Wednesday, 21 December 2016

Bina Khalayak Pembaca Melalui Penulisan Di Blog

Teks : Anys Idayu Zakaria 
Foto : Anys Idayu Zakaria 


Assalamualaikum selamat pagi semua. Didoakan kalian yang sudi singgah di sini sentiasa dalam redha dan rahmat Ilahi. Jom pagi ni saya kongsikan antara contoh pentingnya ada blog, untuk membian khalayak pembaca dan pengikut kita sendiri.

Inilah antara contoh yang dikatakan membina khalayak pembaca dan pengikut kita di blog. Mereka buat carian di google, jumpa blog dan kemudian jejak kita di FB. Terima kasih kak Nelly Noel sudi jejak saya di fb😍😍

Sebagai contoh di FB memang famous tentang GSL. Tpi bila google agak kurang maklumat GSL, hanya ada fanpages dan yang boleh hanya beberapa blog sahaja. Blog saya dan juga beberapa orang pelajar kelas blog yang aktif menulis dan kongsi GSL di blog. 

Jadi tipsnya, Tulislah jangan jemu. Jangan fikirkan kenapa tak ada jualan di blog. Beri dulu apa yang kita ada. Ilmu dan kepakaran itu kongsikan dulu, kemudian rezeki itu pasti akan datang. Insya Allah percaya dan peganglah dengan janji Allah. More you give, u will get more and more. 


#kelasonlineblog #belajarmembinablog
 
(Tempahan blog bisnes RM70 PROMO hingga 31disember)

Tuesday, 20 December 2016

Travelog Anys Idayu

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Assalamualaikum selamat petang semua. Alhamdulillah terima kasih kepada kalian yang sudi singgah di sini. Sejak akhir-akhir ini ramai yang WA atau pm di FB, yang maklumkan suka baca setiap perkongsian saya di blog dan FB. Syukur sangat. Semoga setiap yang dikongsikan dapat beri manfaat pada kalian. 
Lebih kurang 2 minggu lagi berakhir 2016. Perlahan-lahan sudah merangka apa jua perancangan untuk tahun depan. Semoga Allah sentiasa permudahkan urusan saya sekeluarga. Saya doakan juga urusan kalian dipermudahkan Allah swt.

Insya Allah tahun depan nak mula aktif menulis untuk blog Travelog Anys Idayu Zakaria. Boleh follow di sini ye http://traveloganies.blogspot.my/  dan untuk blog utama ini saya akan kongsi berkaitan bisnes. 

Hehehhe doa-doakan moga lebih konsisten menulis ya :)

Belajar Ilmu Bisnes Dalam GSL

Alhamdulillah. Saya bersyukur sangat kerana diperkenalkan dgn GSL Brio yang ditaja oleh Puan Anys Idayu Zakaria pada bulan September lepas. Bagi saya yang masih lagi newbie dalam online business, ajakan beliau umpama pucuk dicita ulam mendatang. Disebabkan cita-cita saya tidak mahu makan gaji sampai tua.. dan alasan mahukan masa lebih untuk anak-anak. Sebelum ni kekangan masa dan kewangan membantutkan saya untuk tuntut ilmu sebelum bermula. Terfikir membuat blog, tapi komitmen masa sgt tinggi kerana saya dan suami PJJ. Saya berkerja dan anak-anak pada masa itu 3 orang dan skrg sudah masuk 4 orang 😊membataskan saya. Anak pun rezeki juga😄. Namun saya tetap tekadkan hati untuk berkecimpung dalam online business. Ibarat terjun ke dalam laut, untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Bermula online business secara dropship; risiko rendah tapi semuanya ke laut.. gara-gara tiada ilmu.. Malah tidak tahu ada saluran dan group yg dapat membantu newbie seperti saya untuk menambah ilmu melalui networking.

Maka saya redah untuk join GSL Brio. Selepas kelas GSL brio, walaupun tugasan yang diberikan mencabar saya terutama berkaitan dgn masa. Saya gigihkan diri untuk terus buat task yg diberi. Kemudian GSLP ditawarkan untuk sesiapa berminat. Saya teragak-agak kerana dalam kelas GSL Brio pun terkial-kial untuk siapkan task, inikan pula kelas premium. Tambahan pula kesibukan bertambah kerana majlis walimatul urus 2 adik saya semakin hampir.

Bulan Oktober, sekali lagi Puan Anys menjalankan tugasnya mengajak saya menyertai GSLP pada bulan Oktober. Saya rasa rugi kalau tidak join dan rasa rindu dengan supportive friends dalam GSL Brio. Walaupun hati ragu-ragu untuk beri komitmen masa tapi saya kuatkan hati.

Banyak ilmu yang diberikan oleh sifu-sifu hebat dalam GSLP walaupun ada diantara mereka tidak mengaku sifu seperti tuan Khairul Zahrin tuan Amiruddin Ahmad a.k.a uncle tiger, tuan Aqif Azizan, tuan Muhamad Suffian Salahudin, teknik pantas celik Al-Quran tuan Syukur Sapuan, tuan Ozir Zuri .Ilmu business online.. zero marketing.. dikelilingi sahabat yg betul.. aura positif yang tinggi. Paling terharu perkongsian ilmu yang ikhlas dari sahabat lain tanpa bayaran dan balasan untuk membantu saya maju bersama seperti mereka.

Di sini saya diajar untuk bina networking, bukan untuk menjual sahaja. Respect dan response sebagai tanda berkawan dalam alam maya walaupun tidak pernah bersua muka. Rezeki tidak pernah salah alamat. Semakin lancar rezeki saya. Saya masih lagi menuntut ilmu bersama GSLP. TQVM to all my dear friends for support and prayer. Jom siapa yang belum join boleh pm puan Anys Idayu Zakaria untuk join last batch in 2016 - GSL Vellfire.

Terima kasih pn Arba'eiyah Mohammad Shah sudi berkongsi tentang KELAS GSL. ♥♥♥ Yang berminat untuk daftar GSL, boleh WA 017-7912993 saya bantu pendaftaran kalian

Saturday, 17 December 2016

Azam 2017

Teks : Anys Idayu Zakaria

Sebenarnya cemburu juga tengok rakan usahawan fb yang sempat hadiri pelbagai seminar bisnes sana sini bila hujung minggu. Saya juga masih di sini  (UTM) menghabiskan pengajian.

Zaman sekarang sebenarnya tak jadi masalah nak timba ilmu, online pun sudah boleh hadiri kelas. Cumanya nak realisasikan networking alam maya ke realiti. Dapat jumpa dengan sifu bisnes yang hebat, usahawan hebat nak kutip pengalaman mereka.

Tak mengapalah cemburu yang memberi perangsang.  Azam 2017, bila habis pengajian, hujung minggu kita boleh pergi serap ilmu bisnes pula. Doakan moga tercapai azam saya ye.

Aiz
Pencinta ilmu.

Friday, 16 December 2016

Ilmu bisnes Dalam Kelas GSL

Teks : Anys Idayu Zakaria

Terima kasih pada semua peserta GSL BATCH VELLFIRE yang sudah mendaftar. Pendaftaran kali ini ramai peserta baru dan juga Team GSL yang mahu ulang sekali lagi kelas GSL. Katanya nak ambil aura-aura hebat dari GSL sebelum direhatkan tahun hadapan.

Saya percaya ramai peserta GSL yang betul-betul hadam dan praktik ilmu GSL, mereka tak menyesal masuk banyak kali. Malah ada yang daftar setiap batch.

Apa yang mereka cari dalam kelas GSL, bukan setakat ilmunya tapi networking, dapat kenal ramai pengasas produk, sifu bisnes yang banyak ilmu, malah dengan GSL juga peluang untuk bersilaturrahim dan menjana pendapatan. Bagi yang tahu manfaatkannya pasti berganda-ganda ilmu yang akan diperolehi.

Untuk GSL VELLFIRE, kami sasaran 300 penyertaan kali ini. Setakat pagi ini sudah hampir 200 pendaftaran. Yang belum daftar, jom cepat-cepat bertindak. Insya Allah saya percaya dengan ilmu GSL yang akan kita gunakan untuk FB, FB kita tak akan krik krik lagi. Paling kurang pun kita akan rasa seronok dan teruja.

Nak daftar dan nak tahu lanjut, boleh WA 0177912993 saya bantu kalian ya.

Tempah Blog Bisnes

Teks : Anys Idayu Zakaria

Sebelum cuti Maulidur Rasul tempoh hari,  selesai beberapa tempahan blog. Alhamdulillah sehari boleh siap 3 tempahan. Dan saya sambung satu lagi baki tempahan. Dan alhamdulillah sudah siap semuanya.

Ramai yang bertanya kalau tempah boleh siap berapa hari. Biasanya jika kalian bagi cukup maklumat, saya ambil sehari atau paling lewat dua hari, ikut giliran. Untuk yang nak belajar juga, jika kalian sungguh-sungguh luangkan masa sehari boleh siap tapak kedai blog. Untuk entri ia merupakan langkah yang konsisten setiap hari.

Jemput singgah blog mereka

Http://pnsitikamariahkasim.blogspot.com pemilik puan  Kamariah Kasim

http://snowwhitevsmsowl.blogspot.com pemilik cik Siti Hawa Arif

Http://enyonlineshop.blogspot.com
Pemilik pn Henny Wahyuni Ani

Http://watieerazak.blogspot.com
Pemilik Puan Watiee Razak

Nak lebih lanjut untuk tempahan blog RM70 (masih promosi hingga 31 Disember) dan belajar sendiri, boleh WA saya ye.

Blog Mampu Menjana Pendapatan

Teks : Anys Idayu Zakaria

Assalamualaikum, salam jumaat. Semoga kita semua sentiasa dalam lindungan Allah swt. Ok jom saya kongsi sikit tip berblog ya.

Dengan hanya membina blog dan menulis setakat kurang 10 entri, masih tidak menjanjikan blog kalian berada di carian google. Untuk kalian yang sudah ada blog, pastikan blog di update setiap hari ya. Untuk memudahkan google menjejak blog kita di carian, fokus utama perlulah menulis dengan konsisten. Latih tulis entri blog setiap hari. Sehari satu entri.

Nanti jangan kata "saya dah ada blog, tapi kenapa bila cari di google tak timbul pun nama blog saya." Bila ditanya bila kali terakhir update blog, jawabnya "setahun lepas, password pun sudah lupa" Aduhaii nak menangis akak dik.

Ini pula ulasan salah seorang pelajar blog, pn Emme Marina. Beliau memang sangat konsisten menulis dan fokus medium pemasaran lebih tertumpu pada blog, selain insta dan jarang sekali gunakan FB.

"Alhamdulillah berkat dr belajar blog bisnes. Sebenarnya dr awal tahun ni sales meningkat hanya dengan jualan di blog sahaja, sekali tu leader hadiahkan cincin emas atas sales perfomance 10k. Pastu now dah november kan.. nov sales 14k. Semua ni hanya dr blog sahaja. 🙈🙈🙈 alhamdulillah. Syukur sgt2. Agen2 dropshipper semua dari blog."

Semoga menjadi inspirasi untuk kalian yang masih ragu-ragu betul ke blog mampu menjana pendapatan.

Aiz
Guru online Kelas Blog ABDR

Tuesday, 13 December 2016

GSL VELLFIRE, Kelas Terakhir GSL

Teks : Anys Idayu Zakaria

Terima kasih pada semua peserta GSL BATCH VELLFIRE yang sudah mendaftar. Pendaftaran kali ini ramai peserta baru dan juga Team GSL yang mahu ulang semula kelas GSL. Katanya nak ambil aura-aura hebat dari GSL sebelum direhatkan tahun hadapan.

Saya percaya ramai peserta GSL yang betul-betul hadam dan praktik ilmu GSL, mereka tak menyesal masuk banyak kali. Malah ada yang daftar setiap batch. Apa yang mereka cari dalam kelas GSL, bukan setakat ilmunya tapi networking, dapat kenal ramai founder produk, sifu bisnes yang banyak ilmu, malah dengan GSL juga peluang untuk bersilaturrahim dan menjana pendapatan. Bagi yang tahu manfaatkannya pasti berganda-ganda ilmu yang akan diperolehi.

Untuk yang daftar GSL BATCH VELLFIRE, peserta akan menerima :

✅PERCUMA Ebook 100 Posting Tarik Like

✅PERCUMA Ebook Pengurusan Kewangan Cara Newbie

✅Group Support

✅PERCUMA 4 video dari Tuan Aqif Azizan mengenai menjual di FB

✅PERCUMA 4 video dari Tuan Ozir Zuri mengenai Sistem Agen.

Bernilai RM397. Dengan yuran pendaftran RM69 sahaja 💖💖. Tak nak terlepas PERCUMA bernilai RM397 ni, WA 0177912993, saya bantu pendaftaran kalian.

Monday, 12 December 2016

Salam Maulidur Rasul

Teks : Anys Idayu Zakaria

Allahumma solli'ala Saiyidina Muhammad wa'ala alihi wa sohbihi wa sallim.

Assalamualaikum selamat pagi. Salam Maulidur Rasul. Semoga kita sentiasa menjadikan Nabi Muhammad saw sebagai idola kita dalam apa jua yang kita lakukan.

Friday, 9 December 2016

FB Meriah Dengan GSL

Teks : Anys Idayu Zakaria

Syarat utama sertai KELAS GSL ialah nama manusia, dan gambar wajah sebagai gambar profile fb. Dua syarat ini untuk mula bina branding sendiri, dan bina kepercayaan pelanggan. Kalau guna nama "Rama-rama cantek", gambar pulak rama-rama atas pokok, macam mana orang nak percaya dengan kita. Macam mana nak bina branding. Bila menjual, orang tak terpikat, tak berjaya nak tarik pelanggan kata susah pulak bisnes. Awak sendiri yang susah nak bina kepercayaan dengan pelanggan, jangan disalahkan yang lain. Tak marah, nasihat je. Jenuh saya buang permohonan jadi rakan FB nama tah apa-apa ni.

Ini saya kongsikan ulasan peserta terkini GSL ya.

Pengalaman sya dari malu2 ragu2 Jadi tak tau malu 😅(yg positif) lebih berkeyakinan bila nk post. Automatik ligat cari idea nk post sbb tkenangkn audience yg bakal like post kita.. Meriah la snang ckap. Anyway. Kena korbankn sesuatu utk dpatkn sesuatu kan? So kena korbnkn sikit masa utk create content yg berkualiti utk audience. Kena korbankan masa utk like n komen status kwan2 utk create engagement. Overall saya bagi 🌟🌟🌟🌟🌟utk group GslArmada yg super supportive (Fiza Azizon)
 
5 bintang sekali akak kita bagi. Kita ada 1 kelas sahaja lagi iaitu pada 31 Disember BATCH VELLFIRE. Lepas ni jangan tanya kelas GSL lagi kerana kelas akan direhatkan.


 #agengroupsupportlike WA017-7912993


Thursday, 8 December 2016

Teruja Like Banyak Di FB

Teks : ANYS IDAYU ZAKARIA 

Saya dulu join GSL sebab teruja tengok FB Founder, Tn Khairul yang banyak LIKE setiap kali update status. Tak terfikir pun dalam kelas GSL ni ada macam-macam ilmu yang akan diperolehi. Kononnya nak belajar sahaja macam mana cara untuk dapat like yang banyak.

Ingatkan saya seorang sahaja yang musykil macam mana orang lain boleh dapat like banyak gitu. Pagi ni terima WA daripada pelajar blog, katanya saya WA anys nak tanya tentang GSL. "Sbb tgok kawan tu like dia beratus2..rasa musykil". 

Anda yang musykil juga, jangan biarkan keraguaan terus mewarnai hidup anda. Cepat-cepat WA saya 017-7912993(Aiz), saya bantu bagi hilang semua kemusykilan tu

Founder GSL maklumkan siapa yang join batch terakhir GSL, Batch Vellfire, akan dapat 3 video dari Tuan Aqif Azizan mengenai menjual di FB dan 4 video dari Tuan Ozir Zuri mengenai Sistem Agen. Total hadiah Rm348. 

Aduhai ruginya kalau tak masuk sekali lagi. Saya dah daftar nama siap-siap takut terlepas peluang akhir ni.

Wednesday, 7 December 2016

Adab Sesama Kita

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Adab sesama manusia ni, bukan setakat kita sebagai peniaga sahaja, pembeli juga perlu beradab. Malah dengan sesiapa pun kita bertegur sapa mesti beradab, walaupun hanya atas talian kan. Itulah ragam manusia, bila kita sebagai penjual terjah sahaja, dikata kita penjual tiada adab. Bila mereka tak respon pada pertanyaan kita, katanya gila jualan. heheh itulah adat berbisnes. Macam-macam ragam.

Ok la, saja-saja luah bukan tuju untuk sesiapa. Sebab dah kenyang makan dari pagi tadi kelaparan baru ada idea menulis hahahah. Owh ye, terima kasih pada semua yang sabar menanti EBOOK MINI, saya sambung edar bagi yang belum terima ya

Monday, 5 December 2016

Rewards Sebagai Pembakar Semangat

Teks : Anys Idayu Zakaria

Saya suka sangat bila mana dalam kumpulan bisnes team leader sangat mengambil berat untuk membantu anak buah aka agen mereka suksess. Inilah yang kita panggil semangat berbisnes, team working. Kan Allah dah kata dalam rezeki kita ada rezeki orang lain.

Lagi terharu biru bila leader depa yang dah join GSL, support team sanggup sponsor agen untuk join GSL juga supaya agen juga dapat ilmu yang sama seperti mereka dapat dalam kelas GSL.

Kita-kita yang newbies ni, kalau ada yang sudi taja bagi ilmu free ke berbayar ke, bagi apa-apa rewards bersyukurlah. Dan giatkan usaha jangan dok syok dengan rewards yang dah dapat, bulan depan melingkup. Orang bagi rewards nak suruh lebih bersemangat bukan makin hanyut.

Ok bhaiii selamat malam, saya nak edarkan EBOOK MINI PERCUMA, pada semua yang dah komen di status FB saya petang tadi. Kalian yang berminat jom add saya di fb dulu, atau klik follow fb saya ye. Pasti ada pelbagai posting saya kongsikan setiap hari.

Saturday, 3 December 2016

Blog Medium Pemasaran Yang Sangat Berkesan

Teks : Anys Idayu Zakaria

Hari ni sahaja dah beberapa orang hubungi tanya GSL dan KELAS BLOG, katanya jumpa di google search keluar blog saya. Tiba-tiba tersedar dah hampir seminggu tak menjenguk blog, walaupun ada juga menulis cepat-cepat guna phone sahaja.

Yang baru nak bertatih berblog, teruskan menulis setiap hari. Agak-agak dah lama awak tulis setiap hari, kemudian selang sehari, dua tiga hari sekali menulis semula pun tak jadi masalah dah. Mula-mula je kena jenuh sikit bagi google kenal blog kita. Inilah cara yang saya praktik dulu, sebab tu dalam KELAS BLOG ABDR ada latihan 44 entri pertama. Nak bagi awak konsisten menulis.

Ada blog, dah update. Kalau belum pergi la update sekarang. Berhenti sekejap scroll FB tu. Blog pun marketing yang sangat power hokeyy.

Nak belajar membina blog bersama Akademi Bekerja Di Rumah, boleh hubungi saya ya.

Nak tempah blog bisnes juga boleh hubungi saya. Sedang promo blog bisnes RM70. Bagaimana cara, WA 0177912993 Anies.

Thursday, 1 December 2016

Tip Melembutkan Hati Anak

Teks : Anys Idayu Zakaria

Tip ini saya perolehi selepas mendengar video dari seorang ustaz semalam. Saya share di sini supaya tak lupa. Ayat untuk melembutkan hati anak-anak, dan untuk bagi mereka tak bergaduh sesama mereka.

Bacakan surah yassin, dan tiup pada air. Selepas itu bacakan ayat manzil dan tiup pada air. Setiap kali habis satu ayat manzil tiup pada air. Kemudian berikan air tersebut untuk anak minum, mandi dan juga basahkan ubun-ubun anak.

Jom kita amalkan semoga asbab ayat-ayat Al Quran dan usaha kita sebagai ibubapa Allah angkat untuk lembutkan hati anak-anak.

#anysidayuzakaria #tempahblogbisnesrm70 #agengroupsupportlike

Tuesday, 29 November 2016

Jom berkenalan

Assalamualaikum, hai selamat petang semua. Saya Anys Idayu Zakaria, boleh panggil saya AIZ, atau anies.

Saya aktif menggunakan blog dan juga FB sebagai medium untuk saya berkongsi TIP MULA BISNES ONLINE, bagi mereka yang betul-betul zero basic bisnes, yang nak belajar berbisnes di facebook.

Saya juga merupakan AGEN GROUP SUPPORT LIKE (GSL), yang mana GSL merupakan kelas untuk kita belajar branding di fb, dan belajar bagaimana menggunakan fb dengan cara yang lebih betul untuk membina networking dan juga memperkenalkan bisnes kita.

Saya salah seorang guru online blog di Akademi bekerja Di Rumah, yang membantu mereka yang nak belajar menggunakan blog sebagai medium pemasaran online dan perkongsian. Blog merupakan salah satu cara untuk kita perkenalkan siapa kita, dan apa bisnes kita. Secara tak langsung, apabila google mudah menjejak blog kita, mudah juga pembaca untuk jumpa apa yang kita kongsi di blog.

2 medium ini saya gunakan sejak mula saya berbisnes hingga kita. Alhamdulillah berkat konsisten, sentiasa belajar memperbaiki dan tambah ilmu keduanya mampu menjana pendapatan, walaupun percuma. Ini yang kita mahukan, gunakan dulu yang percuma sebelum yang berbayar.

Bagi yang mahu dapatkan tip, konsultasi untuk mula bisnes dengan kedua medium ini, boleh hubungi saya di WA 0177912993, saya sedia membantu.

Friday, 18 November 2016

Blogspot Percuma

Teks : Anys Idayu Zakaria

Ramai yang ragu-ragu tanya saya blog ni ada tarikh luput atau tidak.  BLOGSPOT PERCUMA tiada tarikh luput. Yang berbayar dan ada tarikh luput ialah apabila awak beli domain.

Macam mana nak kenal domain, biasa bila kita buka blog atau website, lihat bahagian atas sekali contoh seperti ini

Http://anysidayu.com (yang ini domain sendiri - kita beli domain dalm tempohnya, dan jika tamat tempoh kita lupa nak perbaharui, ia akan mati)

Http://anysidayu.blogspot.com (yang ini kita masih gunakan blogspot. Jadi ianya percuma dan tiada tempoh tamat. Tak perlu risau nak perbaharui atau tidak)

Untuk permulaan digalakkan guna dulu blogspot yang percuma. Saya dah hampir 4tahun masih menggunakan blogspot percuma sahaja. Jadi jangan pening-pening fikir nak beli domain. Buat dulu blog, bagi blog kita ni mudah google jejak. Buat latihan menulis.

Nota hati : PROMOSI TEMPAH BLOG BISNES RM70 dibuka hingga hari Selasa. Nak full pakej macam BLOG STOKIS QUEEN OF MUTIARA, milik puan Ekin Din pun boleh. Jom WA 0177912993.

Thursday, 17 November 2016

Keputusan Peperiksaan 2016

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Tahniah pada semua anak-anak yang ambil result UPSR pagi tadi. Apa pun keputusannya terimalah dengan hati gembira dan penuh kesyukuran. Jangan risau, Insya Allah tahun depan masuk Tingkatan 1. 

Terkenang tahun 1996, masa saya ambil keputusan menangis teresak-resak tefon abah nak bagitau dapat berapa A.  Walhal keputusan boleh dikatakan dalam kategori cemerlang, tapi oleh kerana kecewa tak dapat keputusan seperti yang diharapkan menangis-nangis la jugakan. Apapun syukur sangat. 

Apapun syukur dan tahniah pada kita semua yang telah berjaya melalui alam persekolahan, alam peperiksaan. Rasanya alam peperiksaan peringkat universiti lebih seronok dilalui berbanding zaman persekolahan. Kalau kita di universiti, bila nak periksa pensyarah dengan senang hati bagi soalan yang dijangka keluar. Kita pelajar hanya perlu fokus pada tajuk dan topik yang akan dijawab. Rasa lebih lega dan tenang sikit bila nak menjawab soalan, tak ada la bersusah payah nak kena baca semua buku.

Kalau anak-anak di sekolah sekarang mana ada macam tu. Cikgu siap tak bagi tahu lagi apa yang keluar. Kita ibu bapa di rumah ni la yang bertungkus lumus cari soalan sana sini nak bagi anak buat latihan. Rasa kesian dengan anak-anak, tekanan mereka. 

Apapun itulah yang perlu dilalui mereka. Bertungkus lumus sejak dari sekolah rendah, sekolah menengah. Bila dah masuk peringkat universiti peperiksaan lebih santai.

Aiz
UPSR 1996. 3A 1B

Tempah Buat Blog Bisnes

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Yeayyy pagi ni siap sebuah lagi blog bisnes RINA RAZALI STOKIS JAMU SUSUK DARA. Jemput singgah blog beliau http://rinarazalijamususukdara.blogspot.my/

Alhamdulillah saya hanya membantu menyelesaikan masalah beliau yang berimpian memiliki sebuah blog sendiri. Alhamdulillah, Cantik. Salah satu impian sy tahun ni nak ada blog. 😁😁 (Puan Rina Razali). Terima kasih puan rina

Http://stokisqueenofmutiara.blogspot.com, ini pula tempahan blog full pakej daripada Ekin Din, beliau merupakan STOKIS PRODUK QUEEN OF MUTIARA kawasan Semenyih. 

Alhamdulillah 2 hari ini siap blog mereka, kita sambung pula blog seorang lagi pelanggan. Tunggu nanti siap saya masukkan ke sini ye.

Untuk yang mahu tempah, PAKEJ BLOG BISNES PROMOSI RM70 masih berlangsung, saya buka sehingga 22 November 2016. Nak full pakej pun boleh WA 017-7912993 jangan malu-malu

Wednesday, 16 November 2016

Tempah Blog Bisnes Harga Murah

Teks : Anys Idayu Zakaria 



SPECIAL OFFER untuk MEREKA YANG BERMINAT MEMILIKI SEBUAH BLOG KEDAI ONLINE.


TEMPAHAN BLOG BISNES HANYA RM70.00 SAHAJA (Khas untuk 10 orang pertama sahaja)


Anda akan dapat memiliki SEBUAH BLOG BISNES yang lengkap dengan alamat email, alamat blog, label, halaman, halaman terma syarat, halaman borang tempahan dan beberapa gadget penting yang perlu ada di blog serta 1 entri pertama dan 10 gambar utama yang akan dimasukkan.


 Anda BERMINAT untuk dapatkan OFFER ini? SILA WA 017-7912993   “OFFER BLOG BISNES RM70”


Tuesday, 15 November 2016

Cari Info Di Carian Google

Teks : Anys Idayu Zakaria 

Assalamualaikum selamat tengah hari kepada semua pembaca yang sudi singgah di sini. Terimak kasih kepada kalian. Saya nak kongsi sesuatu, hujung minggu lepas saya ada buat tinjauan dan dapatkan maklum balas dari rakan-rakan di FB.

 Anys Idayu Zakaria
Bantu saya jawab servey. Biasa rakan-rakan nak cari info cari dimana
A. Facebook
B. Google
Terima kasih awak-awak sudi jawab 😘
https://www.facebook.com/anysidayu/posts/1385325301508059?notif_t=like&notif_id=1478834283569186
 
Rata-rata semuanya memberi jawapan, mereka mencari info dan mendapatkan sesuatu yang ingin dicari di CARIAN GOOGLE. Jadi kiranya sangat berkesanlah sebarang perkongsian kita kongsi di BLOG, kerana BLOG merupakan salah satu medium yang membolehkan GOOGLE menjejak apa sahaja yang kita tulis dan kongsi. Bila orang buat carian di GOOGLE, mereka akan mudah menemui sesuatu info di blog atau web, dan dari situ mereka dapat jejak FB atau FAN PAGES kita.

Jadi suka sangat saya ingin kongsi dengan pembaca, jika kalian merupakan peniaga online gunakanlah BLOG sebagai medium perkongsian, dan juga sebagai kedai online selain kalian gunakan FB atau FANPAGES. Yang mana blog kita bebas untuk menulis berbanding FB lebih pada media sosial untuk berkawan dengan lebih ramai orang, dan FANPAGES pula sememangnya untuk beriklan tetapi jika kita gunakan yang berbayar ia akan lebih efektif berbanding yang percuma.
 Jadi jom fikir-fikir, penting ke tidak kita ada blog. Ok semua, dah masuk waktu zohor, jom kita solat dulu. Owh ye, yang berminat untuk BELAJAR MEMBINA BLOG SEBAGAI KEDAI ONLINE, ATAU UPAH BLOG BOLEH WA SAYA 017-7912993 saya sedia membantu

Friday, 11 November 2016

Belajar Ilmu bisnes Dalam GSL

Khas untuk semua, saya kongsikan ulasan peserta GSL NAVARA. Paling terkini, mereka baru habis kelas hujung minggu lepas.

Wow superb Kelas GSL ni.. selepas sertai kelas ni baru saya tahu sebab-sebab kenapa nak kena like 👍🏻,ilmu engagement, dan banyak lagi la ilmu2 bisnes online ni. Sebelum ni follow orang je, tapi tak tahu sangat kenapa kena buat macam tu, like like itu lah. Alhamdulillah berbaloi la menyertai kelas ni, boleh tambah kenalan sahabat-sahabat yg sama-sama berbisnes walaupun lain-lain produk. Yang bestnya, kita jadi close friend, sama2 bagi kerjasama. Semoga Team GSL kekal sepanjang hayat. ❤❤❤ 👍🏻👍🏻👍🏻 memang best!! (Huda)

Amacam, ada rasa teruja nak sertai GSL. Jom pakat-pakat daftar GSL ARMADA.  WA 0177912993 untuk daftar.

Musim Hujan Tiba

Teks : Anys Idayu Zakaria

Alhamdulillah syukur jumaat kembali lagi.  Semoga Allah sentiasa mempermudahkan urusan seharian kita. Jangan lupa ya, Al Kahfi seround pagi ini. Moga-moga Allah memberkatinya.

Musim tengkujuh sudah mari orang kata. Hehe. Petang semalam hujan selebatnya di Bandar JB. Syukur saya keluar ketika betul-betul nak hujan dan dapat melepasi kawasan-kawasan yang mudah dinaiki air. Banjir kilat memang selalu berlaku di sini kalau hujan lebat turun. Yang tak sanggupnya nak meredah air banjir dan jem. Kadang tu pernah beberapa kali tersangkut jem gara-gara banjir kilat macam ni, hampir jam 8malam baru sampai rumah. Letih atas jalan je.

Apapun bersyukurlah dengan nikmat Allah. Hujan juga rahmat yang sangat bernilai.

😁😁 #catatanharian #anysidayuzakaria

Thursday, 10 November 2016

Lebih Konfident Selepas Join GSL

Suzie Joos feeling blessed.
EPISOD DUA
----------
Selawat nabi
.
Apabila timbul keinginan mahu berbisnes, itu petanda yang bagus. Cuma, bila dikatakan bisnes.. dia bukan seperti pergi ke pasar , buka meja dan letak jualan atas meja lepas itu tunggu sampai petang, kemas jualan dan balik rumah. 

SEKARANG ini , keadaan tidak sama seperti tahun 90 an atau awal tahun 2000. Semua orang jadi sales man, jual !! Jual !! Jual!! Jangan fikir ada produk terus kita boleh jual, itu salah 100%. Kebarangkalian produk tu diperam bawah katil lebih tinggi dari dijual jika kita masih ego dan bodoh sombong tidak mahu belajar.

Apa kaitan ego , bodoh sombong dengan menjual ni? Entah apa apa dia ni !!
Mula saya biz jus kunyit, seperti kebiasaanya saya terus MENJUAL. Jumpa kawan jual, jumpa saudara jual sampai nak oder makanan pun sempat lagi MENJUAL dengan pelayan. Sampai begitu sekali, lastly yang saya dapat hanya telur ayam. Saya penat, saya tidak ubah seperti orang yang desprete. Nak sangat rm 20 tapi SUSAH !!

Hikmahnya saya gentel pesbuk tiap hari dapat lah kenal dengan puan Anys Idayu Zakaria, berkawan-kawan dengan Puan Anys.. dari puan yang baik hati ni saya kenal GSL ( GROUP SUPPORT LIKE ). Saya buang ego, buang sombong. Bodoh tu simpan sikit .. gurau..hihihi.
Saya join GSL WIRA pada 26hb MAC 2016. Bermula journey saya di GSL dari bulan MAC sampai sekarang sudah 8 bulan, saya sudah ada stokist dan ejen untuk JUS KUNYIT dan saya keluarkan lagi SABUN MADU ACACIA. Wallaweii cepatnya 8 bulan!!

Pendek kata dalam GSL kita lebih kepada memberi sokongan antara sata sama lain , kita luaskan rangkaian kenalan kita, belajar cara membawa diri yang betul dipesbuk. Rezeki ALLAH saya dapat 100 botol oder jus kunyit hanya dari berkawan-kawan dipesbuk. Nampak tak!! Saya langsung tidak menjual.

Jangan pandang GSL ni poyo ya, apa lah GSL ni bukan dapat apa pun.. JANGAN SESEKALI BERFIKIRAN BEGITU !! Rekod saya di GSL, saya terus meroket , alhamdulillah.
Nak cerita panjang , tapi nanti lah.. nak buka cerita berepisod ni. Jual mahal sikit..hihihi
Terima kasih founder GSL abam tampor aka Khairul Zahrin Abd Karim juga kepada semua sahabat sejati GSL WIRA yang sentiasa menyokong saya.
Anda kaya dan berjaya . Amin

#GSLP #JUSKUNYITHONESTY #SABUNMADUACACIA #EJENDIPERLUKANSEGERA


Pendaftaran untuk bulan November. GSL ARMADA 26 November ini kelas akan bermula.

(Ulasan Peserta GSL NAVARA, Aishah Kamaludin)
Alhamdulillah. Seronok sangat dear. Saya sebenarnya dah nak setahun lemau bisnes dan tak aktif FB. Syukur ada sorang kawan ni dia recommend pergi kelas gsl. Sebelum ni saya nak buat status FB pun malu and segan. Plus, tak tahu cara. Sekarang dah confident nak buat sharing. Friend list dah full. Followers list keep growing and sales dah mula masuk balik! Alhamdulillah. Thank you GSL

Untuk bulan November ini ada sesuatu yang istimewa. Jika daftar GSL ARMADA, dengan YURAN RM69 (seorang) RM140 (seorang pakej kombo GSL ARMADA & PREMIUM) peserta layak untuk menerima

1.    EBOOK 100 POSTING TARIK LIKE

2.    EBOOK PENGURUSAN KEWANGAN CARA NEWBIE

3.    3 VIDEO KHAS DARI TUAN AQIF AZIZAN BERNILAI RM199 (Penulisan Iklan, Close Sale dan Follow up)


Berminat untuk daftar GSL, JOM WA saya 017-7912993, saya akan bantu pendaftaran kalian.

Thursday, 3 November 2016

Tempahan Blog Bisnes Akak Kabinet

Teks : Anys Idayu Zakaria 
Foto : Simpanan sendiri 



Alhamdulillah beberapa hari sudah selesai tempahan blog Akak Kabinet milik Pn Siti Zanariah Bt Zainudin. Semoga dengan adanya blog ini membolehkan beliau menghebahkan lebih banyak informasi kepada pelanggan. Beliau menawarkan khidmat nasihat dan PERCUMA ZIARAH& SUKAT sekitar Perak. Jemput singgah ke blog beliau http://akakkabinet.blogpsot.com ;)

Terima kasih banyak untuk Kak Siti yang berpuas hati dengan servis yang saya tawarkan. 


Jom untuk yang berhasrat nak tempah blog bisnes seperti ini jangan segan boleh whatspp saya 017-7912993. Kalau nak belajar buat sendiri pun boleh 😇😇

Atau boleh juga lihat dulu syarat tempahan di sini http://anysidayu.blogspot.my/p/tempahan-blog-bisnes.html

Wednesday, 2 November 2016

Artikel Pelajar Blog di Majalah Wanita

Teks : Anys Idayu Zakaria 
Foto : Koleksi ABDR 


Jom dapatkan segera Majalah Mingguan Wanita, di Ruangan Bekerja Dari Rumah ada artikel dari pelajar kelas blog saya. Tahniah untuk Puan Mazlina Binti Omar dan Puan Nasriah Abdullah😘
SE

sEBE
Sebenarnya inilah peluang jika berada dalam ABDR, jika kalian menulis dengan konsisten dan menyelesaikan tugasan mengikut waktu yang ditetapkan, Kalian boleh ambil peluang untuk menulis artikel yang diperlukan oleh Pn Masayu untuk ruangan beliau. Kita bagi peluang sebagai ganjaran untuk kalian yang bersungguh-sungguh menulis di blog, yang bersungguh-sungguh menggunakan peluang yang ada di kelas ABDR.  

Nota Hati : Pendaftaran November untuk KELAS BLOG BISNES ABDR sudah dibuka. 10 Kuota kosong sahaja. Pendaftaran bulan ini berpeluang untuk DAPAT PERCUMA BUKU DOA & AMALAN (Ustaz Ebit Lew) Jom rebut peluang belajar secara online je u alls :)#teamabdr #kelasblogbisnes

Tuesday, 1 November 2016

Pendaftaran Kelas Blog November

Teks : Anys Idayu Zakaria 


Tips Bisnes (Azizan Osman)
" Menulis di blog adalah cara percuma untuk berkongsi kepakaran dan membina pengikut. Jom berkongsi"

Alhamdulillah pendaftaran November untuk KELAS BLOG BISNES ABDR sudah dibuka. 10 Kuota kosong sahaja. Pendaftaran bulan ini berpeluang untuk DAPAT PERCUMA BUKU DOA & AMALAN (Ustaz Ebit Lew) Jom rebut peluang belajar secara online je u alls


Belajar menghasilkan sebuah BLOG BISNES 
✅ Belajar langkah demi langkah cara membina blog yang betul dan berpengaruh, lengkap dengan borang tempahan, terma syarat belian, cara memasukkan FB, FANPAGES, cara masukkan gambar, gadget di blog
✅ Belajar menghasilkan sebuah blog yang mudah dijejak pelanggan di carian google
✅ Jadikan blog sebagai medium pemasaran online 
✅ Tidak perlu sewa tapak kedai yang mahal
✅ Tidak perlu keluarkan wang upah pekerja
✅ Kedai dibuka setiap hari (24/7)

Khas untuk semua, yang jauh yang dekat, Jom sertai KELAS BLOGABDR                                                                                                                          

Tarikh : Flexible (Bermula sejurus pembayaran dibuat)
Masa : Flexible (Bermula sejurus pembayaran dibuat)
Yuran : RM250                                                                                                                                          Tempat : Kelas secara online dalam GROUP FB 

Untuk daftar, jom whatspp 0177912993




TEMPAHAN BLOG BISNES

Teks : Anys Idayu Zakaria 


Assalamualaikum semua. Khas untuk kalian yang tidak berkesempatan untuk belajar membina BLOG BISNES sendiri, kini saya buka untuk TEMPAHAN. Saya akan siapkan SEBUAH BLOG BISNES yang lengkap dengan alamat email, alamat blog, label, halaman, terma syarat, borang tempahan dan beberapa gadget penting yang perlu ada di blog serta 3 entri pertama dan 10 gambar utama yang hendak dimasukkan. Kalian boleh terus guna untuk menulis dan berkongsi sahaja selepas siap blog ini. 


SERVIS TEMPAHAN BLOG BISNES HANYA RM250 BONUS HEADER BLOG 



SEBUAH BLOG BISNES yang lengkap dengan alamat email, alamat blog, label, halaman, terma syarat, borang tempahan dan beberapa gadget penting yang perlu ada di blog serta 3 entri pertama dan 10 gambar utama yang hendak dimasukkan.

  • Deposit 50% diperlukan untuk saya mulakan kerja-kerja membina blog anda.


  • Masa anggaran siap 3-5 hari waktu bekerja (Ahad - Khamis) 


  • Sepanjang proses menyiapkan blog, saya akan sentiasa berhubung dengan Anda, untuk dapatkan sebarang maklum balas pada blog yang sedang dibangunkan.

Untuk tempahan boleh hubungi saya menerusi 
WA (017-7912993) 

Antara contoh blog yang sudah dibangunkan, boleh lihat blog mereka 

1. http://norsiahtalib.blogspot.my/ (Pakej belajar & upah)

2. http://azizahhussain.blogspot.my/ (Pakej belajar & upah) 

3. http://akakkabinet.blogspot.my/ (Pakej upah blog)

Beza upah dan belajar ialah, upah saya akan siapkan keseluruhan reka bentuk blog, dan kalian hanya perlu tulis dan update sahaja. Tidak ada panduan utk ajar. 

Belajar kalian perlu buat sendiri blog tersebut, saya akan ajar dan berikan toturial untuk membina blog dan boleh masuk kelas blog ABDR. 

Untuk tempahan boleh hubungi saya menerusi 
WA (017-7912993) 

Sunday, 30 October 2016

GSL ARMADA (GROUP SUPPORT LIKE)

"Selling is always by connecting." (Pn Ainon Mohd)

Cara mudah kita ber''connecting'' dan bernetworking adalah melalui GROUP SUPPORT LIKE ;)

GSL newbies dah dibuka untuk pendaftaran November. Bagi yang berminat untuk belajar bagaimana menggunakan FB dengan cara yang betul, boleh daftar GSL ARMADA yang akan bermula pada 12 November ini.

GSL ialah medan untuk kita belajar naikkan engagement di FB, belajar untuk tambah networking, belajar kumpul  follower, belajar untuk dapat LIKE DI STATUS FB.

  ⏩ Lepas seminggu kelas di GSL, Pelajar akan upgrade ke GSLP.

  ⏩ GSLP ialah medan untuk kita terus kekalkan momentum bersama team GSL, dan untuk kita belajar lebih banyak ilmu bisnes. Group kekal. Networking lebih besar. Dapat belajar lebih banyak ilmu-ilmu bisnes bukan hanya daripada pihak PENGURUSAN GSL, tapi daripada sifu-sifu lain juga. Setiap bulan akan ada kelas percuma yang ditaja khas untuk peserta GSLP.  Kelas Al Quran bulanan merupakan antara kelas yang akan kita ikut serta.


  ⏩ Nak belajar ilmu bisnes  mesti join GSLP, nak join GSLP mesti daftar GSL NEWBIE dulu.

Hanya 2 kali sahaja yuran pendaftaran pelbagai ilmu yang akan dapat. Bagi yang serap, hadam dan praktik ilmu memang akan dapat rasai perubahannya.  Jom daftar. Walau tak boleh keluar jauh timba ilmu bisnes, insya Allah melalui GSLP kalian akan dapat pelajarinya 😍


Tapi harus ingat dan faham, Daftar kelas GSL tidak menjanjikan keuntungan dan jualan meningkat. Bila daftar kelas GSL tak menjanjikan kita akan dapat jualan yang banyak berganda-ganda. Tapi ilmu dari GSL yang kita aplikasikan membantu kita untuk belajar penjenamaan di FB, belajar pantang larang menggunakan FB, apa yang perlu buat dan jangan buat di FB. Like dan komen rakan-rakan membantu supaya status yang kita update itu dilihat oleh lebih ramai orang lain, jadi secara tak langsung status iklan kita juga akan dapat dilihat oleh ramai orang. bila ramai orang like dan komen engagement akan meningkat.         


Nak tahu lanjut lagi, jom whatspp saya 017-7912993 (Anies) Saya akan bantu terangkan kepada kalian ya                

Friday, 28 October 2016

PROJEK PEMBINAAN MASJID BARU KG.BALIK BATU*, *MASJID TANAH,MELAKA BERHAMPIRAN TANJUNG BIDARA*

ASSALAMUALAIKUM SEMUA SAUDARAKU YG DIRAHMATI ALLAH.

Ruj: *WM ATJ 01/16*

Bismillahirrahmanirrahim.
************************

*PROJEK PEMBINAAN MASJID BARU KG.BALIK BATU*, *MASJID TANAH,MELAKA BERHAMPIRAN TANJUNG BIDARA*
************************

Jom sama2 kita tambah Nilai *Saham Wakaf Akhirat* kita..apa lagi yg lebih mahal jika nak dibandingkan dengan pahala *Wakaf Tanah* ini untuk projek pembangunan Masjid..selagi Masjid ini dijadikan tempat beribadah bg umat Islam. Berwakaflah berapa sahaja nilainya yang penting saudara/saudari sudah membantu agama Allah.
Semoga pahala *amal* ini mengalir terus *till jannah*.Amin

Ayuh *mohon sebar luaskan* ke semua *wasap grup* *FB* *IG* *MEDIUM SOSIAL*saudara sekalian.

Semoga ianya juga menjadi sebahagian pahala amal jariah yg mudah untuk kita semua membantu agama Allah..insyaAllah..

Jazakallahukhair kepada mereka yang menjadi penggerak kepada risalah amal jariah ini. Hanya Allah yang mampu membalasnya.

*AMANAH,SEPAKAT,BERKAT*

PN ROSYA YUNUS ATJ 001
📞0192314480
*AMAL TILL JANNAH*
🔴www.amaltilljannah.com🔴

ANYS IDAYU ZAKARIA
ATJ 005

Tuesday, 25 October 2016

Kebakaran di HSA, JB

Teks : Anys Idayu Zakaria

Allahuakbar, hari ini bumi Johor Bahru diuji Allah. Salam takziah untuk semua mangsa, keluarga dan mereka yang berada di Hospital Sultanah Aminah. Kita doakan yang baik-baik, dan semoga Allah permudahkan usaha menyelamatkan mangsa dan pesakit, serta usaha pihak berwajib yang bertungkus lumus menguruskan semua aspek dalam kebakaran yang menimpa pagi tadi.

Lewat petang, hujan turun mencurah-curah, kilat sabung menyabung, langit dan bumi umpama menangisi kejadian yang berlaku di JB.

Ya Allah beri kami kekuatan menempuh ujian kehidupan, beri kami kesabaran mengharungi keperitan, semoga kami sentiasa mendapat rahmah dan kasih sayangMu. Semoga yang baik-baik aja mengiringi perjalanan hidup kita.

Sunday, 23 October 2016

Kelas Seni Follow Up

Teks : Anys Idayu Zakaria

Assalamualaikum, hai kawan-kawan nama saya Anys Idayu Zakaria Saya menyediakan Servis Kelas Blog Bisnes. Pelanggan utama yang saya adalah mereka yang baru memulakan bisnes online yang mahu belajar menggunakan blog sebagai medium pemasaran.

Nak tahu lebih lanjut jom whatspp 0177912993 📱📱fast action fast result, belajar menghasilkan blog kedai online sendiri.

Ini antara salah satu tugasan kami di Kelas Seni Follow Up tadi bersama Tn Aqif. Banyak lagi tip hebat yang kami perolehi. Alhamdulillah kalau sebelum ini selalu fikir tak perlu follow up, tapi kini baru terbuka minda dan tahu serba sikit seni dan caranya.

Banyak lagi ilmu yang perlu digali, bila belajar baru tahu cara yang betul untuk follow up dengan customer. Rasa macam tak cukup je 2 jam 😧😧 best sangat kelas malam ni.

Terima kasih Tuan Aqif kerana sudi berkongsi ilmu dengan kami TEAM GSLP. Terima kasih Tn Khairul Zahrin sudi menaja kelas malam ini. Semoga makin berganda-ganda murah rezeki tuan-tuan ya.

Tuesday, 18 October 2016

Blog Membantu Prospek Mengenal Kita Lebih Rapat



Bismillah..
Selamat petang sahabat positif Cik Mid.
Subhanallah.. tak tau lagu mana nak ucap terima kasih kepada semua 69,763 pengunjung blog jahitan Cik Mid ni. Allahu.. terima kasih kepada anda semua yang sudi melawat blog Cik Mid ni. Doakan Cik Mid akan terus menulis topik-topik bermanfaat untuk anda semua.

Bagi Cik Mid, blog sangat membantu prospek mengenal kita dengan lebih cepat dan menyeluruh. Kebanyakan pelanggan Cik Mid adalah dari pembaca blog Cik Mid dan seterusnya menjadi rakan fb. Kalau anda nak tahu cara menulis blog dengan betul, carilah mentor seperti Cikgu saya ni Anys Idayu Zakaria. Terima kasih cikgu. Jasamu dikenang.😊 
#gslmatdik
#midzcouturejualsongketsarawak


Alhamdulillah ini salah satu perkongsian Pn Hamidah Burham yang merupakan salah seoarng belajar Blog Penulisan ABDR di bawah kendalian saya. Beliau memang sangat-sangat konsisten menulis apa sahaja aktiviti harian dan aktiviti bisnes beliau di blog, jadi inilah hasil yang beliau sendiri dapat nikmatinya.


Ini juga salah satu kenapa pentingnya perkongsian dan penulisan di blog. Mereka yang mencari orang-orang berkemahiran dan berkepakaran seperti ni lebih suka intai-intai di blog, kerana mereka tahu lebih banyak info dan maklumat yang akan diperolehi, berbanding jika cari dan intai di FB.

Moga beri semangat untuk kalian yang mahu belajar berblog. 😍😍

Untuk yang berminat sertai KELAS BLOG ABDR, boleh hubungi saya 017-7912993 (Anies)

 #teamabdr #kelasblogabdr #janapendapatandenganblog