana kesilapan menulis sumber foto dari simpanan sendiri sedangkan foto itu saya ambil dari carian google, kata sifu, kita jangan menipu pembaca kita. Jujurlah dalam penulisan. Saat itu saya terasa, memang saya tak salah membuat keputusan untuk menyertai ABDR ini.
Banyak tulisan-tulisan daripada ahli-ahli lain yang Pn. Masayu kongsikan di dalam ebook, buatkan saya yakin, saya juga mampu membina kerjaya di rumah seperti mereka. Asalkan saya tak pernah berhenti berusaha.
Walaupun hanya belajar melalui FB, kelas yang saya hadiri walaupun hanya di alam maya, terasa macam masuk kuliah universiti pula. Ya lah, seakan setiap pelajar mempuanyai akses ke portal dan mulai menjawab soalan melalui portal tersebut. Banyak perkara yang bermanfaat yang dikongsi di kelas. Dan walaupun perkara sama yang diulang setiap kali ada pelajar baru masuk ke kelas, ia seakan menjadi 'reminder' kepada diri sendiri.
Buat yang baru berkenal-kenalan dengan blog, jom sertai jemaah kami di ABDR. Jadilah hebat di atas usaha dan kepakaran sendiri. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua yang sudi menyinggah.

Beyond Marketing

Amalkan formula "Beyond Marketing" ini

Sedekah

Solat Awal Waktu

Zikir

Dhuha

Tahajjud

Al Waqiah

Hablum Minallah Hablum Minannas

Jaga amalan WAJIB. Tambah amalan SUNAT

Jangan risau "menjadi ke kalau aku amalkan semua ni" Sebab segala urusan yang "DEAL" dengan Allah, hasilnya  pasti LUAR BIASA.. InshaAllah!


 #‎anysidayuzakaria‬ ‪#‎janapendapatandenganakademibekerjadirumah‬ ‪#‎janapendapatandenganblog‬ ‪#‎janapendapatandengandropshipbuku‬ ‪#‎kelasonlineblog‬ ‪#‎abdr‬ ‪#‎gslef‬

Thursday, 11 February 2016

Jagalah hati

Teks : Anys Idayu Zakaria

🌟🌟Hati perlu sentiasa dijaga dan dibaja dengan solat, zikir, bacaan al quran, sedekah dan menambah nilai dalam kehidupan orang lain supaya hati ini sentiasa ingat hakikat kehidupan sebenar sebagai hamba Allah. 🌟🌟

Assalamualaikum selamat pagi sahabat hebat. ☺☺☺

.
.
#anysidayuzakaria #janapendapatandenganakademibekerjadirumah #janapendapatandenganblog #janapendapatandengandropshipbuku #kelasonlineblog #abdr #gslef

Wednesday, 10 February 2016

Mula Bisnes Dengan Dropship Buku



"Setiap peristiwa yang berlaku di sekeliling kita adalah jalan-jalan ke syurga atau laluan-laluan ke neraka. Mimpi kita mungkin sama. Mahu nama kita TERKENAL DI LANGIT."

Alhamdulillah buku terlajak laris masih lagi BUKU BISNES CARA KAMI.

Beberapa buku baru menanti, jom la sambar heheh

Terkenal di Langit (Khairul Hakimin Muhammad)

Jimat Dari Dapur (Izham Alias & Ashraf Shuib)

Sukses Bukan Mimpi (Shah Othman)
.
Untuk yang berminat dropship juga dialu-alukan.

Tuesday, 9 February 2016

Jangan Pernah Berhenti Berdoa

Teks : Anys Idayu Zakaria

Milikilah keinginan, milikilah impian, jangan pernah berhenti berdoa.

Yakinilah diri kita bahawa Allah sedang menunggu doa kita. Maka berdoalah dan yakinlah Allah swt memakbulkan doa kita
- UYM-

Beberapa harini saya sedang menghabiskan bacaan Buku Kun Fayakun tulisan Ustaz Yusuf Mansur. Sungguh terkesan sekali penulisan beliau. Setiap baris yang dibaca hati tersentap. Meleleh air mata jangan cakap la.

Begitu mudah kita nak meraih kasih sayang Allah, tapi kita sendiri yang sering alpa. Ya Allah ampunkanlah aku Ya. Allah Yang Maha Pengampun :(

Semua kita terus istiqomah mengejar kasih sayang Allah.

Saya doakan semua sahabat yang membaca blog ini akan dimakbulkan Allah impian dan keinginan.

Selamat malam ;)

Projek Wakaf Masjid

Bismillahirrahmanirrahim..dengan nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang

Amal Till Jannah dengan rendah diri menjemput para jemaah semua untuk sama-sama meraih pahala yang berkekalan hingga ke syurga menerusi

👉PROJEK WAKAF PEMBANGUNAN MASJID
KG. BALIK BATU,LOT 2125 MUKIM SG.BARU TENGAH,MASJID TANAH,ALOR GAJAH,MELAKA

👉WAKAF 1 LOT RM50

👉JUMLAH DANA YANG DIPERLUKAN RM1.5 JUTA

insyaAllah saya percaya dalam contact list kita pasti ada lebih 100 friendlist..diharapkan dengan bantuan para jemaah semua untuk viralkan Projek Wakaf Masjid ini bagi pihak AMAL TILL JANNAH dapat merealisasikan impian besar penduduk yang amat memerlukan Rumah Allah sebagai satu tempat ibadah dan program komuniti serta pusat pembelajaran sepanjang hayat.

Pihak ATJ juga amat berbesar hati sekiranya ada jemaah yang bole sama-sama turut terlibat baik secara lansung atau tidak lansung dalam kerja-kerja pembangunan wakaf Masjid ini.

InsyaAllah dalam jangka masa panjang..ATJ ingin membangunkan pusat kelompok bestari dengan membina rumah perlindungan untuk Anak-anak Yatim dan Asnaf, warga emas, gelandangan dan fakir miskin.

Setiap penyertaan Wakaf para jemaah sekalian akan diberikan Sijil Wakaf dan pihak ATJ merakamkan setinggi-tinggi penghargaan buat jemaah semua yang turut serta dalam membantu kerja-kerja amal pembangunan Masjid ini.

Untuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan..bolehla hubungi wakil pengurusan ATJ iaitu Pn Rosyamila Yunus 0192314480.

👉Bagi sebarang urusan transaksi WAKAF, jemaah boleh terus lengkapkan butiran seperti di bawah;

↘Nama  penuh Pewakaf:
↘Jumlah Wakaf:
↘Alamat:
↘No.Tel:
↘Butiran transaksi:

🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

Bank Islam Rasmi Amal Till Jannah ✅1212 2010 020166

Maybank✅5121 8334 0641 (Rohsamila Yunus)

✏tagkan "WAKAF MASJID" dan sms/wasapkan butiran transaksi ke 0192314480 atau emailkan kepada amaltilljannah@gmail.com

***Sila lafazkan/baca niat wakaf seperti di bawah:

✋"Dengan nama Allah, saya mewakafkan duit sebanyak (RM) __________ untuk pembangunan Masjid melalui Amal Till Jannah kerana Allah Taala"

----------------------------------
Dengan itu, saya mewakili pihak Amal Till Jannah menerima wakaf/infaq/sedekah saudara/saudari untuk program pembangunan Wakaf Masjid ini. Hanya Allah berhak membalasnya dengan sebesar-besar kebaikan baik dunia dan akhirat.Semoga Masjid yang akan dibina ini akan menjadi pusat ibadah /dakwah dan pembangunan ummah Islam berkonsepkan 24 jam dengan pelbagai aktiviti yang dapat mengimarahkan masjid baik dari peringkat awal kanak-kanak hingga warga emas..insyaAllah

"Salam Dakwah Fisabilillah"

Pn Rosyamila Yunus (0192314480)
✅amaltilljannah.blogspot.my
✅Fb:amal till jannah

Sunday, 7 February 2016

Idea Memulakan Bisnes Dari Rumah

[IDEA MEMULAKAN BISNES DARI RUMAH]
Bisnes Makanan
1. Bisnes Sarapan Pagi
2. Jualan Menu Tengahari
3. Membekal/Menjual Menu Bajet Pelajar
4. Katering Kecil-Kecilan
5. Kek Dan Roti
6. Pek Rempah Ratus/  Resipi Mudah Suri Rumah
7. Makanan Sejuk Beku
8. Makanan Tradisi
9. Pelbagai Kerepek/ Keropok Pilihan Popular
10. Kelas Masakan
Jualan menu tengahari
Ini boleh dilakukan oleh surirumah yang tinggal di kawasan bandar-bandar besar. Perkhidmatan menu tengahari berdasarkan pakej makanan. Sediakan juga promosi melalui blog, laman web dan facebook.
Surirumah boleh menyediakan kepelbagaian menu mengikut hari, contohnya,
Isnin- Menu Barat
Selasa- Hidangan ala carte
Rabu -Nasi lauk kampung
Khamis- Nasi Arab
Jumaat- Nasi tomato
Di atas adalah contoh sahaja. Boleh pelbagaikan pakej, penghantaran ke sekitar pejabat atau lokasi 'pengambilan'.
Order perlu dibuat beberapa hari sebelum, atau sediakan borang tempahan yang lengkap. Suri yang mahu buat operasi ini perlu membuat kajian kawasan terlebih dahulu untuk mengetahui maklumbalas awal pelanggan.
.

Jom baca lagi dalam EBOOK 101 IDEA HOME BASED BISNES 

Ebook promosi Februari.

Ebook bonus pendaftran ke kelas online blog ;)

Friday, 5 February 2016

Penulisan & Pembacaan

Teks : Anys Idayu Zakaria 

 Penulisan - Pembacaan

Dua ni umpama adik beradik kembar. Mesti melekat bersama.

Nak dapat idea menulis, mesti banyak membaca

Bila banyak membaca idea menulis automatik akan datang mencurah-curah  

Selamat membaca, selamat menulis. kipidap jangan miss update blog

Selamat petang ;)


(Sumber : Kelas online blog ABDR)

Thursday, 4 February 2016

Kenapa Usahawan Online Digalakkan Memiliki Blog

Teks : Anys Idayu Zakaria 


Mengikut pengalaman saya sendiri selepas hampir 3tahun menggunakan blog sebagai medium perkongsian dan pemasaran, rata-rata bakal pembeli yang membuat belian melalui blog rupanya mereka tak mahir menggunakan facebook atau tak aktif pun fasebook
.
Kenapa saya katakan begitu?
Sebabnya hampir semua pelajar yang mendaftar ke kelas online blog, ramai antara mereka maklumkan, mereka tak ada fasebook, dan tak aktif pun.

Heheh saya paksa juga mereka buat fasebook untuk belajar bersama di kelas online blog ABDR.
Terkadang tu, ada juga yang tanya, boleh ke jalan bisnes dengan fasebook. mereka lebih nampak fungsi blog untuk pemasaran berbanding fb.

Dan satu lagi yang saya suka pelanggan dari blog ni rata-rata memang senang close heheheh,
.
Tapi sebaiknya rebut la peluang yang ada depan mata. fasebook, blog kan percuma. Apa lagi. Sambar!!!
.

.
Nota kaki : Cuma nak bagitau, kalau yang dah mahir gunakan facebook jom kita cuba-cuba belajar gunakan blog pula. Jom sertai kami di KELAS ONLINE BLOG ABDR

Untuk yang dah ada blog, nak bagi mahir lagi di fb. Nak bagi lebih ramai prospek dari fb jom daftar GSL BATCH TAM 

Wednesday, 3 February 2016

Pengalaman Bersama GSL (Group Support Like)

Teks : Anys Idayu Zakaria 


Alhamdulillah selamat pagi sahabat. Selamat pagi semua pembaca blog. Terima kasih kerana sudi singgah dan baca setiap perkongsian yang saya kongsi di sini.  Diharap dapat memberi sedikit manfaat dan kebaikan untuk kalian ;)
Pagi ni saya nak kongsi sedikit ulasan tentang GSL (GROUP SUPPORT LIKE) yang saya dah sertai sejak akhir tahun 2015.  Alhamdulillah banyak pengalaman dan ilmu-ilmu baru yang saya perolehi. Setiap kumpulan yang kita sertai pasti ada perbezaan dan ilmu yang kita akan perolehi. 

Sebelum sertai GSL, memang saya sedia maklum, setiap status yang kita like atau komen di fb akan menjadikan status tersebut mudah dilihat oleh lebih ramai orang lain. Tapi, saya masih tak tahu cara bagaimana nak minta rakan-rakan kita ni like status yang kita post.  Hai laa tak kan saya nak pergi pm sesorang minta mereka like dan support status saya kan. Tak ke kerja gila tu namanya. Dah nanti orang kata, dah kenapa pulak ni, hahahahha. So saya pun biarkan sahaja, sebab masih tak tahu cara untuk buat mereka like status yang saya post di fb. Walaupun saya tahu, setiap komen dan like ini akan membantu fb tolak status kita untuk lebih ramai orang lihat, tapi dalam hati kecil saya selalu berkata, ala... tak payah la nak komen-komen, nak like-like di status rakan, buat semak notification je nanti. Tapi notification yang saya terima bukanlah banyak sangat pun yang bertanya tentang kelas blog atau produk-produk yang saya jual. Konon kedekut sangatkan.  ;(


Alhamdulillah bila sertai GSL, saya banyak belajar cara yang betul untuk update status, lebih banyak like yang diperolehi dari setiap status-status yang saya update. Semuanya daripada sokongan dan support AB GSL. Bila kita dah apply semua ilmu yang Tuan Khairul Zahrin berikan, rasa sunyi kalau sehari tak terima notification yang banyak heheheh.  Betullah antara asbab rezeki melimpah ruah melalui networking dan kerja berjemaah.  Walaupun kami di GSL mempunyai bisnes yang berbeza-beza, tapi di sini kami belajar untuk support dan menyokong semua bisnes rakan-rakan, tak condem dan tak jatuhkan yang lain. Kami saling bantu membantu.  Seperti kata pepatah More u give, more and more u will get.


Alhamdulillah, alhamdulillah yang paling buat saya gembira, melalui GSL dan sokongan AB GSL, status-status yang berkaitan iklan yang saya pos juga mudah dilihat oleh lebih ramai rakan fb yang lain.  Lebih ramai silent reader, dan rakan-rakan yang tak pernah muncul di fb tiba-tiba muncul bertanyakan kelas-kelas blog dan produk-produk yang saya tawarkan. Sebelum sertai GSL, saya akui kebanyakkan pelajar-pelajar yang mendaftar untuk kelas blog ABDR, kebanyakkannya mereka jejak saya melalui blog. Amat sedikit mereka yang daftar saya kenal di fb. Ayat mudahnya macam tak pandai gitu nak gunakan fb untuk berbisnes heheheh.


Syukur, terima kasih Allah. Terima kasih kerana hadirkan ilmu ini melalui Tuan Khairul Zahrin. Terimaksih Allah kerana berikan idea kepada TKZ untuk menubuhkan GSL.  Tanpa GSL sudah tentu kami-kami yang masih bertatih dalam dunia bisnes online, masih tak mahir gunakan fb dengan cara yang betul untuk berbisnes, dan like di fb juga mesti tiada perubahan.  Dan yang lebih menggembirakan TKZ bakal menghadiahkan kami kelas-kelas percuma setiap bulan. Bulan lepas kami AB GSLEF sudah sertai kelas BIG WHY yang beliau taja khas untuk kami timba ilmu. Didoakan semoga selepas ini lebih banyak kelas dan ilmu yang akan beliau berikan kepada kami. Ini semua hasil sokongan AB GSL, kerana memberi yang terbaik untuk setiap perkongsian dan tugasan yang beliau berikan ;)

Semoga Allah limpahkan rezeki yang melimpah ruah untuk TKZ, berikan idea-idea yang lebih bernas kepada beliau untuk terus membimbing kami di GSL. 


Oowh ye. heheheh. Yang nak join GSL ni boleh la hubungi saya ya. Saya juga salah seorang daripada Agen GSL.

Tuesday, 2 February 2016

Kata Carian Dan Fokus Blog

Fahamkan Kata Carian Dan Fokus Blog

Dapat tak maksud yang selalu saya sampaikan, jadi diri kita sebagai pengguna, pelanggan, membaca.
Apa kata carian yang selalu ditulis apabila mencari maklumat.

Fahamkan lagi 'kata carian' dan fokus blog.

Ini latihan berterusan sebenarnya.

Contoh blog panduan felt.


Kata carian selalunya, kraft felt, panduan asas felt dan kita cuba melatih diri menulis pada carian googel.


Banyak idea yang akan muncul.


Lihat apa yang muncul dahulu pada 10 teratas pilihan jawapan yang diberikan google.


Lihat blog dan web yang naik dalam pilihan 10 itu.


Kemudian gunakan 'kata carian itu' sebagai tajuk entri.


Dalam setiap entri pastikan ada 4 kali ulangan.
1. Pada tajuk entri.
2. Pada isi pendahuluan.
3. Pada isi penulisan.
4. Pada penutup.


Ulangan ini membantu blog aktif dan mudah dijumpai pembaca/pelanggan.


Sumber: Kelas Asas Blog Dan Penulisan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.

Anys Idayu Zakaria

Tip Mudah Mula Bisnes

Tips paling mudah nak berbisnes.

Bisnes penyelesaian masalah

Bila masalah wujud, baru bisnes tercipta.

Agak-agak masih tak tahu nak buat bisnes apa, duk diam-diam, fikir apa masalah yang berlaku di persekitaran kita, yang boleh kita bantu selesaikan

Boleh boleh






Ok la sambung lagi ya selamat pagi selamat menikmati kehidupan dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan :)


‪#‎mulabisnesonline‬ ‪#‎kelasonlineblogabdr‬ ‪#‎janapendapatandengandropshipbuku‬
‪#‎janapendapatandenganakademibekerjadirumah‬

Monday, 1 February 2016

Kenapa Perlu Join Group Support Like di FB

Teks : Anys Idayu Zakaria 

 
Satu je yang akak nak kongsi kenapa perlunya sahabat-sahabat yang buat bisnes join GROUP SUPPORT LIKE (GSL)

Selain dapat banyak like di status fb,

Selain dapat tambah lebih ramai rakan-rakan dan besarkan networking

Yang paling penting LIKE sangat membantu engagement di fb kita.

Lebih ramai sahabat like status kita, lebih ramai orang boleh lihat status yang kita update. Dan lebih ramai orang tahu bisnes apa yang kita buat, dan apa yang kita share selalu di fb
.
Tak nak ke lebih ramai orang tahu apa produk dan bisnes kita ;P
.
Nota kaki - GSL mesti disertai oleh semua usahawan yang gunakan fb sebagai medium untuk berkongsi bisnes

Pengalaman Bisnes

Blog pilihan: Pengalaman bisnes.

Berkenalan dengan penulis: Zue Jaafar Usahawan
Jatuh bangun itu adat berniaga kata orang. Hanya yang kuat sahaja akan dapat meneruskan legasi. Akhirnya, ramai dikalangan ahli kumpulan saya terutamanya yang sepenuh masa berniaga merasakan tidak berbaloi untuk meneruskan kempen pemasaran kerana bayaran dari syarikat terlalu sedikit untuk diagihkan bersama. Belum anak ke empat menjejak umur 2 tahun, saya mengandung lagi anak yang ke 5. Saya mengambil keputusan untuk memperlahankan sedikit aktiviti bisnes namun pada awal tahun 2014 dunia emas seperti dipukau. Sampai saat ini saya masih tak punya ayat yang sesuai untuk menjadikan tragedi ini sebuah cerita tetapi kesan daripada pukauan inilah pada akhir tahun 2014 saya mengambil keputusan untuk memberi notis berhenti sebulan sebagai guru siswazah.
Waktu itu, sesiapa sahaja yang duduk dalam bisnes emas mendapat hasil yang luar biasa sehingga datang sifat tamak dan hilang kesedaran diri bahawa semuanya hanya bersifat sementara. Setelah sebulan saya berhenti, rata-rata seluruh syarikat yang menjalankan bisnes emas jatuh dengan teruk sekali. Dipihak saya, bukan sahaja tiada pekerjaan malah menanggung hutang yang besar akibat ramai yang menyertai saya membeli emas yang akhirnya tidak kunjung tiba.
Namun, semua ini mengejutkan saya dari lena yang sangat panjang. Kembali bermuhasabah dan peluang Allah memberi saya nafas untuk hidup serta memperoleh kekuatan muncul menulis di alam maya inipun sudah berjuta kesyukuran harus saya panjatkan. Bagaimana saya bangun dari tak punya apa-apa akan saya catatkan dalam entri yang lain inshaa Allah.
Singgah di sini ya:
http://zubedahjaafar.blogspot.my/…/perjalanan-seorang-usaha…

Nota 1: Dalam label catatan pengalaman, perkongsian pengalaman sangat membantu pembaca untuk mendapat info baru.

Nota 2: Juga dalam pengalaman bisnes tidak semua cantik dan indah. Pengalaman jatuh bangun itulah mendorong sama untuk kembali muhasabah. Sudah tentu panduan yang sangat bermanfaat untuk pembaca.

Sumber: Kelas asas blog dan penulisan kelas Anys Idayu Zakaria