Friday, 28 August 2015

The Power Of Syukur

THE POWER OF SYUKUR
Hospital tempat terbaik untuk melahirkan perasaan syukur. Kita mudah insaf, kurang menggerutu dan lembut hati untuk mensyukuri nikmat bila melihat ramai manusia yanh lebih teruk daripada kita.

Syukur kerana masih dapat bernafas di kala ramai orang yang perlukan bantuan mesin hanya untuk bernafas.

Syukur kerana kaki masih sempurna di saat ramai orang lain menunggu giliran dipotong kaki.
Patutlah Rasulullah SAW memberikan merit besar kepada mereka yang suka mengunjungi orang sakit, kerana mereka sedang belajar hikmah dari Tuhan.

"Siapa yang menjenguk orang sakit, ia berada dalam taman syurga sehingga ia pulang" (Hadis Riwayat Muslim dan Ahmad)
(petikan buku 21 Formula Hidup Luar Biasa)
.
.
Alhamdulillah, syukur untuk nikmat kehidupan hari ini.
.
.
.
‪#‎Anysidayuzakaria‬
‪#‎janapendapatandengandropshipbuku‬
‪#‎Sayajualbuku21formulahidupluarbiasa‬

Thursday, 27 August 2015

Bersyukur dengan Untung Kecil

Teks : Petikan Buku 21 Formula Hidup Luar Biasa

 Mulakan dengan perkara kecil dan belajar mensyukurinya. Jika kita nak jadi usahawan yang untungnya juta ringgit, belajar dulu dapat dan rasai untung dua tiga ringgit.
.
.
Kalau untung kecil pun kita tak pandai bersyukur dan berterima kasih, mana mungkin kita dapat yang lebih besar.
.
.

Hukum 'sebab-akibat' Tuhan memang macam tu. Jika kamu bersyukur baru Kami gandakan nikmat. Jika kamu bersungut, maaf Kami beri nikmat itu kepada orang lain.
(21Formula hidup luar biasa)
.
.
Usahawan yang nak mula, belajar dulu macam mana nak dapat seringgit, dua ringgit, tiga ringgit dan seterusnya.
.
.
Baru boleh fikir macam mana nak jana lebih besar, iya dak...



Untuk yang berminat nak belajar berbisnes dropship dengan pelbagai jenis buku, boleh lihat sini ya http://bukuallahtempatmeminta.blogspot.com/
.
.
.
‪#‎Anysidayuzakaria‬
‪#‎gurukelasonlineblogabdr‬
‪#‎janapendapatandenganakademibekerjadirumah‬
‪#‎Janapendapatandengandropshipbuku‬

Wednesday, 26 August 2015

Tulisan Memberi Inspirasi Kepada Pembaca

[LINTAS LANGSUNG DARI KELAS ONLINE BLOG ABDR]
Rai setiap hari, tulis yang baik-baik agar ia membantu orang lain. Tulis yang positif agar ia memberikan inspirasi buat pembaca.

Menulis adalah terapi, tulis awal pagi ketika kita berada dalam keadaan segar dan cergas.
Menulis dari hati
-Menulis dan berkongsi.
-Menulis dalam penulisan penyampaian yang bersahaja.
-Penulisan yang memberi manfaat.
-Emosi pagi adalah terbaik dan tulislah awal pagi.
-Tulis perkara yang mengesankan dan catatan ini memberi makna kepada pembaca.
-Tulis dengan ikhlas
.
.
Alhamdulillah, kami buka pendaftaran setiap hari. Mula dftar dan belajar mengikut masa pelajar sendiri.

Untuk pendaftaran boleh hubungi saya ya ;)

Monday, 24 August 2015

Raisha dan Puting

Teks : Anys Idayu Zakaria
 Foto : Koleksi Peribadi 


Dah hampir dua minggu nampaknya mama berjaya untuk latih Raisha tinggalkan puting kesayangannya. Aduhai memang agak mencabar juga tempoh latihan ni. Sebelum sesi ini berjalan, sebetulnya sebelum ni saya memang pernah cuba untuk latih Raisha tinggalkan puting, tak silapnya beberapa bulan sebelum ni. Tapi ketika tu memang tak menjadi langsung.  Mananya nak menjadi, elok beberapa malam Raisha tak hisap puting ketika tidur, bila duduk rumah nenek dengan selamba nenek bagi Raisha puting. Aduhai nak menangis mama tengokkan.  Nampaknya misi pertama gagal. Alasan nenek, tak nak dengan Raisha merengek-rengek.  Memang pandai si kecil ni memujuk hehehe. 

Ok-ok tak pe. Bersabar dulu mama. Kononlah saya pujuk hati sendiri.  Sebenarnya dalam kepala ni duk pusing fikir macam mana cara nak buat.

Ini memang stail Raisha, waktu siang bila tak nak hisap puting, mula dicampak-campak je putingnya. Bila nak, mula minta mama atau kakak carikan.  Meraba la orang dalam rumah mencari puting. Kisah dua minggu sudah, bila sibuk mencari-cari puting yang hilang, apa lagi mama pun bagitau la puting adik agaknya hantu topeng kakak dah sembunyikan kot. heheheh. Ok mama, kita suruh cicakman datang cari yerk. Ye la dik, cicakman mana pulak nk tolong adik cari tu.

Dari pagi sampai ke petang memang tak jumpa pun. Tah mana diletak pun tak tau la. Ok nampaknya misi nak cuba lepas puting boleh kita mulakan ;)  Setiap kali Raisha tanya puting, mama dan kakak akan bagitau puting adik hantu topeng amik. Sapa hantu topeng tu. hahah. Hantu topeng tu ialah topeng mainan yang kakak beli di kedai RM2, sebab nak bagi adik takot, kalau tak nak dengar cakap. Apa-apa je la kakak. Tapi memang menjadi juga la cara kakak ni. Lepas sehari rupanya cantik molek puting tu ada dibawah timbunan tudung mama. Apa lagi, terus mama ambil dan sembunyikan.

Alhamdulillah, agak mudah juga kali nak latih untuk lepaskan puting.  Mama siap pesan amaran lagi pada kakak, jangan bagi nenek beli puting lain di kedai. Menjadi juga sebab kakak sepakat dengan mama, tak nak kasi adik hisap puting lagi.

Cuma beberapa malam permulaan memang agak merengek. Nak kena belai-belai masa tidur supaya tak teringat dan minta puting. Baca doa, bercerita, buat je apa-apa untuk lupakan Raisha dengan puting. Habit baru sejak lepas puting ni, Raisha akan tidur meniarap, dan minta mama sapu bedak gatal di belakang badan.  Disebabkan cuaca agak panas, jadi memang susah nak tidur bila berpeluh dan akan jadi ruam-ruam.  Bedak yang mama guna pun rasa cool je. Agaknya selesa la kot kan. Sapu-sapu bedak, gosok belakang sampai tertidur. Dan boleh tidur tanpa puting. Yeay berjaya. Alhamdulillah.




Gambar hiasan, Raisha duk tekun menulis. Nak letak gambar puting kesayangan Raisha mama lupa pulak nak ambil gambar. Ada lagi tau. Belum buang lagi putingnya. Nanti la ye. Mama ambil dan share di sini. Kalau pembaca tengok, mesti gelak guling-guling. Puting tu dah nak putus nyawa dah bak kata orang, sikit lagi je nk terputus dua. Tapi masih juga la nk di bawa ke hulu hilir.

Habit mama memang susah bebenor nak ambil gambar, kan dah tak dapat kongsi di sini. Alahai. Tak pe, nanti mama cuba ingatkan diri. Untuk snap sekeping ya ;)


Ok jumpa lagi. Salam sayang.


Travelog Mama Fasha & Raisha

Sunday, 23 August 2015

Fb Ads Dengan Allah

Teks : Anys Idayu Zakaria

Sifu bisnes saya pesan

Pegang betul-betul fb ads dengan Allah

RM10 dapat balik RM100
 

RM20 dapat balik RM200

Doa usaha tawakkal sungguh-sungguh
.
Faham faham : )

.
.
Kalau faham jom mula buat pelaburan esok pagi-pagi lepas subuh ^_^ 
.
.
.
‪#‎Anysidayuzakaria‬
‪#‎guruonlineabdr‬
‪#‎janapendapatandenganakademibekerjadirumah‬
‪#‎kelasonlineblog‬

Rawatan Meningkatkan Mata lemah

Assalamualaikum..

Ini tips rawatan untuk meningkatkan power of our eyes. Ni penting untuk orang yang matanya lemah. Otot mata menderita dari sehari ke sehari, sebab hari-hari berfungsi, kita bangun tidur, mata kita yang function dulu. So, makin hari mata akan kurang power & penglihatan akan kabur atau kurang jelas.
Untuk maintain kekuatan mata, kita kena ikut sunnah dalam solat. 

Iaitu, kekalkan mata terbuka ketika sujud, melihat titik tengah sejadah. Dan ketika berdiri, fokuskan mata pada titik tengah di sejadah juga. Ini kerana, bila kita fokus pada titik tengah tu time kita rukuk, otot mata kita akan tekan anak mata kita untuk tingkatkan penglihatan dan bila kita bangun, otot tu relax. Dan bila kita sujud pulak, otot mata menguncup sebab jarak antara penglihatan kita dan tempat sujud tu. Bila kita bangun, otot mata kita akan relax balik. Solat dgn cara yg betul akan membuatkan otot dan saraf mata bersenam. Kita boleh praktik sebanyak 17 kali (solat fardhu) atau lebih kalau kita nak (solat sunat).

Nabi Muhammad SAW selalu pesan untuk buka mata ketika sujud dan kita selalu tak tahu kenapa. Dan sekarang, bukti dari kajian saintis ada kebenarannya. Memang sangat bagus untuk meningkatkan penglihatan mata kita.

Subhanallah untuk hikmah di sebalik membuka mata time sujud ni. Benda ini selayaknya dibaca dan dikongsi kepada orang lain. Share dan jangan berhenti dari meraih ganjaran dari Allah SWT.
.
.
.
Jom kita share supaya lebih ramai dapat manfaat dan boleh diamalkan setiap kali solat.
.
.
.
.
‪#‎anysidayuzakaria‬
‪#‎tipgroupamaltilljannah‬
‪#‎Guruonlineabdr‬
‪#‎Janapendapatandenganakademibekerjadirumah‬

Thursday, 20 August 2015

Pengalaman Mahu Kembali Bekerja di Rumah



Menjadi kelaziman saya untuk menyuap anak-anak makan terutamanya di hari cuti dan juga sebaik sahaja mereka pulang dari sekolah. Waktu itu juga mereka akan bercerita perihal di sekolah samada berkaitan kawan-kawan mahupun aktiviti di sana. Menyuap anak-anak makan adalah perkara yang cukup seronok dan teruja bagi saya. Hati melonjak girang apabila tiba waktu makan dek ingin menyuap anak-anak. Saat-saat sebegini mengingatkan saya sewaktu zaman kanak-kanak sehinggalah bersekolah rendah dahulu. Bukan selalu, tetapi memakan sesuatu dari suapan tangan ibu membuatkan saya rasa cukup gembira dan bahagia. Walaupun hanya berlaukkan ikan goreng/ikan singgang/telur mata sekalipun, makanan itu bagaikan mempunyai rasa luarbiasa, nikmat yang terlalu indah. Ditambah pula masakan tersebut adalah daripada air tangan ibu.

Ibu saya biasanya akan turun suapkan makan malam kepada saya dan adik-adik seawal jam 6-6.30 petang sewaktu kami sedang bermain di halaman rumah. Pada waktu itu, ada sebuah wakaf/tempat berehat kecil di hadapan rumah. Kadang kala di situlah tempat kami membuat kerja sekolah, membaca buku, berborak, bermain dan sebagainya.

Disebabkan memori indah sebegitulah, sekarang saya cuba untuk membuatkan anak-anak saya merasai pengalaman yang sama. Ya, saya akui saya sewaktu saya bekerja dahulu, masa saya bersama anak-anak amatlah terhad. Bayangkan, jika saya sudah terlambat pulang atas urusan kerja, urusan anak-anak sudah dibereskan oleh taska. Ada kalanya anak-anak sudah makan malam dan lebih lagi, sudah tertidur di situ. Bukan sahaja saya terpaksa membayar bayaran lebih masa, tetapi saya juga terpaksa berkorban jiwa dan raga, merintih rindukan anak-anak. Anak-anak yang jiwanya masih kecil turut mengorbankan perasaan mereka menuntut kasih sayang dari ibu dan ayah. Bertentang mata dengan anak-anak menjadi sesuatu yang eksklusif bagi kami, apatah lagi ingin menyuapkan makanan untuk mereka.

Apabila mendapat peluang menjadi surirumahtangga sepenuh masa, saya cuba "melangsaikan" balik "hutang" saya dengan anak-anak. Cuba untuk melakukan sebanyak mungkin aktiviti dengan mereka. Tidak pelik untuk saya nyatakan, walaupun mereka sekarang bersama saya setiap masa (kecuali waktu persekolahan), tetapi saya masih terdetik rasa rindu apabila melihat mereka tidur.
baca lagi kisah perkongsian puan Khushartini Kamarulzaman
http://khushartinikamarulzaman.blogspot.com/…/suapan-seoran…
Kelas blog bisnes penulisan ABDR



Nota 1: Penulisan yang sangat baik kategori penulisan pengalaman.

Nota 2: Penulisan ini juga kaedah menulis perihal kisah surirumah dan kaitan dengan pengalaman mahu kembali bekerja di rumah.

Nota 3: Banyakkan kisah penulisan sebegini kerana ia mendorong pembacaan disukai ramai wanita dan surirumah.

Nota 4: Apabila kita bergabung dengan alumni ABDR, perlu letak url blog, tidak sama sekali buang link asal. Ia cara berintegriti kita membantu promo blog rakan rakan.

Nota 5: Selalu percaya akan prinsip jemaah dan silaurrahim itu adalah salah satu teknik menjemput rezeki. Ikhlaskan diri dalam silaurrahim, kita akan rasa pintu pintu rezeki terbuka.


Jom daftar dalam kelas online blog ABDR, Kita belajar menulis secara konsisten. Belajar berkongsi pengalaman yang menjadi pembaca ketagih untuk membaca dan membaca lagi perkongsian kita di blog.

Kami sentiasa buka pendaftaran setiap hari. Mula daftar dan belajar bila-bila masa sedia

Boleh hubungi saya untuk daftar ya ;)

Wednesday, 19 August 2015

Asas Persediaan Berhenti Kerja

Januari 2010, saya menghantar notis perletakan jawatan yang berkuatkuasa tiga bulan selepas itu. Maka, secara rasminya saya berhenti kerja pada 1hb April 2010. Pada saya, rezeki bukan di situ sahaja. Ia ada di mana-mana atas izin Allah. Lagi pun, setelah hampir 6 tahun berada ditempat yang sama, saya mulai merasa tepu. Saya perlukan suasana baru untuk pembangunan kerjaya dan masa depan saya.

Dania dapat merasai perbezaan rutin harian kami. Tidak lagi perlu dikejutkan seawal 7.00 pagi untuk dihantar ke rumah pengasuh. 24 jam, tujuh hari seminggu kini Dania bersama dengan mama.
Bermula dari saat itu, saya mula menikmati hidup sebagai surirumah beranak satu. Saya hamil anak kedua beberapa bulan selepas saya berhenti kerja. Saya sangat gembira kerana saya bebas menentukan masa saya seperti balik kampung dan adakala mengikut suami outstation.


Namun begitu, saya tidak duduk goyang kaki sahaja. Saya menjalankan perniagaan secara kecilan dan menjalankan pemasaran secara online melalui blog dan facebook.


Setelah kami berpindah ke Semenyih pada bulan Julai 2013, saya mula merasai susah untuk keluar berjumpa pelanggan dan rakan kongsi. Jadi, saya mengambil keputusan untuk menjalankan perniagaan tersebut dengan menjual produk sahaja melalui Blog, Facebook dan Instagram. Saya berpuas hati hanya menjalankannya dari rumah sahaja. Malah kini bergabung dengan lebih ramai surirumah yang menjana pendapatan dari rumah.

Asas persediaan berhenti kerja.
1. Dapatkan maklumat program atau komuniti bekerja dari rumah. Bergabung dengan kumpulan sokongan.
2. Perbincangan dan restu suami sangat digalakkan sebelum membuat keputusan berhenti kerja.
3. Fokus untuk mencari apa sumber yang boleh membantu menjana pendapatan walaupun berada di rumah.
4. Pilih jenis kerja atau bisnes yang mempunyai keserasian dengan diri dan berupaya meransang untuk terus mendapatkan sumber pendapatan.
Kelebihan bekerja sendiri
1. Belajar untuk berdikari menentukan pendapatan sendiri.
2. Bebas urus masa dan fleksibel untuk bekerja.
3. Dapat mengimbangi semula urusan keluarga.
4. Tidak perlu lagi menghantar anak kepada pengasuh.

Sumber: Ebook Yeay!Mama Sudah Resign.
Promosi EBOOK OGOS MASIH BERLANGSUNG
http://anysidayu.blogspot.com/…/promosi-ebook-bulan-ogos.ht…


Monday, 17 August 2015

Amalan Asmaul Husna

[PERKONGSIAN DARI ONLINE COACHING ASMAULHUSNA]

Our meeting at 4am 😍

Sebelum Tidur:
🍂Tasbih Fatimah - 33x

Subhanallah 33x
Alhamdulillah 33 x
Allahuakbar 33 x 


🍂Ya Baari' 7x - ya Allah susun atur tidurku.


🍂Ya 'Aziz Ya Qowiy Ya Matiin 7x - berikan lah tenaga, kekuatan dan keteguhan utk aku bngun tahajjud padaMu.



🍂Ya Baa'its 7x - bangkitku utk bangun tahajjud pada sepertiga mlm ni.


🍂Baca doa tidur... 💤






🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺

Ketika solat tahajjud

🔅Sujud 1 : Ya 'Affuw Ya Ghaffar Ya Tawwab Ya Quddus Ya Jaliil 7x

🔅Sujud 2: Ya Nuur Ya Haadi Ya Haq

🔅Sujud 3: Ya Rahman Ya Rahim Ya Waduud

🔅Sujud 4: Ya Baaqhii Ya Mukmin

👋 Selepas beri salam


Zikir penyucian hati 40x 
Ya Affuw
Ya Ghaffar
Ya Tawwab
Ya Quddus 
Ya Jalil 
 
Bicara hati : Ya Allah, maafkanku, ampunkanku, terimalah taubatku, bersihkan dan jernihkan hatiku dari penyakit hati, dosa dan berhala dunia

dan setiap 99asmaul husna 40x.
.
.
.

Moga bermanfaat, jom kita amalkan.
.
.
‪#‎anysidayuzakaria‬
www.anysidayu.blogspot.com

Wednesday, 12 August 2015

Promosi Ebook Bulan Ogos

 Ebook promosi raya masih berlangsung sehingga 31 Ogos 2015
Dapatkan EBOOK YEAY MAMA SUDAH RESIGN
bonus mana-mana ebook tulisan Pn. Masayu Ahmad
Hanya RM30 SAHAJA


Ebook promosi ogos 
EBOOK YEAY MAMA SUDAH RESIGN + EBOOK 10 LANGKAH BINA KEDAI ONLINE 
BONUS EBOOK 101 IDEA HOME BASED BISNES 
HANYA RM50 SAHAJA 


Untuk tempahan boleh hubungi saya 
Email : anysidayuzakaria
sms /wsapp : 017-7912993 

Tuesday, 11 August 2015

Matlamat Kelas ABDR

Dalam setiap kelas ABDR ada matlamatnya berasingan. Kita tidak memberi jaminan jualan meningkat atau meletup-letup. Tetapi kita tunjukkan contoh yang membantu pembaca/pelanggan membuat jejak kedai atau blog melalui google.

Label dan kata kunci ini san
gat penting bagi membantu usahawan/pemilik kedai/pemilik blog tahu siapa pembaca dan siapa pelanggan.

Saya berikan contoh blog yang sudah mendapat respon yang baik dari pelanggan.

Contoh: Ulasan Pelajar saya, Puan Hamidah Burham



Contoh : Ulasan Pelajar, Puan Nasriah Abdulllah 


Contoh : Ulasan Pelajar, Puan Nor Amalina 


Contoh : Ulasan Pelajar kelas blog bisnes, Puan Nor Mahsuri Nordin 


Lebih banyak lagi ulasan pelajar boleh kalian baca dalam blog rasmi ABDR 


Untuk yang mahu daftar mana-mana kelas online blog bisnes / kelas online blog penulisan ABDR,
boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut dan pendaftaran ya ;)


Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms / wsapp : 017-7912993

Monday, 10 August 2015

Belajar beriklan di intagram

Pendaftaran kelas blog bisnes instagram sudah bermula, bagi yang berminat boleh hubungi saya untuk daftar ya


Sunday, 9 August 2015

Senarai Blog Pelajar

 SENARAI BLOG PELAJAR ABDR DI BAWAH KENDALIAN 
GURU ONLINE ANYS IDAYU ZAKARIA



1.http://asmahmdisa.blogspot.com/

2. http://irozida.blogspot.com/

3. http://aizawatyahmad.blogspot.com/

4. http://azlizulaziz.blogspot.com/

5. http://nurulnadiaahmad.blogspot.com/

6. http://radziahmansor.blogspot.com/

7. http://sitikhadijahismail.blogspot.com/

8.http://sharifahsahiza.blogspot.com/

9. http://noorazlinaabuhassan.blogspot.com/

10. http://mamashopponline.blogspot.com/

11. http://sitishahidafarwin.blogspot.com/

12. http://lylyaffazreen.blogspot.com/

13.http://roslinazali.blogspot.com/

14. http://qasehgoldbangi.blogspot.com/ @ http://arbeeali.blogspot.com/

15. http://radhiahmislan.blogspot.com/

16. http://norainimaulan.blogspot.com/

17. http://kurniawirasara.blogspot.com/

18. http://maleevasemadi.blogspot.com/

19. http://sayyidahyahya.blogspot.com/

20. http://hasmahabdhamid.blogspot.com/

21. http://diana-mohamad.blogspot.com/

22. http://nazeerahboutique.blogspot.com/

23. http://sariahawangsenik.blogspot.com/

24. http://intan-anisshuhaila.blogspot.com/

25. http://farariza.blogspot.com/

26. Nyny Al hafeez

27. http://rosmalinacheomar.blogspot.com/

28. Farra Arra

29. Norabidah

30. Amzura Amran

31. http://norraihanahmad.blogspot.com/

32. Norshahida zainal abidin

33. http://kuazue.blogspot.com/

34. Farhana Ismail

35. Shiela Sharudin

36. Saha yusof

37. Cik Mah

38. http://noorhafizahh.blogspot.com

39. Noorazah

40. Norshahida zainal abidin

41. http://muslimhousehfd.blogspot.com

42. http://hamidahsaat.blogspot.com/

43. http://nurirmasurianimdyusoff.blogspot.com/

44. http://rohailaidris.blogspot.com/

45. http://pnasnitatheraphy.blogspot.com/

46. http://noorazzahyusof.blogspot.com/

47. http://sitihusnaahassan.blogspot.com/

48. http://husnabakar.blogspot.com/

49. norriliana ismail

50. azrini aziz

51. http://sulindasulihan.blogspot.com

52. http://natrahmohamed.blogspot.com

53. http://norulbadridaud.blogspot.com

54. http://marliana-yaacob.blogspot.com

55. http://wanirichgold.blogspot.com

56. http://norazrilahabdullah.blogspot.com/

57. http://ruslindajalil.blogspot.com/

58. http://yantibaharum.blogspot.com/

59. http://rafizahhamzah.blogspot.com/

60. http://helindasamsudin.blogspot.com

61. http://rajabersiongg.blogspot.com

62. syazilla ghazali

63. http://zaridahashim.blogspot.com

64. http://shuhadabadya.blogspot.com/

65. http://azlinawatiabdullah.blogspot.com/

66. http://roszilaibrahim.blogspot.com

67. http://norafizaabdulaziz.blogspot.com/

68. http://hanimharon.blogspot.com/

69. http://wanrohaniahwanabdullah.blogspot.com/

70. http://nurfarhamuhamadkhalit.blogspot.com/

71. http://arnisasoga.blogspot.com/

72. siti rafeah zahri

73. http://bibinormimdnoor.blogspot.com/

74. http://noorazilamohamad.blogspot.com/

75. http://sitizawiyahrahmat.blogspot.com/

76. http://sitihawazaid.blogspot.com/

77. lee anne ied

78. umi hani

79. http://sharimahyahya.blogspot.com

80. dhia zahra

81. http://roshamnorasmiraruslii.blogspot.com/

82. http://nurulfauzana.blogspot.com @ www.nurulfauzana.com

83. zarina adnain

84. http://azimahsalleh.blogspot.com

85. http://pnnorlizatomiran.blogspot.com/

86. http://pnsitinafsiah.blogspot.com/

87. http://pnrohayusalleh.blogspot.com/

88. http://nurulkhairunnaim.blogspot.com/

89. http://rozanahzakaria.blogspot.com/

90. khuzairin

91. Norazizah abd hadi

92. http://mrsrahimahomar.blogspot.com/

93. http://zarifahzahirahjuanis.blogspot.com/

94. http://norisnalydia-salleh.blogspot.com/

95. http://norazrinmohdnor.blogspot.com/

96. zitta hasni

97. noraini adam

98. zuraida zainol

99. http://khadijahmaskam.blogspot.com/

100. http://asiahbudiman.blogspot.com.au/

101. http://iszurainiismail.blogspot.com/

102. http://sitirahimahismail.blogspot.com/

103. http://nurmahirahithnin.blogspot.com/

104. http://hamidahyunos.blogspot.com/

105. arniza gani

106. http://azliahsarbani.blogspot.com/

107. http://ekosalina.blogspot.com/

108. http://nurulwahibamustafa.blogspot.com/

109. http://marlinamahmud.blogspot.com/

110. http://aidailyani.blogspot.com/

111. http://noraidamansor.blogspot.com/

112. widad azhan

113. http://sitiaiesyahyahaya.blogspot.com/

114. http://mariahismail.blogspot.com/

115. siti azurah

116. Emy Nor

117. http://suzilasaid.blogspot.com/

118. http://rahizahaszian.blogspot.com/

119. azeyla Ahmad

120. http://mohdsyafiqazhar.blogspot.com/

121. kak long

122. http://lindazulkifly.blogspot.com/

123. http://nurulizzatiibrahim.blogspot.com/

124. http://rahayumatlazim.blogspot.com/

125. nor khalila

126. http://nurlisahamzah.blogspot.com/

127. hajar sulaiman

128. romy said

129. http://zurinajulaihi.blogspot.com/

130. http://rohaidahtimin.blogspot.com/

131. Chef Amer

132. http://rahmahyaakob.blogspot.com/

133. http://noornaseffamohdnasir.blogspot.com/

134. azza zylina

135. http://norizzatisamsudin.blogspot.com/

136. Azatul hasni

137. http://pnmaizatulsharin.blogspot.com/

138. http://nurulfarahanaabdullah.blogspot.com/

139. rohani jaafar

140. http://irnisuhanamuhamad.blogspot.com/

141. ainiey ain

142. http://puanhamidahburham.blogspot.com/

143. http://raslahhussin.blogspot.com/

144. http://sitinorliahhamzah.blogspot.com/

145. http://norainiekul.blogspot.com/

146. http://norafzanabdkadir.blogspot.com/

147. http://haftacollection.blogspot.com/

148. siti rohana abdullah

149. http://pnnorazuraismail.blogspot.com/

150. http://ziadahzainalabidin.blogspot.com/

151. http://noorhidayuabghani.blogspot.com/

152. http://nasriahabdullah.blogspot.com/

153. http://rosilawatiwahid.blogspot.com/

154. sakinah che embi

155. http://ooisoonim.blogspot.com/

156. http://sitirahimahabubakar.blogspot.com/

157. http://pnnorwanisulikin.blogspot.com/

158. http://nuraidamohdharith.blogspot.com/

159. huda ghani

160. nur dalilah

161. http://sitizakiahmeskam.blogspot.com/

162. http://sitibadariahbaharin.blogspot.com/

163. http://norazlinanajib.blogspot.com/

164. azzyanti

165. hashimah

166. rozelawati zakaria

167. http://noorhazwanimohddin.blogspot.com

168. http://norzianamatsudin.blogspot.com/

169. http://norudindraman.blogspot.com/

170. http://sitimaisarahmohdyusof.blogspot.com/

171. siti zainab muda

172. http://suzanahsariyon.blogspot.com/

173. http://norfahidayumasran.blogspot.com/

174. hazwani othman

175. nordiana mat noor

176. http://alizaidris.blogspot.com/

177. http://nurzafirahmatzin.blogspot.com/

178 nazira banu

179. noor hazwani

180. http://pnnurhudaaziziuddin.blogspot.com/

181. http://shnurnazihah.blogspot.com/

182. zuhaidah

183. faizah sapuni

184. noorhayati nooh

185. http://norafidahahmad.blogspot.com/

186. faezah mohd nor

187. hidayah fadzil

188. http://sitizalehanasir.blogspot.com/

189. http://nadratuldianamohddrauff.blogspot.com/

190. zaliha yeop

191. haikal mohamad

192. nazihah zulkifli

193. http://atiqahhanumharun.blogspot.com/

194. http://noorfarhanaibrahim.blogspot.com/

195. http://emmemarinamohamad.blogspot.com/

196. munirah abd halim

197. najihah faridah

198. http://nursaadahzahari.blogspot.com/

199. noor hidayah zainal abidin

Belajar Urus Akaun Bisnes

3 jenis kelas akaun ABDR tawarkan:

1. Kelas online (Min 3 orang)
Tarikh: 16 Ogos 2015 (Ahad)
Masa: 9.30pg - 12.30tgh
Yuran RM 150.00
 

Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?
 

Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order






Kelas secara online sahaja, dalam group kelas di facebook. Pelajar perlu online pada masa yang ditetapkan. Dari jam 9.30-12.30pm.

Nak online guna telefon juga boleh, yang penting kalian perlu online supaya mudah untuk ikut toturial yangg trainer berikan, dan mudah untuk sertai sesi soal jawab dalam kelas.

Jika pelajar tak dapat online pada waktu yang ditetapkan, pelajar masih boleh masuk ke group kelas dan baca nota perkongsian trainer, tapi agak rugi kerana terlepas sesi soal jawab dengan trainer.

Nota akan diberikan sebelum kelas bermula.

Selepas kelas, pelajar masih boleh berhubung dengan trainer jika ada sebarang pertanyaan

Kelas hanya akan berlangsung jika cukup pelajar 3-5 orang. Jika tak cukup, kita akan tunda pada tarikh akan datang.

Saturday, 8 August 2015

Personal Coaching Akaun

Jom srtai coaching urus akaun bisnes supaya lebih sistematik. 2 sesi coaching secara offline anjuran ABDR.

1. Grup Coaching (Min 6-10 peserta)
Tarikh: 22 Ogos 2015 (Sabtu)
Masa: 9.15am-4pm
Lokasi: Putrajaya.
Yuran : RM250.00

Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.


2. Grup Coaching (Min 4-6 peserta)
Bandar Tun Hussein Onn
Tarikh: 12/8/15 & 15/8/15
Yuran : RM250.00

Khas buat usahawan yang sibuk dan tidak mahu tunggu kelas secara grup. Boleh juga sertai Personal Coaching one-to-one.

Untuk pendaftaran boleh hubungi saya ya :)

Friday, 7 August 2015

Berbaloi Dengan Yuran Kelas ABDR

KELAS BLOG BISNES PENULISAN

Entri Ulasan #1
Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Masayu Ahmad
Ebook: Belajar Asas Blog, Masayu Ahmad
Guru ABDR: Anys Idayu Zakaria
Assalamualaikum...
Syukur alhamdulillah...selesai sudah 44 cabaran entri pertama semenjak sah bergelar warga ABDR. Sebenarnya entri ulasan ni boleh di masukkan sekali dalam cabaran 44 entri pertama. Namun saya memilih untuk jadikan ianya entri khas untuk ulasan ABDR selepas berjaya melaksanakan tugasan pertama.

Teringat kisah sewaktu mula membina blog. Tragis sungguh diri ini. Nampak sangat kurangnya ilmu teknologi baru. Walau pun pada ketika itu dunia blog sudah jauh glamour di kalangan anak-anak muda masa kini apatah lagi remaja sekolah. Dunia blog umpama dunia baru yang ingin di terokai. Sana sini maklumat membina blog diterokai melalui carian google. Pelbagai jenis maklumat di perolehi.  Yang sukar mahupun yang senang dan mudah di fahami.
Mula belajar dan berusaha membina blog hanya dengan bantuan 'uncle google'. Satu per satu step membina blog diikuti. Namun terhenti di bahagian 'java script'. Maklmumlah bila terserempak dengan gadget 'HTML/JavaScript' mulalah mata berpinar, otak jadi blur sebab tak reti dan tak faham apa sebenarnya yang di inginkan. Hendak bertanya tapi tak tahu pada siapa. Sudahnya mencari kenalan facebook yang mahir berblog. Niat hati ingin berguru dan menimba sedikit ilmu membina blog. Namun, tiada siapa yang ingin berkongsi ilmu dan menjadi pembimbing di kala memerlukan.
Semangat meneruskan perjuangan membina blog sendiri semakin pudar hanya kerana gagal bertemu seorang guru yang mempunyai sifat ingin membimbing dan berkongsi pengetahuan. Blog yang di bina atas nama http://ummyadhwa.blogspot.com terkubur seketika dengan gadget yang tidak tersusun atur dengan kemas.
Semangat yang semakin pudar untuk mempunyai blog sendiri sering di sirami dan dihujani dengan kata-kata motivasi yang tak pernah putus dari upline Shaklee saya, PM Nur Laila Mukthar. Semangat itu kembali subur dan perasaan cemburu pada kawan-kawan seperjuangan yang mempunyai blog sendiri. Apatah lagi blog yang penuh dengan informasi yang diperlukan serta gadget yang cantik bergaya.
Perasaan cemburu pada mereka yang mempunyai blog yang mewah dengan informasi menjadikan diri ini bangkit  dan mempunyai azam baru untuk terus berusaha mempunyai satu blog yang di sukai ramai dan menjadi pilihan utama dalam carian google.
Bertemu dengan Pn. Anys Idayu Zakaria melalui carian google dan seterusnya menjadi kenalan facebook membuatkan diri ini terjebak secara langsung dalam keluarga besar ABDR. Syukur yang tak terkata nilainya atas tunjuk ajar dan perkongsian ilmu yang diberikan. Walau hanya belajar 100% melalui online tanpa pernah berjumpa secara bersemuka dengan guru online saya, Pn. Anys Idayu Zakaria, beliau umpama berada di depan mata. Kelas yang di adakan juga mengikut kesusuaian masa saya sebagai suri rumah sepenuh masa dan peniaga online tanpa rasa tertekan. Apatah lagi dalam menyempurnakan tugasan yang diberikan.
Digital E-book Kelas Asas Blog merupakan ebook pertama yang wajib di khatam sebelum memulakan kelas. Panduan dan analisa yang diberikan banyak membantu saya mendalami sedikit sebanyak dunia blog. Gadget-gadget penting yang perlu ada dalam blog bagi peniaga online seperti saya.
Jutaan terima kasih buat Puan Pengetua ABDR, Pn. Masayu Ahmad kerana memperkenalkan ebook ini yang sangat membantu dalam merialisasikan azam saya agar mempunyai blog atas nama sendiri. Seterusnya menjadikan saya sebagai salah seorang Pengurus Online Akademi Bekerja Di Rumah atau lebih mesra di kenali sebagai ABDR.
Alhamdulillah melalui penjenamaan diri yang saya praktikkan dalam kelas ini, hasilnya membuatkan saya sangat teruja apabila nama saya muncul dalam carian Google. Sebelum ini, memang langsung tak 'bertapak' atau 'terjejak' saya dalam carian ini. Wah! Gembiranya hati sehingga ingin dilaungkan satu dunia 'Aku dah pemes!', 'Uncle google dah kenal siapa aku!'.
Sungguh tak terkata gembiranya saya, pelaburan dalam membayar yuran penyertaan sebagai keluarga besar ABDR sangat berbaloi. Buktinya, belum pun sempat saya menghabiskan tugasan wajib 44 entri pertama, saya telah berjaya menerima prospek yang mengupah saya untuk mebuat 'FB Page' dan akan datang prospek yang sama mengupah saya untuk membuat blog. Sedangkan tidak pula pernah terlintas di hati untuk mengambil upah buat 'FB Page dan Blog'.
Zaman dunia IT semakin moden dan semakin canggih! Sesiapa pun boleh menggunakan aplikasi Google untuk belajar tentang apa-apa sahaja secara percuma. Namun, harus diingat bahawa setiap ilmu baru yang ingin dipelajari harus disertai dengan mentor/guru untuk membimbing kita. Jika tidak, kita mungkin tersasar dari matlamat sebenar.
Benarlah kata orang, tanpa ilmu pengetahuan, perkara yang senang akan jadi susah dan sukar untuk dilaksanakan. Kesukaran itu akan jadi batu penghalang untuk kita mengorak langkah ke hadapan. Penawar kesukaran itu hanya mampu di atasi jika kita mempunyai ilmu dan mentor. Carilah mentor yang ikhlas berkongsi ilmu pengetahuan dan mampu membimbing kita untuk menjadi yang lebih baik dari sekarang atau lebih baik dari mentor kita sendiri.
Senang sangat untuk menjana pendapatan secara online ni. Duduk rumah diam-diam tak payah sibuk keluar, kita ada produk fizikal dan juga digital, juga perkhidmatan kelas online dan offline. Semua ada SOP.
Bagi yang mahu mula bekerja hanya dari rumah, boleh mendaftar sebagai pengurus online di ABDR. Sangat sesuai mula dari sekarang, bila musim perayaan pos tutup kita masih boleh terus berjualan, kerana semuanya atas talian.
*      Anda Suri Rumah Berkerjaya?
*      Anda Peniaga Online?
*      Inginkan Pendapatan Sendiri Tanpa Satu Sen Modal?
*      Inginkan Duit Masuk Akaun Setiap Hari Tanpa Keluar Rumah?
Jika YA, maka andalah orang yang kami cari...
Pendaftaran pengurus online masih dibuka. Sudah tutup nanti jangan menangis yer.
(Nasriah Abdullah - Pengurus Online ABDR)
Email : pnnasriahabdullah@gmail.com
Call/SMS/ WhatsApp: +6016-817 8716
add saya di facebook : Nasriah Abdullah (Cahaya Nur Adhwa)