Tuesday, 30 September 2014

Usahawan Online Perlu Upgrade Khidmat Pelanggan

Ulasan E-Book Rahsia Khidmat Pelanggan Online

Teks : Noor Azzah Mohd Yusof

Gambar : Ebook ABDR 
   
Syukur Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah.

Ruang dan peluang yang ada sebaiknya digunakan bagi mendalami ilmu, kemahiran dan pengalaman yang bermanfaat. Moga kehidupan seterusnya dilalui dengan penuh bermakna.
E-book Rahsia Khidmat Pelanggan Online merupakan buah tangan dari penulis Pn. Masayu Ahmad selaku pengasas Akademi Bekerja di Rumah (ABDR). Saya sangat bersetuju dengan idea penulis betapa pentingnya khidmat pelanggan dalam memasarkan sesuatu produk. Bagi usahawan terutamanya online perlu bijak menawan hati pelanggan bukan disebabkan tipu helah untuk mengaut keuntungan. Akan tetapi etika yang perlu ada sebagai seorang usahawan online. Tanpa adanya pelanggan, bisnes yang dijalankan tidak mungkin berhasil.

Saya sendiri adalah pelanggan tegar online. Kebanyakan barangan saya perolehi melalui belian secara online. Walaupun melibatkan kos penghantaran, ianya tetap berbaloi. Saya boleh memilih barangan yang diperlukan secara mudah, menjimatkan masa dan tenaga serta dilakukan dalam waktu yang santai. Faktor utama saya membuat ulangan pembelian online disebabkan perkhidmatan pelanggan yang baik dan juga barang yang dipesan tiba seperti yang dimaklumkan dan berkeadaan baik. Walaubagaimana pun ada juga usahawan online yang tidak prihatin dengan khidmat pelanggan, mengambil sikap sambil lewa atas pesanan pelanggan.



Terbitnya naskah e-book ini diharap dapat membantu para usahawan online yang baru dalam bidang ini. Seterusnya memberi input kepada usahawan sedia ada untuk ‘upgrade’ khidmat pelanggan bagi memastikan bisnes mendapat tempat di hati pelanggan. Promosi gila-gila pun tiada maknanya jika khidmat pelanggan hancur. Pelanggan akan mudah membeli sekiranya mereka berpuashati, secara tidak langsung membuka ruang dan peluang kepada pasaran yang lebih luas juga pulangan yang berganda.

Secara keseluruhannya, ia adalah sebuah perkongsian yang menarik. Ebook ini harus dimiliki oleh mereka yang ingin terus maju dalam bisnes yang dijalankan.    

sumber : http://noorazzahyusof.blogspot.com/2014/09/ulasan-e-book-rahsia-khidmat-pelanggan.html


MIliki Ebook Rahsia Khidmat Pelanggan Online

Siri 1 (terbit 25.9.2014)

RM30 (untuk pembeli 50 terawal sahaja)
Pembelian dengan harga RM30 akan menerima bonus 1 ebook lagi

Harga selepas ini RM50


anysidayuzakaria@gmail.com



Rahsia Khidmat Pelanggan, Usahawan Online

Bab 1: Urusniaga Online

Bab 2: Mengembirakan Pelanggan

Bab 3: Membina Keyakinan pelanggan

Bab 4: Menawan Hati Pelanggan

Bab 5: Menghargai Pelanggan

Bab 6: Kuasa Khidmat Pelanggan

Bab 7: Khidmat Pelanggan Profesional

Bab 8: Kuasa Suara Dan Gerak Hati

Bab 9: Tingatkan Bilangan Pelanggan Setia 

Bab 10: Tingkatkan Keuntungan Dengan Kuasa Pelanggan Gembira


Berterus terang

Khidmat pelanggan online
Pelanggan: Saya mahu barang sampai esok boleh tak?
Usahawan online: Tidak berani jamin, kadangkala boleh sampai esok, lusa, tiga hari atau seminggu. Ia bergantung kepada perkhimatan syarikat penghantaran. Juga lokasi. Tetapi harapnya sampai seperti puan mahukan.

Berterus terang sahaja, berikan kefahaman dan kejelasan.
Sumber: Ebook Rahsia Khidmat Pelanggan, usahawan online

Siri 1 (terbit 25.9.2014)
RM30 (untuk pembeli 50 terawal sahaja)
 Pembelian dengan harga RM30 akan menerima bonus 1 ebook lagi
Harga selepas ini RM50
anysidayuzakaria@gmail.com

Thursday, 25 September 2014

Rezeki Dari Penulisan di Blog

Ini antara peluang dan rezeki dari penulisan di blog.
Kongsi kisah menarik, kisah harian, kisah berkaitan dengan tajuk utama, apa sahaja. Tulis secara santai pun tidak mengapa tapi kekalkan bahasa melayu penuh dan susunan ayat yang betul. Kita tidak tahu bila peluang akan singgah. Bila-bila masa editor di luar sana akan mengintai blog-blog kita dan berminat untuk dimasukkan ke dalam majalah. Tidak mustahil juga untuk dibukukan. 
Yang penting konsisten. Tulis dan tulis. 

Untuk permulaan menulis, jangan terlalu mengharap pengiktirafan atau sebagainya. Tulis dan kongsi sahaja. Ikhlas dan niat berkongsi untuk membantu orang lain. Insya Allah penulisan kita akan lahir dari hati yang ikhlas. Rezeki kita juga pasti akan datang.

Tahniah kekanda, Sariah. Beliau seorang protege kelas yang tidak jemu bertanya, tidak jemu untuk menulis walaupun pelbagai kekangan dan cabaran yang datang. Ada kala berbekal telefon yang comel sahaja, beliau masih sempat menulis entri untuk hari tersebut. 

Meminjam ketabahan dan kecekalan beliau sebagai ibu tunggal, saya doakan beliau sentiasa success dan terus berjaya. 
 
Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Sendiri
Alhamdulilah, syukur diatas segala nikmat yang diberi. Tidak sia-sia menulis hampir setiap hari di blog yang tidak seberapa itu, akhirnya membuahkan hasil. Kekadang rasa malu juga sebab inilah pertama kali kisah tentang arwah anak disiarkan di sebuah majalah tempatan. Tidak sangka perkongsiaan tentang kisah penyakit arwah anak adalah suatu titik permulaan untuk mengorak langkah yang lebih jauh di dalam bidang penulisan.
Sejak dari zaman persekolahan amat minat menulis diari dan tidak pernah sehelai pun diari itu saya biarkan ianya kosong sahaja. Kekadang walau coretannya tidak banyak, namun saya tetap berusaha untuk menulis di dalam diari kesayangan itu.
Untuk pengetahunan semua, saya mendapat peluang untuk menulis di majalah apabila tulisan saya di blog saya iaitu TRAVELOG KEHIDUPAN dibaca oleh seorang editor majalah dan tertarik dengan suatu entri tentang perkongsiaan menjaga anak-anak yang sakit kronik. Kisah bermula tentang arwah anak serta cara-cara menjaga anak-anak yang sedang sakit.
Editor majalah yang dimaksudkan itu ialah Nik Fauziah Nik Husin dari majalah Muslimah. Walaupun banyak kesilapan di sana dan sini namun dia telah berusaha sebaik yang mungkin untuk menyiarkan kisah arwah anak untuk majalah Muslimah keluaran September .
Semuanya berlaku begitu pantas dan saya sudah berusaha sebaik yang mungkin menulis tentang kisah penyakit arwah anak tersebut.
Walaupun saya tidak pasti apakah saguhati yang menanti hasil dari penulisan ini, namun jauh di sudut hati tetap bersyukur dengan peluang yang diberikan oleh editor majalah tersebut.
Semoga dengan tersiarnya kisah tentang arwah anak ini akan membangkitkan lagi semengat untuk saya menulis da terus menulis berdasarkan pengalaman hidup yang telah saya lalui selama ini.
http://sariahawangsenik.blogspot.com/

Tuesday, 23 September 2014

Belajar Urus Akaun Bisnes

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Kita hari ini hasil dari semalam. Kita esok hasil usaha, kemaafan, doa, dakwah pengorbanan yang kita lakukan hari ini.

Selamat hari Selasa. Semoga hari ini berjalan dengan lancar, dan dipermudahkan Allah segala urusan kita. Berdoa dan terus berdoa semoga ada sinar pelangi indah yang akan datang.

Anys Idayu Zakaria
www.anysidayu.blogspot.com
‪#‎kelasonlineblog‬ ‪#‎akademibekerjadirumah‬ ‪#‎bisnesonline‬

***************************************************************************
                          

Kelas asas Akaun Offline - Grup Coaching.
Topik:
1. Asas Bisnes
2. Asas Dokumen Bisnes
3. Asas Merekod Akaun

[Kelas Akaun Offline]
Masih ada 2 tempat kosong lagi untuk Grup Coaching (4-6pax)
25/9/14, Khamis
Masa: 9.30pg - 2.00tgh
Sijil dan Refreshment Disediakan
Kelas dalam kumpulan kecil (max 4-6 pax)
Lokasi: Damansara Damai, Sungai Buloh (Easy access dari MRR2 dan NKVE)
PM terus ke inbox saya untuk info dan pendaftaran selanjutnya.


PROMOSI September!

Bengkel Offline Asas Akaun
Tarikh: 28 September 2014, Ahad
Lokasi: Shah Alam
Masa: 9.30pg -5.30ptg
Yuran hanya RM199 seorang
RM350 pendaftaran 2 orang

Makan tengahari dan air mineral disediakan.
Sijil akan diberikan kepada setiap peserta.

Modul
1. Pengenalan Buku Kira-kira and Perakaunan
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh usahawan
3. How to do record keeping yang betul (Lejar, untung, rugi dan balance sheet)
4. Pengenalan kepada Asas Kos dan Meletakkan Harga pada satu-satu produk.
5. Akaun untung atau Rugi.  Syarikat anda UNTUNG atau RUGI????
6. Case Study (Merangkumi penyediaan akaun penuh) - hands on task.

Bonus 1:
Ebook asas blog
Ebook 101 idea home based bisnes

Bonus 2:
2 tahun periklanan di soho directory

Bonus 3:
Jaminan pulangan wang
Untuk pendaftaran mana-mana bengkel akaun ini, boleh terus hubungi saya

email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wtsapp : 017-7912993
 

Sunday, 21 September 2014

Rahsia Khidmat Pelanggan Usahawan Online





Kuasai Khidmat Pelanggan

Teks: Masayu Ahmad
pn.masayu@gmail.com

Setiap pelanggan mempunyai citarasa, kemahuan yang berbeza. Ada yang mudah diurus, ada juga yang cerewet. Sudah tentu melayan pelanggan yang cerewet memerlukan kemahiran perhubungan awam yang baik. Usahawan tidak perlu beremosi apabila dimarah-marah pelanggan. Sudah tentu ada cara melayan pelanggan yang pelbagai cita rasa dan kerenah.

-Meningkatkan kesetiaan pelanggan
Usahawan harus biajak menjadikkan pelanggan terus setia bersama. Bagi mengikat hati pelanggan, sesekali buatlah tawaran potongan harga atau memberi harga istimewa bagi membalas kesetiaan pelanggan. Sentiasalah memberitahu perkembangan terkini syarikat, sama ada tentang produk baru, jualan potongan harga, pertemuaan istimewa bersama pelanggan.

-Menjaga integriti
Menjaga maruah pelanggan adalah salah satu usaha memberi gambaran imej seorang usahawan yang jujur. Contohnya bagi pengusaha kecantikan yang menawarkan perkhidmatan urut badan. Sudah tentu perlu menutup kelemahan pelanggann dengan tidak bercerita kepada pelanggan yang lain. Ini membuatkan pelanggan selesa dan berulang kali menggunakan perkhidmatan yang sama.

-Menjaga hubungan dengan pekerja
Walaupun anda hanya menjalankan bisnes dari rumah, pada satu peringkat bisnes akan berkembang dan anda memerlukan pembantu. Anda perlu menjelaskan kepada pembantu semasa dalam proses temuduga awal. Berkongsi maklumat tentang visi dan misi dalam bisnes dengan jelas. Pembantu juga boleh didedahkan dengan persekitaran kerja dan garis panduan bekerja yang anda mahukan.

Hubungan sebagai majikan, anda perlu memberikan skop tugasan yang jelas kepada pekerja. Bayaran yang bakal mereka terima juga perlu diberitahu awal dalam sesi perbincangan persetujuaan kedua belah pihak. Sebaik-baiknya memberikan skop tugasan secara bertulis untuk memudahkan pembantu merujuk jika menghadapi masalah. Walaupun bisnes dari rumah yang dikendalikan adalah skala kecik tetapi menjaga pekerja sama seperti menjaga kesinambungan bisnes agar terus sukses.

-Memudahkan pelanggan untuk membeli
Berurusan melalui emel dengan pelanggan atas urusan bisnes, maklumat dan perkembangan terkini produk jualan. Anda perlu menyegerakan pesanan dan penghantaran. Dalam kes-kes tertentu usahawan boleh bertanya pelanggan untuk mengetahui status terkini barang sudah sampai dengan selamat atau sebaliknya.

Bagi pelanggan yang baru atau pelanggan setia, anda boleh membuat survey produk apa yang dingini dan pakej bagaimana yang dia suka. Boleh juga memberi kupon harga istimewa atau keratan iklan promosi sepanang tahun dalam bawang yang sudah dipesan untuk pembelian seterusnya.

-Memberi informasi yang jelas
Salah satu perkara yang tidak boleh diambil mudah ialah memberi penerangan yang jelas tentang produk, terma dan syarat tempahan dan bayaran, status berkaitan barang rosak, tidak boleh dipulangkan selepas pembelian, status barang yang dihantar serta khidmat nasihat susulan selepas menggunakan produk
 

Miliki Ebook Rahsia Khidmat Pelanggan Online

Siri 1 (terbit 25.9.2014)
RM30 (untuk pembeli 50 terawal sahaja)

Harga selepas ini RM50


anysidayuzakaria@gmail.com


Rahsia Khidmat Pelanggan, Usahawan Online

Bab 1: Urusniaga Online

Bab 2: Mengembirakan Pelanggan

Bab 3: Membina Keyakinan pelanggan

Bab 4: Menawan Hati Pelanggan

Bab 5: Menghargai Pelanggan

Bab 6: Kuasa Khidmat Pelanggan

Bab 7: Khidmat Pelanggan Profesional

Bab 8: Kuasa Suara Dan Gerak Hati

Bab 9: Tingatkan Bilangan Pelanggan Setia 

Bab 10: Tingkatkan Keuntungan Dengan Kuasa Pelanggan Gembira
 
Siri 1 (terbit 25.9.2014)

RM30 (untuk pembeli 50 terawal sahaja)

Harga selepas ini RM50

Bayar di sini  

anysidayuzakaria@gmail.com

Tuesday, 16 September 2014

Bagaimana Mahu Mula Bisnes Online

Saya Puan Aina, pesara kerajaan. Bagaimana puan boleh bantu saya untuk bisnes online. Saya adalah kosong dan tidak tahu berkaitan urus niaga online?

Masalah puan Aina ini, ada beberapa sebab di bawah:

Tak pandai guna email.
Tak pandai buat email.
Tak pandai transaksi online.
Tak pandai nak cari produk.
Tak pandai cari pelanggan.
Tak tahu nak pilih produk.
Tak tahu nak jejak pembekal/pemborong.

Itu sebab namanya Kelas Asas Blog dan Fanpage, Mula Bisnes.

Kelas asas ini sesuai dengan masalah di atas. Untuk yang sudah otai, boleh pilih kelas lain yang lebih baik dari kelas asas yang kami ABDR tawarkan.

Kami buka atas soalan dan pertanyaan sekalian suri.
Jadi bagi kalian yang mempunyai senarai di atas, pilih kelas asas bisnes online, kemudian pilih pakej yuran.
Sudah faham, kemudian pilih guru. Mahu masuk guru mana, kita sangat terbuka. Kerana guru kelas bisnes ini, insya-Allah sudah biasa dengan urusniaga produk digital mahupun produk fizikal.

Apa pula produk digital?
Apa pula produk fizikal?

Ini semua kita ada terangkan di dalam kelas dan dalam ebook rujukan. Selepas daftar boleh faham dan hadam 4 ebook rujukan.

Bagi mereka yang sudah sedia mahu mula, boleh hubungi saya. Memang ramai yang sertai kami dari zero basic. Langsung tidak tahu bagaimana hendak mula. Mereka usaha, belajar buat hingga selesai. Alhamdulillah, sudah ramai yang pandai berbisnes online melalui blog dan fb. 
hubungi saya di sini ya 

Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms /wtsapp : 017-7912993
www.akademibekerjadirumah.com

Monday, 15 September 2014

Perkongsian Membantu Pembaca

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria
Gambar : Simpanan Peribadi

Alhamdulillah, syukur. 
Perkongsian saya tentang kepentingan akaun semasa untuk usahawan, dan tip panduan membuka akaun tersebut telah membantu pembaca untuk membuka akaun bisnes mereka sendiri.






Tahniah kepada Pn Siti Mariam, kerana sudah melangkah setapak ke hadapan. Boleh singgah website beliau di sini http://www.gerairizqi.com/ 

Saya juga mendapat ilmu urus akaun bisnes ini melalui kelas online urus akaun ABDR.  Sedikit sebanyak ilmu yang dipelajari memang dapat dimanfaatkan sepenuhnya. Bagi kalian yang mahu baca lebih lanjut tentang panduan membuka akaun semasa untuk perniagaan boleh singgah di sini ya  http://anysidayu.blogspot.com/2014/08/kepentingan-akaun-semasa-untuk-usahawan.html

Didoakan semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.

******************************************************************************



Kelas asas urus akaun bisnes
Hari: Ahad (3 jam satu sesi)
Tarikh : 21/9/2014
Masa: 10.00pagi - 1.00 tgh
Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?

Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order
Yuran RM150 - Modul 1 & 2

(nota : kelas inilah yang saya turut serta sebelum ini. Bagi yang mahu tempah tempat untuk tarikh akan datang, boleh hubungi saya untuk pendaftaran ya)

Pendaftaran untuk kelas online dibuka setiap hari. Baca dan fahamkan dahulu kategori kelas, kemudian pakej yuran, kemudian jejak dahulu rakan-rakan yang sudah sertai kami. Apabila sudah fikir barulah buat keputusan ya. Tidak ada paksaan, dan buatlah keputusan dengan rasional mengapa perlu kalian sertai kelas.

Bergabung dengan kami 830 blog, kami mara 1000 penyertaan akhir tahun ini. Insya Allah.
Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan kelas-kelas berikut :

1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog, fan page dan mula bisnes.
- produk sendiri
- dropship makanan sunnah
- dropship telekung solat
- dropship produk makanan
- dropship produk islami
3. Kelas asas blog dan penulisan kreatif.
4. Kelas beriklan mudah.my.
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho-daftar-
Bengkel offline- 13 sept (Melaka)
Grup Coaching - 11 sept (Khamis)
Kelas Online 1 sesi untuk hari Ahad, 21/9/14
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
7. Pendaftaran pengurus online
8. Kelas asas wordpress
Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 5-7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih 830 blog
Bila sudah sedia untuk sertai ABDR, boleh hubungi saya.

Anys Idayu Zakaria
Guru online ABDR
www.anysidayu.blogspot.com
Mula Bisnes Butik

Sunday, 14 September 2014

Semester Baru 2014/2015

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Alhamdulillah, semalam Semester 2014/2015 sudah bermula. Kata pujangga tuntut ilmu hingga ke Negeri Cina, tapi saya di UTM je :)
 

Semester ni pasti sangat mencabar. Subjek Pembelajaran Dewasa yang nampak macam senang, tapi sepenuhnya markah diambil dari tempoh pengajian sepanjang 6 minggu. Tiada peperiksaan akhir. Pasti perlu bersiap sedia fizikal mental.

 Kita sudah buat pilihan, sudah mula perlu dan wajib selesai sehingga akhir garisan. Pembelajaran sepanjang hayat

 

Friday, 12 September 2014

Ulasan Ebook Belajar Asas Blog - Panduan Urus Penulisan Blog Dengan Baik

Inspirasi Ebook 'Asas Belajar Blog'



 TEKS: BIBI NORMI

 Saya pernah ada blog. Itu pun dulu-dulu. Zaman belajar dan zaman mula-mula bekerja. Pada saya blogging ini satu fenomena yang menjadi ikutan dari tahun ke tahun. Walau pun blogger memang semakin ramai tetapi saya lihat individu yang ada blog sendiri boleh dikatakan agak ‘rare’ dan ‘special’ apabila berada di laman maya. Pernah dengar nama-nama seperti Broframestone, Denaihati, Joegrimjow, Ariffshah, The Other Khairul dan Cik Epal? Hmmmm...inilah beberapa blog yang selalu juga saya singgah satu ketika dahulu.

Berbalik pada blog kepunyaan saya, semuanya tidak menggunakan nama sebenar. Sebaliknya saya selesa mengekspresikan diri menggunakan nama lain. Tapi kali ini di dalam kelas maya di bawah Asas Blog bimbingan Puan Anys Idayu Zakaria kami mesti mempromosikan nama sebenar sebagai alamat blog. Maka Alhamdulillah terciptalah blog yang kini boleh dilayari jika anda menaip bibinormimdnoor.blogspot.com di ruangan alamat URL. Blog saya kali ini bertemakan wanita, cinta dan inspirasi. Tiga serangkai yang begitu dalam maksudnya. Saya sengaja gabungkan tiga perkataan ini kerana saya yakin kesemuanya saling berkait dalam hidup. Hampir empat bulan lamanya, saya mencuba untuk memberi perhatian pada blog ini demi berkongsi apa yang dirasakan dapat menjurus kepada ‘memberi’ dan menginspirasi’ pembaca.

Dan pada petang ini, secara langsung saya cuba menaip semata-mata mahu berkongsi kelebihan ilmu salah satu ebook tulisan Masayu Ahmad bertajuk Asas Belajar Blog. Suka saya katakan ebook ini hampir berjaya memahamkan saya metod sebenar dalam menguruskan blog secara lebih baik dari semalam. Saya tidak lagi ‘lost’ atau ‘blur’ tak tentu fasal walau pada mulanya ada sedikit ‘blank’ dek tidak tahu dari mana mahu bermula. Namun berkat mentor yang ‘gigih’ membantu, Puan Anys dan beberapa informasi perkongsian bersama di Closed Group saya dapat atasi ‘blogger’s block’ tersebut. Syukur kepada Allah Yang Esa yang memberi ilham.

 Saya rasa ebook ini tiba tepat pada masanya bagi mereka yang mencari ilmu yang sama seperti yang saya cari. Bagusnya di sini ada peraturan yang memerlukan kita menganalisa dahulu latar belakang diri dari segi pendidikan, minat, kemahiran dan kepakaran diri sebelum memilih tajuk dan tema yang sesuai dijadikan blog. Di sini penggunaan nama sebenar dan emel yang tampak professional (menggunakan nama sebenar) perlu bagi memudahkan carian pembaca dan pelanggan kelak di carian Google. Dalam ebook ini ada juga dikongsikan kisah kejayaan, pengalaman dan tip-tip bermanfaat oleh beberapa wanita yang layak dijadikan inspirasi. Nama-nama seperti Faridah Yusof, Aishah Hussein, Ashikin Hashim dan Nik Fauziah Nik Hussin turut dikongsikan untuk tatapan pembaca. Pada saat kita membelek helaian ebook, kita akan bertemu perkataan ‘hebat’ seperti WAHM, SAHM, dan SOHO. Nak tahu maksudnya secara praktikal? Jom sertai Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) kerana di sini kita akan sama-sama berkongsi ilmu dalam merealisasikan blog impian, mempromosikan produk, belajar tip blogging efektif, dan belajar menghasilkan pendapatan bermula RM10 hinggalah ke RM100 sehari. In Syaa Allah…kerana Tuhan itu Maha Kaya.

Akhir kata, apa yang pasti adalah 44 entri! Ya, kami WAJIB menulis entri di blog sehingga mencapai angka ditetapkan. Mungkin ini adalah pakej terbaik demi melatih kita para penulis blog agar konsisten dan bijak merancang penulisan entri mengikut label-label yang dicadangkan dari awal. Di sini kita perlu ingat bahawa MATLAMAT KELAS ASAS BLOG & PENULISAN ini adalah untuk memperkenalkan diri kepada dunia online bakal pembaca atau pelanggan di luar sana. Dan kerana itu blog kita begitu signifikan untuk dijadikan platform menarik pembaca yang boleh bertukar menjadi pelanggan. Dan untuk pengetahuan semua di akhir bab ada satu bonus tip iaitu cara menulis ebook pertama. Semoga kita mendapat sesuatu menerusi ebook ini seterusnya memberi berpeluang kepada diri sendiri melakukan kebaikan dalam pembelajaran.

Nota Kaki: Bagi yang belum ada blog dan suka baca blog orang lain sudah sampai masanya anda punya blog sendiri. Kita mungkin tidak dinobatkan penulis popular tetapi kita perlu nobatkan diri kita selaku seorang penulis. Kerana setiap hari kita mungkin menulis!  
(sumber : http://bibinormimdnoor.blogspot.com/2014/09/inspirasi-ebook-asas-belajar-blog.html)

Thursday, 11 September 2014

Ulasan Ebook Super Wahm Super Mom - Memberi Panduan Urus Masa, Tenaga, Motivasi

EBOOK SUPER WAHM SUPER MOM

Teks: Norliza Tomiran

Assalammualaikum
Harga RM25

  Alhamdulillah..kini saya selesai membaca ebook ini. Ebook yang membuat saya terfikir tentang `SUPER`.Adakah  perkataan `SUPER` ini boleh membuat kita jadi `Super Woman`. Cuba menjadi bijak menguruskan masa, keluarga dan diri. YA!!..EBOOK INI
 MEMBERI PANDUAN DAN KITA MENGURUSKAN

  Ebook ini amat-amat sesuai bagi surirumah mahupun wanita yang bekerjaya. Ibarat untuk orang yang sibuk khususnya wanita. Ebook ini banyak memberi panduan tentang pengurusan masa, tenaga,motivasi serta nilai-nilai murni melalui perkongsian berpengalaman. Adakah seronok berkerja di rumah??.. Ebook ini ada jawapannya.

  Ebook ini membuka jalan pada saya dalam menguruskan masa. Ini kerana saya berhenti kerja selepas melahirkan anak pertama saya. Di susuli anak ke 2 selepas setahun. Saya mempunyai minat menjahit. Alhamdulillah, saya dapat berguru. Tetapi bab pengurusan masa adalah masalah utama saya. Alhamdulillah, kini saya ada panduan itu.

  Saya juga mempunyai masalah tenaga. Bila dah penat, saya akan stress. Bila banyak yang saya hilang terutama minat serta matlamat saya. Badan penat, hendak menjahit jadi malas, maka matlamat hilang..rugi bukan??. Ebook ini memberi saya cara merawat stress saya. Motivasi serta nilai-nilai positif juga memberi saya semangat.

  Saya suka membaca kisah Puan M dalam ebook ini. Berhenti kerja di saat-saat ekonomi keluarga tidak kukuh serta tahap  kesihatan yang merosot. Tetapi berkat usaha, ikhtiar, doa serta tawakal kini dia telah pun berjaya. Malah urusannya hanya di rumah. Tidak percaya bukan??. Begitu juga saya. Tetapi bila pengalaman yang di kongsikan, ia memberi suntikan baru kepada saya. Malah pengalaman orang lain juga dapat membuka jalan kepada kita.

    Dahulu saya hanya tahu `full housewife`. Kini ebook ini membuka minda saya lebih dari `full housewife`, Ebook yang menerangkan dengan lebih lanjut serta mendalam tentang:
  • WAHM (Work At Home Mom)
  • SOHO (Small Office Home Office)
  • SAHM (Study At Home Mom)
  •  SAHM (Stay At Home Mom)
  Ebook ini memberi panduan pada saya bagaimana menjana pendapatan melalui minat serta dari rumah. Yang pasti belajarlah dengan yang Pakar. Pakar bermaksud mahir serta berpengalaman dengan minat saya. Malah kita perlu sedia menerima kritikan serta positifkan diri. Ebook yang mengajar serta mendapat hasil dari BEKERJA DENGAN JIWA DAN SEPENUH JIWA.

  Jadi, kini tiada istilah duduk rumah tidak boleh dapat duit..bukan?? Malah surirumah seperti saya juga boleh membantu meningkatkan ekonomi keluarga. Yang penting ada panduan, rangka strategi  serta mengurusan masa.

    Dalam  EBOOK SUPER WAHM SUPER MOM telah panduan dengan syarat asal kita tidak kedekut masa serta malas membaca. Membaca jambatan ilmu. Semoga Ebook ini dapat membantu anda juga.

Kandungan  Ebook Super Wahm Super Mom

Bab 1: Apa itu wahm, sahm, soho

Bab 2; Mengambil keputusan bekerja dari rumah 
2.1 Sudah tidak ada hati bekerja
2.2 Persediaan asas
2.3 Langkah bijak Aida Fadzlin sebelum berhenti kerja
2.4 Puan M berkongsi dilema

Bab 3: Kisah Inspirasi Wahm, Soho 
3.1 Norhanita Bahrom. Gobok Boutique
3.2 Fauziah Ahmad,
3.3 Farah Hafizah
3.4 Norazizah Ruslan-Business & health advisor
3.5 Lyna Noh - Malaysian Mums Biz Network
3.6 Faziatun Nisa Chocville Online Choc Boutique
3.7 Durra Mohamed Jamri
3.8 Hani Arziana-SoHoIBU
3.9 Noor Hidawati
3.10 Harlinda Halim-Malaysian Work-At-Home-Mom Community
3.11 Nadzura Sabry

Bab 4: Cabaran bekerja dari rumah dan solusi 
 4.1 Bekerja di rumah tanpa pembantu
4.2 Urus stres dengan super gembira
4.3 Cabaran bekerja dengan anak kecil
4.3 Norhafizah Madzlan-cabaran mengurus enam anak
4.4 Zaila, berkorban kerjaya demi keluarga
4.5 Norain Kanafi

Bab 5: Tips sukses urus masa
  5.1 Pengurusan masa untuk wanita
5.2 Ibu super sibuk, tips terapi diri
5.3 Urus masa keluarga
5.3 Sibuk yang fleksibel

Bab 6 : Tips urus tenaga super mama 
 6.1 Tenangkan diri, jangan stress, stres!
6.2 Fokus kepada matlamat
6.3 Rawat dan rehat

Bab 7: Tips urus rumah tangga 
7.1 Mengawal semangat yang teruk
7.2 Perlukah pembantu rumah?
7.2 Cari kelainan untuk segarkan urusan rumahtangga
7.3 Kelaziman surirumah yang menyeronokkan

Bab 8: Tips motivasi surirumah terhebat 
 8.1 Setiap orang ada satu kisah
8.2 Bekerja dengan jiwa
8.3 Mengekalkan momentum motivasi
8.4 Kisah teladan sepanjang zaman

 Jika anda berminat dengan Ebook ini.. boleh hubungi saya

Email: norlizatomiran@gmail.com
Fb: https://www.facebook.com/kasih.eliz  
Whatapps : 012-2431590

Wednesday, 10 September 2014

Sifu Dropship ABDR

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Hari ni nak kongsi ulasan daripada salah seorang guru ABDR yang telah berjalan meronda ke blog saya. Jom baca apa kata beliau. Hihi.

Terima kasih kak Monalita, sudi ulas dan komen tentang blog saya. Beliau salah seorang guru penulisan kreatif di ABDR. Beliau juga salah seorang penulis novel. Bagi sesiapa yang mahu belajar menulis cerpen atau novel, boleh belajar dengan beliau.

Sifu Dropship ABDR - Anys Idayu Zakaria

Teks : Monalita Mansor
Gambar : www.anysidayu.blogspot.com
sumber : http://monalitamansor.blogspot.com/2014/09/sifu-dropship-abdr-anys-idayu-zakaria.html

Assalamualaikum dan Salam ABDR. Bismillah.

Kali ini, saya singgah pula ke blog salah seorang lagi guru di dalam pasukan Akademi Bekerja di Rumah. Anys Idayu Zakaria adalah di antara guru yang paling konsisten pencapaiannya di dalam akademi. Cecahan KPI-nya jarang menghampakan pengetua. Untuk menumpang sibuk dan bangga, saya nak menyampuk, "produk Poli memang begitu...nak-nak pula budak DSK." 

Jika anda singgah di blog ibu muda ini, (mudalah daripada penulis) anda boleh lihat pada menunya ada banyak pakej. Pakej Kelas Online, pakej Pilihan WAHM, pakej Memulakan Bisnes Online dan banyak lagi. Kenapa? blognya tidak menjual barang ke? Tak lah sebab tu blog itu adalah blog panduan memulakan bisnes dropship. 


Kalau anda memerlukan panduan dan belum jelas dengan apa yang dikatakan dropship, apa yang boleh dan apa yang tidak, anda bolehlah menziarah blog ini. Sekiranya mahukan lebih, haruslah anda berinisiatif pula untuk menghubungi pemilik blog sendiri.

Blog Cikgu Anys ni kemas, tersusun aje. Protegenya ramai sekali, jadi kalau anda ragu-ragu dengan kelas online di bawah kendaliannya, anda baca sahajalah testimoni para pelajarnya dan tafsirkanlah sendiri. Boleh dikatakan blog ini merupakan info sehenti untuk anda yang mengetahui riwayat dan kisah sebenar Akademi Bekerja Di Rumah.

Cakap banyak pun tak guna. anda ketik saja di sini, kalaulah apa yang saya tulis ini auta belaka.

Saturday, 6 September 2014

Mula Bisnes Dulu Sebelum Berhenti Kerja

Puan Radiah (bukan nama sebenar)
Saya wanita bekerjaya, mempunyai 3 orang anak. Saya mahu berhenti kerja dan saya tidak ada pengalaman memulakan bisnes online. Apakah saranan yang sesuai.
1. Jangan berhenti kerja dahulu.

2. Puan mulakan daripada yang asas, mula bisnes online dan belajar dahulu menjana pendapatan minima RM100 sehari.

3. Buat sasaran pendapatan bersih berdasarkan bisnes tersebut, contoh RM1K sebulan.

4. Puan latih diri untuk simpan dahulu pendapatan dari sumber ke dua tersebut.

5. Puan buat rekod, contoh sasaran selama setahun.

6. Buat peningkatan sasaran, sekiranya 6 bulan pertama sudah RM1K, 6 bulan berikutnya perlu ada peningkatan. Tidak boleh statik.

7. Jangan berhenti dahulu, sehingga puan sudah disiplin perkara di atas.

8. Puan perlu biasakan dengan membezakan pendapatan bisnes dan keuntungan bisnes.

Puan boleh cuba dahulu pilihan di bawah. Boleh daftar, sekiranya sudah bersedia. -Kelas Mula Bisnes Online. -Kelas Bisnes Dropship. -Kelas Rakan Niaga (Penulisan/Bisnes)
 
Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
- produk sendiri
- dropship makanan sunnah
- dropship produk islami
- dropship produk makanan
- drosphip telekung solat
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Beriklan bersama kami di http://sohodirectory.blogspot.com/
9. kelas penulisan ebook premium


Pendaftaran Kelas Online/Offline Blog dibuka setiap hari. Boleh mula daftar melalui barisan pengurus online Nur Balqis Qahira Azuriyah Mohamad Noor Azila Norhafizah Abd Hadi Linda Linda NurRullz Daud Sariah Awang Senik Nazifah Jamil Nor Atiqah Hamidi Nurulhuda Mohd Najmi

 
 

Friday, 5 September 2014

Ulasan Kelas Blog Penulisan

Ulasan kelas Blog Penulisan
Guru Online : Anys Idayu Zakaria
Protege : Natrah Mohamed
Sumber : http://www.natrahmohamed.com/2014/09/ulasan-kelas-asas-blog-abdr.html

Teks: Natrah Mohamed

Bagaimana saya mengenali ABDR ini?

Eh, ABDR apa?

Akademi Berkerja Dari Rumah.

Di asaskan oleh Pengetuanya iaitu Puan Masayu Ahmad.

Sebenarnya saya sudah lama terfollow Puan Masayu ini. Rasanya sejak 2008 lagi. Sejak saya kenal beberapa rakan blogger. Saya jumpa link ke blog Puan Masayu iaitu, Naufalsayang.blogspot.com. Masa itu, saya suka membaca blog-blog. Blog Puan Masayu adalah blog yang saya follow dan letakkan link di blog saya. Hanya beberapa blog saja saya letakkan link mereka. Mereka semua saya kenal di alam nyata. Tapi Puan Masayu saya tidak kenal di alam nyata. Apa yang menarik sangat untuk saya follow blog beliau? Kerana beliau menulis dan update hampir setiap hari. Kerana beliau sedang memperjuangkan berkerja dari rumah.

Tahun 2010, saya melahirkan anak sulung. Rasanya Puan Masayu juga bersalin tahun yang sama. Satu-satunya anak perempuannya. Beliau berpindah ke Kelantan dan mula mempromosi Akademi Berkerja Dari Rumah. Saya waktu itu, berbelah bahagi dan tidak yakin. Hanya mengikuti secara jauh. Setiap hari Puan Masayu update perkembangan kelasnya di FB. Saya masih hanya pembaca dan penglike setia. Cita-cita kecil saya mahu menulis, tapi tak tahu apa yang mahu ditulis, jadi saya mengikuti penulis-penulis secara dekat tetapi senyap. Blog yang entah ke berapa saya buat: JurnalNM dibuat bagi memenuhi impian menulis itu. Saya namakan JurnalNM kerana saya tahu ia bakal dipenuhi dengan pelbagai maklumat dan entry yang bercampur aduk. Entry awal saya dalam blog ini adalah cerpen yang sangat pendek. Hehehe.

2 tahun saya tinggalkan blog itu, akhirnya saya kembali buka dan update. Sejak saya menyertai Shaklee. Saya mula menulis dan berkongsi tentang Shaklee. Tapi, tidak konsisten. Saya upah kawan baik saya yang kretif untuk tolong hiaskan.Boleh jenguk blog Nabilah Ahmad iaitu Tautan Hati Nabilah Hasyim untuk menilai betapa rajin dan kreatifnya dia. Sebotol ESP upah yang saya tawarkan.

Saya perlu mencari kekuatan dan sokongan untuk terus update blog. Jika tidak, ia bakal menjadi tukun tiruan. Setiap hari, di newsfeed FB saya sering melintas status Puan Anys Idayu Zakaria yang bercerita tentang ABDR. Akhirnya saya ambil keputusan bertanya lanjut. Dengan penuh sopan santun, lemah gemalai saya PM Puan Anys :)



Perbualan pertama dengan Puan Anys

Chatting di inbox dengan Puan Anys.

Saya tak kenal Puan Anys sebenarnya. Tapi kerana statusnya sering melintas di newsfeed, akhirnya menarik saya menyertai ABDR. Tapi, sebelum menyertai, saya ambil masa yang lama. Kerana, saya perlu buka blog baru dan tinggalkan blog lama. Walaupun Puan Anys nasihatkan saya gunakan kedua-dua blog, namun saya tahu, tak kan ku mampu menjaga kedua-duanya serentak.

Akhirnya saya sertai ABDR dan mula mengikut tutorial yang diberi. Buat blog dengan nama sendiri sebagai url blog, update blog setiap hari, letak pop up FB fanpage, letak gambar ABDR.  Kenapa nama sendiri? Kerana ia membantu penjenamaan. Syok juga letak nama sendiri. Hihi..
Semakin hari saya mula yakin untuk menulis kerana tahu fokus. Saya hanya perlu update dan buat entry tentang Panduan Penjagaan Anak di Rumah. Ia tajuk blog saya. Selang seli dengan entry produk Shaklee serta aktiviti berkaitannya. Kadang-kadang berlari-lari anak juga dari fokus tajuk. Tapi saya usahakan cukup 44 entry untuk graduasi dari kelas ini

Alhamdulillah, setiap entry saya di blog, Puan Anys kongsikan kembali di FB. Dengan cara itu, pengunjung ke blog saya makin bertambah dari hari ke hari. Suka tau ! Jika blog dulu, agak lambat untuk naikkan jumlah pelawat. Sekarang dengan bantuan Puan Anys serta sahabat-sahabat dalam ADBR yang sama-sama bertukar link di blog masing-masing, ia menjadi cepat dan mudah. Tapi, kena rajin update entry la kan?
Pelajar perlu siapkan 44 entry untuk layak masuk ke group alumni ABDR. (44 entry ye. Bukan 44 hari berpantang !) Genap 44 entry sudah lama. Syarat terakhir, saya perlu menulis ulasan tentang kelas  ABDR ini. Sebab itulah, saya bersengkang mata menyiapkan ulasan ini.

Ok, itu saja ulasan saya.

Ayat terakhir yang mahu diberitahu, tak menyesal sertai ABDR !

Selamat berjaya geng ABDR semua.

Natrah aka Mama Nasih

_________________________________________________________________________

Untuk mereka yang sudah ada blog, mahu belajar menulis secara konsisten di blog boleh sertai kami di ABDR dalam kelas blog penulisan

Apa yang kita belajar dalam kelas asas blog dan penulisan.
a.. Menulis cara santai, tetapi masih lagi mengekalkan Bahasa Melayu formal. Ini salah satu cara menarik minat pembaca suka dan datang lagi ke blog.
b. Bina tapak awal memperkenalkan diri kepada pembaca/bakal pelanggan.
c. Belajar menulis dan latihan menulis untuk dapatkan momentum. 
d. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi.
e. Bergabung dengan lebih rami blogger-lebih kurang 800 blog dalam akademi, untuk membantu aliran trafik ke blog.
f.  Ramai yang mahu bermula tetapi tidak tahu cara, menulis boleh dilatih jika tahu teknik yang betul.
g. Mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog.
h. Sudah ada blog, tetapi sudah tidak ada idea untuk meneruskan usaha berblog.
Jika kalian berada dalam salah satu kategori di atas, boleh sertai kami dalam kelas asas blog dan penulisan. Analisa dahulu sebelum masuk kelas. Boleh pm atau mesej inbox apabila sudah bersedia.
 
Boleh hubungi saya untuk pendaftaran 
Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wtsapp : 017-7912993