Thursday, 30 April 2015

Belajar Buat Kedai Online Sendiri di Akademi Bekerja Di Rumah

Ulasan Kelas Asas Blog Fanpage 
Pelajar : Nor Mahsuri Nordin
Kelas Blog Mula Bisnes ABDR 
Sumber :  http://normahsurinordin.blogspot.com/2015/04/ulasan-kelas-asas-blog-fanpage.html



Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera.
Sebelum mengenali Akademi Bekerja Di Rumah, saya pernah memiliki beberapa buah blog. Pada ketika itu, saya hanya menggunakannya untuk diri sendiri sahaja dan tidak publish setiap entri yang saya buat kepada umum. Mulanya saya mengenali blog melalui rakan sekerja yang memiliki blog yang menarik dan blognya turut dibaca oleh umum. Saya merasa teringin untuk memiliki blog sendiri. Disebabkan saya tidak pakar dalam dunia blogging, maka saya hanya update entri sahaja, tanpa memasukkan apa-apa gajet ke dalam blog tersebut. Akhirnya blog-blog tersebut terbiar begitu sahaja kerana saya tidak mempunyai masa untuk update, dan akhirnya terus dilupakan. Jika saya merasa ingin membina blog, saya akan mencipta yang baru pula. 
Saya teringin memiliki kedai online sendiri apabila melihat telah ramai orang yang memulakan perniagaan secara online. Pada suatu hari saya terbaca artikel Pn. Masayu Ahmad di dalam majalah Mingguan Wanita dan saya terus berminat untuk menyertai Akademi Bekerja Di Rumah. Saya terus menghubungi Pn. Masayu Ahmad untuk menyatakan hasrat saya. Permintaan saya disambut dengan baik oleh Pn. Masayu Ahmad dan saya telah mendaftar untuk menjadi pelajar di Akademi berkenaan. Seterusnya saya diperkenalkan oleh beliau kepada seorang guru online iaitu Pn. Anys Idayu Zakaria yang membimbing saya untuk membina blog sehingga kini.
Sebelum saya memiliki blog perniagaan sendiri, terlebih dahulu saya diajar perkara asas yang perlu dibuat di dalam blog seperti memasukkan pages, memasukkan blog rakan-rakan akademi untuk memudahkan laluan trafik, memasukkan gajet-gajet tambahan seperti borang pesanan, facebook fanpage dan sebagainya. Semuanya di atas bimbingan Pn. Anys Idayu Zakaria yang tidak jemu memberi tunjuk ajar dan sentiasa mengingatkan saya sekiranya saya sedikit lalai dalam menyiapkan tugasan. Memang saya akui saya tertinggal jauh jika dibandingkan dengan rakan-rakan yang lain dalam menyiapkan tugasan. Oleh kerana kelas diadakan dengan cara yang fleksibel, dan guru online juga boleh dihubungi pada bila-bila masa sahaja jika terdapat kemusykilan. Sedaya upaya saya cuba menyiapkan tugasan jika berkesempatan. Saya merasa bersyukur akhirnya dapat juga menghabiskan tugasan memasukkan sebanyak 44 entri sebagai tugas utama. Terima kasih diucapkan kepada guru online saya iaitu Pn. Anys Idayu Zakaria.

Wednesday, 29 April 2015

Hidup mesti ada IMPIAN

(petikan perkongsian daripada group whatsapp)

Hidup mesti mempunyai IMPIAN

Ramai yang mengatakan mereka mempunyai impian, tetapi tidak disusuli dengan tindakan.  Itu bukanlah impian tetapi sebenarnya angan-angan.

Dengan impian, kita akan buat yang terbaik di dalam hidup dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapainya.

Soalannya, kita hidup untuk apa?  apakah sekadar dilahirkan, belajar, berkahwin, bekerja dan seterusnya meninggalkan dunia ini.  Allah tidak jadikan kita sia-sia. Bukan setakat untuk kita hidup sekadar itu sahaja.

Allah mahukan kita menjadi manusia yang terbaik, yang boleh memberi manfaat kepada agama, ibu bapa, ahli keluarga, masyarakat dan negara.

Dengan impian, datanglah rasa NAK jadikan ia kenyataan.  Kita akan mencari jalan dan bertindak dengan kesungguhan luar biasa.

impian hendaklah impian yang betul-betul jelas dan luar biasa.  2 impian yang ingin dicapai iaitu kebebasan masa dan kebebasan kewangan. 

Kebebasan masa memberikan lebih ruang untuk kita bersama keluarga, anak-anak, menuntut ilmu dan melakukan pelbagai perkara yang kita suka.

kebebasan kewangan memberikan kita lebih peluang untuk membantu ahli keluarga, jiran dan mereka yang lebih memerlukan

Pada masa nabi dahulu, tiada istilah makan gaji. Ramai yang berniaga. Nabi Muhammad saw. dan sahabat baginda juga berniaga dan kaya raya.  Tetapi jiwa mereka tetap tunduk kepada Allah swt.

Sesibuk manapun kita mengejar dunia, jangan tinggalkan solat 5 waktu, sebab itulah ramai yang kebocoran wang.  Rezeki banyak yang masuk, tetapi banyak juga yang keluar. Harta yang banyak dirasakan tidak cukup dan tiada ketenangan dalam diri 

Hidup mesti mempunyai IMPIAN, yang mesti disusuli dengan TINDAKAN
Impian tanpa tindakan hanya angan-angan. Semua orang boleh berangan-angan, tapi tak semua orang berani untuk BERTINDAK untuk merealisasikan impian dan angan-angan.

Impian perlukan WHY / KENAPA yang sangat kuat. WHY yang kuat akan menjadikan tindakan yang luar biasa.

Semakin besar dan kuat WHY, maka tindakan akan menjadi luar biasa dan sanggup buat apa sahaja untuk mencapainya.

Semoga impian yang kita angankan disusuli DENGAN TINDAKAN YANG LUAR BIASA HEBAT

Selamat merealisasikan impian

Anys Idayu Zakaria
www.anysidayu.blogspot.com
‪#‎coachkelasonlineblogabdr‬
‪#‎janapendapatandenganakademibekerjadirumah‬

Sunday, 26 April 2015

Ikhlas dan Reda dalam memberi

Teks : Anys Idayu Zakaria

Jalan juang untuk menempuh kejayaan datang dengan usaha dan kegigihan
Jangan sampai kita jatuh tidak bangun-bangun.
Jatuh dan bangkit untuk sebuah kejayaan
Pasti ada saat kemanisan yang menanti.
Semuanya dengan izin Allah swt

Alhamdulillah, alhamdulillah, selamat memulakan rutin pagi








Sedikit perkongsian saya kongsi, saya petik dari laman puan Diyana Tahir.




"rumah saya bayar, kete saya bayar, Yuran taska anak saya bayar..semua benda Pakai duit gaji saya..suami saya tak boleh Harap..keje tak menentu" Rungut berapa orang isteri dengan saya.

Sahabat hatiku..
Bila merasa rezeki itu datang melalui Kita
semata-mata kerana usaha kita.. Memang sakit...
Perlahan-lahan 
Izinkan hati untuk terbuka
Melihat sesuatu yang nampaknya
Tidak sempurna..

Namun..
Sesungguhnya sempurna apa adanya
Mungkin rezeki yang hadir melaluimu
Adalah kerana Allah lebih mempercayaimu
Mengurus duit keluargamu?

Mungkin Rezeki yang mengalir
Adalah berkat kesabaranmu
Dengan kekurangan Suamimu?
Sebab urusan rezeki ini
Hal misteri dan tersembunyi.

Ramai yang berusaha belum
Tentu dapat setimpal.
Ramai yang tidak berusaha
Namun dipermudahkanNya.
Urusan rezeki adalah urusanNya.

Urusan kita hanya sebagai
Pentadbir dan pensyukur
Atas segala nikmatNya

Urusan kita adalah..
Apakah aku kufur atau bersyukur?
Sahabat hati anda,
Diyana Tahir
Ehati.com/rbi



Semoga kita lebih ikhlas dalam memberi, lebih ikhlas melaksanakannya. Mungkin ada hikmah yang lebih baik Allah mahu beri pada kita.

Anys Idayu Zakaria
www.anysidayu.blogspot.com
‪#‎coachkelasonlineblogABDR‬
‪#‎janapendapatandenganakademibekerjadirumah‬

Monday, 20 April 2015

Menjana Pendapatan Sebagai Pengurus Online Akademi Bekerja Di Rumah

Teks : Anys Idayu Zakaria
Foto : Koleksi ABDR

MENJANA PENDAPATAN DENGAN AKADEMI BEKERJA DI RUMAH SEBAGAI PENGURUS ONLINE ABDR. BAGAIMANA CARA?



Melalui produk digital ebook, kelas-kelas online offline dan tapak iklan. Semuanya produk informasi, atas talian sahaja. Boleh menjana pendapatan bersih RM1-3k jika buat sungguh-sungguh, fokus dan konsisten.

Sama juga konsepnya seperti kita buat bisnes dropship. Bisnes dropship produk fizikal yang perlu kita urus penghantaran produk melalui pos.

Manakala Pengurus online ABDR mempromosi produk digital Ebook, kelas online dan iklan ABDR. Pengurus online ABDR akan mendapat komisen antara RM20-100 untung bersih melalui produk-produk informasi ini. Mudah sangat kerana pelanggan akan terus dapat produk yang mereka beli.

Ramai pengurus online yang sangat seronok memperkenalkan dan mempromosi produk-produk ABDR, kerana keuntungannya lebih besar sedikit berbanding bisnes dropship.

Sambil sebar ilmu, tambah ilmu, dapat pendapatan

Mahu daftar sebagai pengurus online ABDR di bawah bimbingan saya. Best dan menarik saya akan bimbing dalam group khas di fb, dan juga group telegram. 

Hanya untuk yang serius dan sungguh-sungguh nak buat dan nak jana pendapatan. Semuanya jadi mudah dan senang jika buat dengan kesungguhan, fokus, konsisten. Doa, tawakkal, usaha luar biasa. 

Bagi yang serius mahu bermula sebagai pengurus online ABDR, Boleh hubungi saya untuk pendaftaran dan keterangan lanjut.

Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wsapp / telegram : 017-7912993


Sunday, 19 April 2015

Pelbagai manfaat diperolehi melalui ABDR

Teks : Anys Idayu Zakaria
Foto : peribadi, koleksi ABDR


Alhamdulillah, semoga lebih banyak manfaat yang akan mereka perolehi melalui ABDR.
Jana pendapatan tanpa perlu keluar rumah. Insya-Allah.

Kami buka pendaftaran setiap hari. Boleh mula daftar bagi yang sudah sedia. Insya Allah, dengan doa dan harapan, semoga Allah permudahkan usaha kita bersama menjana ekonomi ummah.





Saturday, 18 April 2015

Allah Maha Pemberi Rezeki - Buku ATM

Assalamualaikum,
Bagi mereka yang telah membaca buku “Mudahnya Menjemput Rezeki” tulisan saudara Fathuri Salehuddin, sudah tentunya mahu memiliki buku keduanya iaitu “Allah Tempat Meminta” (ATM). Alhamdulillah, saya juga telah berjaya mengkhatamkan buku ini pada bulan lepas. Buku ini menghimpunkan 40 kisah pengalaman pembaca buku MMR dan artis / penulis yang saya kagumi juga ada menyumbangkan perkongsian pengalaman mereka dalam meminta pertolongan Allah dan meletakkan pergantungan hanya kepada Allah semata-mata.
Jika anda masih belum membaca buku ini, pastikan anda membeli dulu tisu muka kerana saya pasti airmata anda akan mengalir setiapkali terbaca kisah-kisah yang menyentuh hati. Kadang-kadang kisah mereka begitu dekat dengan saya kerana pengalaman kami hampir-hampir sama juga. Yang pasti, buku ini banyak mengajar saya agar sentiasa bersangka baik dengan Allah dan banyakkan bersyukur di atas setiap nikmat yang Allah berikan. Jangan sesekali mengeluh atau membanding-bandingkan kehidupan kita dengan kehidupan orang lain kerana Allah tahu apa yang terbaik buat diri kita.
Buku ini mengajar kita agar sentiasa bergantung kepada Allah dalam apa jua keadaan dan situasi. Begitu juga dalam soal rezeki, bersangka baik dengan Allah walaupun ketika kita sedang diuji dengan kesempitan wang. Saya kongsikan salah satu kisah dari buku ini yang dihantar oleh abang Nazali Noor yang merupakan seorang penulis buku Ulu Yam Di Liverpool (UYDL), di mana beliau telah mendermakan not terakhir duit yang ada di dalam dompetnya di masjid Penny Lane. Ketika itu abang Nazali dan isteri sedang memerlukan duit untuk membeli tiket kapal terbang bagi keluarga mereka pulang bercuti di Malaysia. Bukan sedikit yang diperlukan kerana keluarga Abang Nazali yang besar paling kurang pun memerlukan sejumlah 5 angka juga untuk tiket dan lain-lain perbelanjaan.
Sesungguhnya Allah yang maha pemberi rezeki dan perancanganNya adalah yang terbaik buat kita. Abang Nazali telah mendapat tajaan lokasi penginapan dan juga duit royalti buku UYDL sebelum balik ke Malaysia. Tengok? Bermulanya derma yang bernilai £20 yang ikhlas, Allah kemudiannya memberi balasan berpuluh-puluh kali ganda terus kepada abang Nazali. Hebat bukan?
Itu hanya satu kisah, bayangkan lagi ada 39 kisah yang pelbagai. Memang tidak pernah jemu untuk membacanya kembali kerana ianya bagaikan satu peringatan buat kita supaya sentiasa bersangka baik dan melakukan kebaikan dengan ikhlas dan tidak mengharapkan balasan dari Allah. Saya masih ingat lagi buku MMR (Mudahnya Menjemput Rezeki) di mana ada dikongsikan cara-cara untuk menjemput rezeki dan saya amalkannya. Masya Allah, dengan kuasa Allah memang tak pernah putus rezeki yang Allah hadirkan dalam hidup saya. Setiap hari ada sahaja tempahan dan pelanggan yang ingin membeli. Apabila rezeki mula bertalu-talu masuk, saya jadi sibuk. Terlalu sibuk sehingga kadang-kadang mula rasa tidak bersyukur atau dalam erti kata lain tamak.
Perkongsian di dalam buku ini memang banyak membuatkan saya sedar bahawa tak semestinya apa yang kita mahukan Allah akan beri dan tak semestinya apa yang kita hajati Allah tidak akan tunaikan cuma faktor masa sahaja yang menentukan. Yang penting, jangan berhenti untuk berusaha kerana Allah mahu menilai apa yang kita telah usahakan selama ini. Adakah secara bersungguh-sungguh atau sambil lewa sahaja?
Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan buku ini. Boleh beli melalui Puan Anys Idayu Zakaria di sini : Anys Idayu Zakaria. Semoga apa yang saya kongsikan di sini mendapat manfaat buat semua. Insya Allah. Pesanan buat surirumah, jangan berhenti dalam menggali ilmu kerana tanpa ilmu siapalah kita.

Thursday, 16 April 2015

Segmen Tajaan : GCTea Diet Secara Santai

Teks : Anys Idayu Zakaria
Foto : Simpanan peribadi & Pn Zaila


Bismillah, alhamdulillah kita bersiaran lagi ya.  Heheh lama dah rasa tak mencoret di sini. 

Hari ini saya nak share satu produk kesihatan yang saya cuba minggu lepas. Inilah dia teh GCTea, minuman untuk diet secara santai.  Terima kasih kak zaila kerana beri saya cuba GCTea ini.

Alhamdulillah, sedap sangat rasanya. Bukan semata-mata untuk diet, malah lebih kepada kesihatan tubuh badan sebenarnya.  Bau tea ini pun memang wangi sangat.  Mula-mula saya bancuh dan rasa, memang sedap. Rupanya mengandungi daun peppermint.

Cara minum pun sangat senang dan mudah. Hanya bancuh sahaja uncang tersebut dalam cawan, tanpa perlu letak gula, dan boleh terus minum.  Yang best, mula-mula saya amalkan, terfikir juga kenapa la asyik berpeluh-peluh, awal-awal pagi dah berpeluh, padahal baru siap mandi.hehehe. Patut la, rupanya sebab saya minum tea ni awal pagi sebelum mandi. 


Memang sangat mudah kalau nak diet dengan GCTea ni. Boleh minum dan bancuh bila-bila masa sahaja. Saya siap bawa ke pejabat lagi. Minum awal pagi, dan ulang sekali lagi waktu petang.  Memang sedap. Kesan juga boleh terus nampak. Saya kuat berpeluh, dan kuat pula ulang-alik ke tandas, untuk buang air kecil. Perkumuhan dan perpeluhan salah satu cara untuk diet santai.  Heheh patut la perut ku juga sudah nampak kempis sedikit.  Hanya perlu konsisten amalkan sahaja mesti boleh bertambah kempis perut, dan boleh kurus lagi :)


Bagi rakan-rakan yang mahu cuba diet secara santai dan megutamakan kesihatan, boleh cuba GCTea.  Boleh dapatkan melalui Pn Zaila Mohamad.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat untuk kalian yang sedang tercari-cari produk untuk diet, dengan cara mudah dan murah :)


Wednesday, 15 April 2015

Mula Berniaga Secara Sampingan Dahulu

Perkongsian dari Dr. Azizan Osman:
Maaf, saya tidak mengajar anak didik saya yang selama ini bekerja untuk berhenti kerja dan terus berniaga serta berniaga buka kedai besar-besar dan dapatkan modal pinjaman. Akan sampai masanya bila mereka patut berhenti atau wajib berhenti.

Bagi saya itu cara permulaan bisnes yang paling bangang.
Jika anda tidak pernah berniaga dan tiba-tiba nak buat pinjaman untuk berniaga, soalannya, berapakah banyak ilmu perniagaan yang terbukti berjaya yang anda ada?

Apakah beza ilmu dan pengalaman anda berniaga dengan anak berumur 7 tahun jika mereka datang kepada anda dan berkata, saya nak berniaga dan buat pinjaman RM10K-RM50K untuk mulakan perniagaan.

Apa anda jawab?
Kalau sesetengah orang Melaka, jawabnya kasau sikit. Hawaw kau nak berniaga belajar pun tak habis. Masalahnya bukan masalah belajar pun tak habis, kat sekolah tu ada ajar ilmu bisnes ke dan yang mengajar tu bisnes ke? Business dah berjaya sehingga mampu bayar cukai berjuta ke?

Point saya, ini waktu terbaik untuk mulakan bisnes secara sampingan bagi yang baru nak berniaga, tip dari saya ialah :-
1/ Mulakan berniaga secara sampingan
2/ Teruskan bekerja
3/ Mulakan berniaga dengan jadi ejen kepada produk orang lain atau gunakan ilmu/ bakat/ pengalaman untuk beri perkhidmatan kepada orang lain
4/ Jangan meminjam bank atau mulakan bisnes dengan pinjaman
5/ Cari ilmu der! Kita pandai dan lebih bagus dalam keputusan bila ada ilmu, tidak perlu bodoh sombong tapi last sekali bisnes lingkup atau bertahun bisnes tidak boleh capai pun RM1 juta setahun.
Kita selalu risau tentang ekonomi dunia tetapi persoalannya, adakah kita tadbir ekonomi keluarga kita dengan betul dan berhemah?

Sekian tip bisnes hari ini.
‪#‎AzizanOsman‬


Apa yang dapat saya rumuskan, KESIMPULANNYA :

1. Mula bisnes dulu, jangan berhenti kerja. Buat secara sampingan.

2. Belajar promosi produk orang lain, contohnya sebagai agen dropship ABDR. Gunakan perkhidmatan yang ABDR tawarkan dan mulakan bisnes, dengan mendaftar sebagai PENGURUS ONLINE AKADEMI

3. Hanya dengan modal RM200-300 kalian sudah boleh mula belajar berbisnes dengan ABDR, boleh sertai kelas online blog lagi. Tambah ilmu untuk tambah pendapatan

Serius, siapa yang mahu mula jom cepat-cepat bertindak. Sekarang masanya untuk bermula.

Hubungi saya Anys Idayu Zakaria untuk tahu bagaimana nak sertai AKADEMI BEKERJA DI RUMAH

Email :anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wsapp / telegram : 017-7912993

Tuesday, 14 April 2015

Sebar Kad Bisnes Percuma di Google

Kad bisnes percuma.
Salah satu kebiasaan apabila kita mencari sesuatu pada carian google. Kita akan menulis perkataan tersebut.

Begitu juga halnya dengan blog. Apabila pembaca atau bakal pelanggan mahu mencari kita, mereka akan terlintas nama 'kita' terlebih dahulu.

Letak 'seberapa banyak kad bisnes' ini. Semakin banyak kita update semakin mudah carian pembaca dan bakal pelanggan.

Sangat penting juga, apabila kita meletakkan satu aras apa kaitan nama dan apa yang kita usahakan.
Kalau dengar nama azuriyah mesti pasak pembaca dengan sulaman. Jadi tak ada bayangan jual kek, jual roti, jual perabot.

Apabila kita sendiri fokus dengan apa yang kita mahu tulis. Pembaca juga jelas dengan kita.
Jika kita sendiri keliru mahu fokus tulis apa, pembaca 10 kali keliru.

Contohnya : 
Nama: Azuriyah Mohamad
email: azuriyahmohamad@gmail.com
Url blog: azuriyahmohamad.blogspot
Tajuk blog: Seni Sulaman Dan Kreatif

belajar lebih lanjut dalam kelas onlline blog ABDR

Kami buka pendaftaran setiap hari

Monday, 13 April 2015

Bina Penjenamaan Dengan Menggunakan Nama Sendiri



Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu bersama keluarga tersayang.
Alhamdulillah akhirnya 44 entri latihan penulisan berjaya disudahkan. Pelbagai cabaran dan kekangan masa dihadapi, namun saya berusaha segenap daya untuk menghabiskan apa yang telah saya mulakan pada pertengahan Ogos 2014 yang lalu. Terima kasih kepada Puan Masayu yang sentiasa memberi motivasi dan bimbingan.
Sebelum menjadi pelajar ABDR, saya sudah pun mempunyai blog khas untuk bisnes kraftangan felt namun blog itu sering dibiarkan dan jarang dikemaskini. Tidak terlintas langsung di fikiran ini bahawa guru saya Puan Masayu akan menyarankan saya fokus menulis tentang seni kraf setelah beliau membuat analisa minat dan kemahiran pelajarnya. Bezanya kali ini, saya membuat penjenamaan melalui nama saya sendiri.
Alhamdulillah ternyata saranan Puan Masayu amat kena pada masanya dan banyak memberi manfaat kembali kepada diri saya. Masuk entri kelima, saya mula jelas kebaikan menulis perkongsian di blog. Dalam masa 2 bulan sahaja, bilangan followers di halaman Facebook meningkat sebanyak lebih 1000 orang tanpa perlu saya membeli iklan untuk tujuan promosi. Bilangan pelanggan dan bakal pelanggan juga meningkat secara serentak. Itulah daya tarikan perkongsian yang memberi manfaat.
Saya sukakan konsep Kelas Asas Penulisan dan Blog di ABDR. Waktu belajar sentiasa fleksibel, amat sesuai dengan situasi saya sebagai ibu yang sentiasa sibuk menguruskan anak-anak dan dalam masa yang sama sibuk mengusahakan bisnes dari rumah. Saya bebas berkomunikasi dengan Puan Masayu melalui peti mel dan biasanya soalan-soalan saya akan direspons kurang dari 24 jam.
Di kelas ABDR juga tiada tekanan dan desakan untuk menghabiskan tugasan. Semuanya atas tanggungjawab dan kesedaran pelajar itu sendiri untuk menyelesaikan amanah yang telah diberikan. Pelajar dilatih menulis catatan setiap hari di dalam buku nota agar momentum untuk menulis itu sentiasa ada. Catatan di buku nota itu seterusnya akan dijadikan idea dan rangka penulisan di blog. 
Setiap entri pelajar akan dibaca dan disemak oleh guru. Walaupun kelas ini diadakan secara atas talian, perbincangan antara guru dan pelajar sentiasa berlangsung walaupun tidak bertemu 4 mata. Puan Masayu sentiasa memberi idea, tips dan panduan agar penulisan blog mampu menarik minat ramai pembaca. ABDR terdiri daripada lebih 1000 orang blogger yang berkongsi pautan. Ini secara tidak langsung membantu aliran trafik ke blog.
Akhir kata, tahniah dan terima kasih sekali lagi buat pasukan ABDR dan guru saya Puan Masayu Ahmad khususnya yang sentiasa memberi tunjuk ajar. Didoakan segala ilmu dan perkongsian di dalam kelas bakal menjadi saham pahala di Akhirat kelak. Langkah saya yang seterusnya, ebook! Mohon doa kalian agar tahun ini saya punya kelapangan waktu untuk berjaya menulis sekurang-kurangnya 2 buah ebook berkaitan bisnes kraftangan felt. :) InsyaAllah

sumber : http://noramalinarohaizad.blogspot.com/2015/04/ulasan-kelas-asas-penulisan-dan-blog.html

Jom sertai Kelas online asas blog dan penulisan ATAU pilih mana-mana kelas online disini:
- Kelas online asas blog dan fanpage mula bisnes
- Kelas online iklan di mudah.my
- Kelas online penulisan kreatif
- Kelas online urus akaun WAHM/SAHM/SOHO
- Pendaftaran Rakan Niaga/ Pengurus Online
- Tempahan Blog Bisness/ Blog Penulisan
- Ruang Iklan di Soho Directory

Jana pendapatan tanpa perlu keluar rumah. Insya-Allah.

Kami buka pendaftaran setiap hari. Boleh mula daftar bagi yang sudah sedia.

Untuk pendaftaran boleh hubungi saya sms/email/wsapp/ telegram

anysidayuzakaria@gmail.com
017-7912993 (anies)
Guru online ABDR

Tuesday, 7 April 2015

Praktik 4S dan 4T Sebelum Berhenti Kerja



Apa itu 4s dan 4t

Setiap hari perlu
1. Solat awal waktu
2. Sedekah dan lupakan
3. Simpan dan lupakan
4. Solat dhuha

4T
1. Tabung modal
2. Tabung hutang
3. Tabung perbelanjaan bulanan
4. ...............

Apa itu secara jelas 4s 4t ini, perlu kalian praktik sejak sebelum berhenti kerja lagi. Jika belum capai tangguhkan dahulu niat. Ini berdasarkan pengalaman, perkongsian kisah sebenar, saya gabungkan satu formula baru yang lebih mudah sekiraya ramai ibu-ibu mahu buat keputusan berhenti kerja.

Baca lebih lanjut dalam ebook 101 Idea Home-Based Bisnes.

 Promosi April sedang berlangsung. Dapatkan 3 ebook dengan harga RM50 SAHAJA
Harga sebenar RM 105.00
Untuk pembelian, boleh terus isi borang tempahan di sini
atau sms/wsapp/telegram saya (017-7912993)

Monday, 6 April 2015

Tips Motivasi Untuk Suri



Tips motivasi untuk suri rumah
Masayu Ahmad

• Tetapkan sasaran kerja harian, sama ada kerja rumahtangga, urusan anak-anak, urusan diri sendiri. Agihkan urusan kerja mengikut jadual kerja empat tempoh.

• Jadual kerja empat tempoh ialah agihan 6 jam untuk setiap tahap. Maksudnya ada empat tahap dalam kalender masa 24 jam sehari. Tentukan bermula bangun pagi hingga anda selesai untuk hari tersebut.( 6 jam X 4 tempoh)

• Pastikan anda membuat senarai kerja setiapnya seimbang untuk diselesaikan setiap hari.

• Agihan kerja berdasarkan keperluan segera, tidak segera, boleh ditangguh.

• Pastikan anda pandai mencuri masa rehat untuk diri sendiri.

• Jangan mudah stress melihat rumah berselerak dan anak-anak minta perhatian serentak. Tarik nafas buat senarai, atau segera buat satu persatu.

• Kadangkala apabila terlalu penat, tangguhkan dulu, rehat seketika dan kembali semula dengan rutin sibuk.

• Anda perlu tahu setakat mana kemampuan dan sasaran mahu dicapai.

• Apabila terlalu penat, berkongsi dengan suami, mintalah bantuan terutama hari minggu, mohon cuti menguruskan anak-anak. Biar suami sahaja yang uruskan.

• Antara zikir yang disarankan Rasulullah kepada salah isteri baginda yang mengadu penat menguruskan rumahtangga. Subhanallah, Allhamdulillah, Allahuakbar, ketika mahu tidur. Hilang segala kepenatan seharian dengan limpahan kasih sayang Allah.

baca naskah ebook super wahm super mom

 Promosi April sedang berlangsung. Rugi sangat kalau tak dapatkan pakej ebook ini, 
hanya RM50 untuk 3 ebook

Harga sebenar RM 80

Untuk tempahan, boleh terus isi borang tempahan di sini
Atau hubungi saya untuk pembelian
(sms / wsapp / telegram : 017-7912993 anies)

Sunday, 5 April 2015

Belajar Urus Akaun Bisnes

Alhamdulillah. Terima kasih pada yang telah mendaftar dan sertai kelas urus akaun bisnes anjuran ABDR.

Belajar urus akaun kewangan bersama 2 Trainer yang berkoloborasi dengan ABDR.
Pendaftaran sudah dibuka. Kelas Asas akaun bulan April 2015


1. Kelas Asas Akaun secara ONLINE
Tarikh:  19 April 2015 (Ahad)
Masa: 9.30pg - 12.30tgh
Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?
Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order
Yuran RM150 - untuk 2 modul

2. Grup Coaching (Min 6-10 peserta)
Tarikh: 18 April 2015 / 25 April 2015 (Sabtu)
Masa: 9.15am-4pm
Lokasi: Putrajaya.
Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.

Boleh mula daftar hari ini melalui pengurus online Azuriyah Mohamad Norhafizah Abd Hadi Sariah Awang Senik Eko Salina Noor Azila Mohamad Zurina Julaihi Khadijah Maskam NurRullz Daud Linda Linda Izzah Razak Kasih Eliz Nor Atiqah Hamidi Nor Adilah Sharimah Yahya umi Bi Qaseh Rezeki Umi