Wednesday, 30 April 2014

Bengkel Urus Kewangan

Panggilan buat kalian yang mahu hadir bengkel urus akaun.
Atas permintaan ramai, pendaftaran bengkel asas akaun offline ini dibuka sehingga hari ini (30/4/2014)
Masalah Rutin Usahawan Bisnes Kecil
-Tidak tahu menjejaki kos, untung, aliran tunai bisnes
-Terlalu banyak kos tersembunyi kos tersembunyi yang mengecilkan keuntungan
(dilakukan dari awal mula bisnes)
-Mencampur aduk wang syarikat dan wang sendiri
-Menggunakan wang syarikat/bisnes dengan bebas tanpa rasa bersalah
-Membeli banyak stok pada awal bisnes menyebabkan 0 keuntungan
-Jualan meningkat setiap bulan, akan tetapi tidak ada rekod kewangan yang tepat, menyebabkan tidak ada
wang keuntungan
-Tidak memasukkan kos pengurusan, kos minyak menyebabkan 'bahagian wang untung' semakin mengecil dan hampir tidak ada untung
-Selepas setengah tahun beroperasi, bisnes masih pada tahap sama, jualan tidak konsisten dan tidak tahu keuntungan yang tepat
-Bisnes seperti maju, produk laris tetapi tidak ada 'aliran tunai' yang banyak di dalam tangan

Jika kalian kategori usahawan di atas
-Perlu tahu wang peribadi perlu diasingkan dengan wang syarikat
-Belajar buat bajet kewangan
-Buat unjuran sasaran yang perlu dicapai
-Buat sasaran bahagian 'gaji' yang perlu diambil dari 'pendapatan syarikat' selepas layak mengambil gaji
-Perlu tahu kos yang terlibat dalam urusan operasi bisnes
-Perlu tahu mana untung mana rugi
-Perlu tahu kesihatan 'kewangan' atau 'akaun' syarikat adalah bisnes semakin untung atau semakin rugi
-Perlu tahu asas keluar masuk wang
-Perlu tahu bahawa rekod aliran wang yang tepat membantu usahawan menjejaki keuntungan yang sepatutnya lebih meningkat dari bulan ke bulan
 
Bagi usahawan yang mengalami masalah di atas, boleh sertai bengkel urus kewangan
 
Bengkel Offline Asas Akaun
Tarikh: 10.5.2014
Lokasi: Shah Alam
Tempat- 2nd Floor PKNS Bizpoint Shah Alam
Masa: 9pg -5ptg
Yuran: RM220
 
Makan tengahari dan air mineral disediakan.
Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.
Boleh hubungi saya untuk pendaftaran :
sms /wtsapp : 017-7912993

Tuesday, 29 April 2014

Belajar Menulis Blog Dengan Betul

APA KATA PROTEGE KELAS ONLINE BLOG DI ABDR :

Saya mula berblogging sejak tahun 2009.
Saya masuk kelas blog Encik Google.
PERCUMA je.

Tapi...
Dah ada 10 blog kot yang saya bina.
Lepas tulis entri 4-5 kerat saya delete blog.
Tulis lagi, delete lagi.

Geram.
Tulis penat-penat.
Siapa pun tak nak singgah.

Tulis pun merepek je.
Pasal marah bos.
Marah kawan.
Marah pakwe-pakwe.
Eh?
Hehe.

Akhirnya pada tahun 2014.
Saya nekad melabur untuk ilmu.
KELAS ASAS BLOG ONLINE.

Alhamdulillah.
Buat pertama kalinya saya merasa cinta kepada blog saya.
Setiap hari rasa rindu nak mengutuskan kata-kata cinta buatnya.
Rasa cinta semakin kuat bila ramai sahabat menghantar mesej di FB, Whatsapp, Wechat bahawa mereka mengikuti blog saya dan mereka sukakan pengisiannya.

Alhamdulillah.
Terima kasih ALLAH.
Tanpa izin-Nya diri saya, blog Aspirasi Suri dan pengisiannya tak mungkin wujud.

Terima kasih suami dan keluarga.
Tulang belakang yang paling kuat membantu saya tetap berdiri teguh walau badai negatif selalu sahaja menghempas di persisir pantai semangat ingin membuatkan saya terduduk.

Terima kasih Akademi Bekerja Di Rumah atas bimbingan dan panduan yang berterusan.

Terima kasih buat sahabat dan pembaca Aspirasi Suri yang setia dan selalu menyokong dan memberi teguran membina untuk diri ini perbaiki hasil kerja.

Tanpa semua siapalah diri ini.

Nurhidayah Bahari akan tetap terus melangkah.
InsyaAllah.

www.nurhidayahbintibahari.blogspot.com
 ________________________________________________________________

Belajar menulis blog dengan konsisten, bina penjenamaan diri sendiri melalui blog sahaja, hubungi saya untuk pendaftaran kelas online blog

Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Beriklan bersama kami di http://sohodirectory.blogspot.com/
10. Sertai seminar terkini anjuran kami http://bengkelbranding.blogspot.com/

Kenapa kelas ini diadakan? Inilah sumbangan kami terhadap wanita dan suri rumah baik yang bekerja di luar mahupun di rumah saja. Kami sedia membantu anda untuk menyampaikan ilmu di blog atau berniaga online melalui blog dengan teknik yang betul. Blog adalah medium percuma dan akan menjadi luar biasa hebat apabila bergabung dengan teknik content writing yang tepat.

Boleh terus mendaftar mana-mana kelas pillihan melalui saya, salah seorang guru online ABDR.

Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wtsapp : 017-7912993
Anys Idayu Zakaria

Saturday, 26 April 2014

Cari Guru Untuk Membangunkan Perniagaan

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria
Sumber : MajalahNiaga

Perkongsian ini saya ambil dari Majalah Niaga,

Di saat kita kerap bermula daripada kosong. Entah berapa kali sudah bermula.

Panas sekejap sahaja. Berbelas-belas perniagaan sudah dicuba.

Itu tandanya kita harus berhenti sejenak. Muhasabah, dan mula berguru. Cari guru yang mengajar kita membangunkan perniagaan tulen.

Tiada lagi pertandingan cek siapa paling lebat, tiada lagi pertandingan parking kereta tunjuk hebat.

Usah jadikan lompat sana lompat sini itu satu tabiat. Usia kita semakin tua. Sudah habis daya tenaga, kita masih mahu bermula? Berapa banyak kali 'mula' kita mahu?

Dimanakah slogan pencen muda, pencen kaya, pencen bergaya yang kita laungkan?

Ubatnya mudah. Turunkan ego, berguru dengan guru yang betul.


******************************************************************

Bagaimana pengurus online akademi, dapat membantu kalian menjana pendapatan hanya dari rumah, baca sini ya, sudah sedia boleh mendaftar melalui saya

daftar sebagai pengurus online akademi
* Hanya daftar dengan yuran RM200 - yuran pendaftaran pengurus online akademi

* Bonus 4 ebook (ebook belajar asas blog - ebook rujukan utama membina blog, ebook super wahm supermom perkongsian kisah sebenar wahm yang mula bekerja dari rumah, ebook panduan mula bisnes butik - panduan untuk membuka butik, dan ebook 101 idea home based bisnes cari idea untuk memulakan bisnes secara online dan panduan sebelum memulakan)

* Dapat belajar membina blog dalam kelas blog bisnes. Belajar hasilkan blog rakan niaga

* Blog tersebut boleh digunakan untuk produk sendiri juga.

Setelah mendaftar dan menghasilkan blog, kalian akan dibimbing bagaimana untuk mula mempromosi produk akademi - iaitu produk digital ebook, pakej sewaan iklan, dan kelas online/ bengkel anjuran akademi bekerja dirumah. Mula belajar promosi produk ini melalui blog dan facebook. Komisen akan dibayar secara terus kepada kalian, melalui pendaftaran pelajar ke kelas online/bengkel, atau belian ebook atau tempahan iklan.

Saya sendiri yang akan ajar kalian bagaimana hendak mula menjana pendapatan dari RM50-100, untung bersih dengan hanya mempromosi produk akademi. Ini bukan omongan kosong, kerana sudah ada pasukan pengurus online akademi yang beroleh hasil seperti ini. Tapi dengan syarat utama, ikut apa yang telah diajar, mula praktik, mula promosi, dan yang lebih penting berserah pada Allah swt atas semua daya usaha yang telah dilakukan.

Pendaftaran dan pertanyaan boleh terus melalui saya :


Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/wtsapp : 017-7912993

Pendaftaran kelas-kelas dan servis dibuka setiap hari
1. Kelas asas blog dan penulisan - online & offline
2. Kelas asas blog, fanpage dan mula bisnes} - online & offline
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas beriklan mudah.my
5. Kelas urus akaun wahm/soho, boleh pilih mana-mana kategori berikut, 2 trainer kewangan/akaun bertugas
-bengkel akaun sehari 10.5.2014, Shah Alam
-kelas akaun online
-personal coahing
6. Pendaftaran pengurus online akademi
7. Kelas belajar borong telekung solat
8. Beriklan dengan kami di sini http://sohodirectory.blogspot.com/
9. Tempahan blog bisnes-3 hari siap
10. Kenali kami, baca lagi tentang akademi di sini ya http://akademibekerjadirumah.blogspot.com/

Hubungi saya, Anys Idayu Zakaria salah seorang guru online ABDR



Friday, 25 April 2014

Kisah Sedekah Anak Kecil

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Bismilllah. Assalamualaikum. Sudah hari jumaat hari ini. Rezeki pemberiaan Allah swt tidak terbatas banyaknya. Bukan hanya wang ringgit, malah dari pelbagai bentuk.  Hari ini saya terpanggil untuk berkongsi satu kisah tentang sedekah, yang berlaku awal minggu ini. Begini kisahnya.
 
Hari Ahad yang lalu ketika pulang dari sekolah, cuaca dengan hujan lebat mencurah bumi. Beg sekolah anak ini basah kuyup kerana ketika menunggu ketibaan van sekolah hujan telah lebat. Turun dan sampai pula di rumah nenek, masih lagi hujan. Beg tersebut telah terputus tali dan terkoyak. Pada waktu petang, apabila mama pulang dari kerja, anak ini bercerita perihal beg tersebut.
 
"Mama, beg sekolah kakak dah terkoyak, putus tali. Dah tak boleh guna lagi,"
 
" Kita beli hujung minggu nanti ye, tunggu mama gaji. Sementara guna dulu beg lama, boleh tak"
 
" Ok, boleh," jawab kakak.
 
"Mama tadi di sekolah kakak derma RM5, guna duit yang atuk bagi pagi tadi. Duit mama bagi dah habis buat beli jajan. Kakak tak de duit syiling, tinggal RM5 je. Kakak derma masuk tabung,"
 
"Alhamdulillah, bagus, niat kerana Allah Taala tak?"
 
Jawab si kakak, dah niat, dan terus masuk duit dalam tabung.
 
Keesokkan harinya, kebetulan sekolah agama bercuti sempena Pertandingan Tilawah Al Quran. Menjelang lewat pagi, mama menerima panggilan telefon dari kakak.
 
"Mama, kakak dah dapat beg sekolah baru, cantik warna pink hitam, nenek belikan"
 
"La, kenapa kakak suruh nenek beli, kan mama dah bagitahu nanti cuti hujung minggu kita cari beg, berapa harga beg tu"

"Taklah, nenek yang nak belikan, kakak tak mintak pun. RM59 harganya"

"Ucap terima kasih dengan nenek ya,"

"Okey mama, beg ni kakak bawa pergi sekolah kebangsaan tau. Beg lama guna untuk sekolah agama. Bye mama," dengan suara girang sekali.


Beberapa hari selepas kejadian, dalam diam ''mama'' terfikir, Alhamdulillah, rezeki kakak, Allah gantikan semula apa yang telah kakak keluarkan tempoh hari dengan mendapat beg sekolah baru. Semoga kakak terus istiqomah bersedekah pada mereka yang memerlukan. Mudah-mudahan Allah swt limpahkan rezeki yang tak terhingga pada mu wahai anakku.

Thursday, 24 April 2014

Baikpulih Kewangan Bisnes, melalui Kelas akaun online / offline

Kenapa pula cik azue mengikuti kelas ini ya? Bukan kerana cik azue tidak tahu langsung tentang asas urus akaun, cuma nya, cik azue ni bukan lah pelajar jurusan akauntan. Jadi segala asas dulu adalah berdasarkan pengalaman kerja dengan orang dahulu. Jadi walau pun tahu, tidak salah kalau cik azue ingin mengambil tahu lagi kan. Dan tersangatlah mengejutnya, bila mana ada benda yang selama ini cik azue ingat betul, rupa-rupanya salah konsep. Wakakakaka! Mari gelak kan diri sendiri. Anda semua jangan gelak tau, nanti cik azue sentap. Hahahaha. Alhamdulillah, Allah gerakan hati ini untuk berusaha juga mengikuti kelas tersebut walau pada mulanya Chenta hati cik azue pernah berkata, "bukankah awak sudah tahu kan..."

Ok, apa yang cik azue belajar dalam kelas ini?
Pertama, beberapa hari sebelum kelas, cik azue dan rakan-rakan sekelas akan dimasukkan ke dalam satu "group" di FB dibawah seliaan satu guru online tetap (Puan Aishah Hussein) akademi bekerja di rumah (ADBR),  dan jumlah pelajar dalam satu kelas adalah lima orang sahaja. Ini kelas cik azue ya, kelas orang lain, ada empat orang, ada lima orang macam kelas cik azue juga. Kemudian, masing-masing kami diberikan bahan bacaan melalui email sebelum kelas bermula. Maksudnya, kena baca dan kaji dulu alat bantu belajar tersebut.
Kedua, hari kelas. Bila disebut sebagai online kelas, bagi kelas akaun ini, setiap pelajar dan guru akan berada dalam talian pada masa yang sama melalui "group" yang ditubuhkan terdahulu. Di hari ini barulah kami diperkenalkan dengan guru kelas akaun kami, iaitu Puan Khadijah Abdullah.

Bab 2 - Pengenalan kepada buku simpan kira-kira dan proses
Banyak lah yang di ajar disini. Tetapi apa yang dapat cik azue simpulkan dari bab ini adalah
a) semua belian yang kita buat kita perlu catat/rekod dalam buku simpan kira-kira
b) semua resit belian perlu kita buat salinan bagi mengelakan ianya pudar dan disimpan
c) setiap rekod perlu dilakukan secara disiplin dan secara harian
d) buat buku catatan kira-kira, satu untuk kegunaan sendiri, satu untuk kegunaan harian.
Buku catatan ini bertujuan bagi mencatat semua wang keluar masuk kita tak kira berapa besar pun atau berapa kecil pun perbelanjaan tersebut. Sila catat perbelanjaan selepas setiap urusan bagi mengelakan kita terlupa. Oleh itu cikgu cadangkan menyimpan buku 555 di dalam beg kita dan dibawa ke mana sahaja.
Dan kerana itu juga, terus petangnya cik azue beli ini

Satu untuk abang hazim, satu untuk adik hazim, satu untuk duit belanja dapur (duit sara keluarga chenta beri) dan satu untuk perniagaan cik azue. Habis budak-budak ni pun diseret sama belajar mengurus kewangan masing-masing. Membiasakan diri mereka sedari kecil, gitu.

e) Setiap hujung minggu (kalau boleh setiap hari) perbelanjaan ini dipindahkan ke dalam buku simpan kira-kira sebagai simpanan rekod bagi tujuan semakan.



Kesimpulan bab 2 adalah; Buku Simpan Kira-kira adalah bertujuan bagi merekod setiap transaksi yang dilakukan secara harian dan tetap dan setiap transaksi walau pun satu sen pun perlu direkodkan juga secara tetap ke dalam buku simpan kira-kira tersebut.

Akhir bulan boleh la kita semak berapa perbelanjaan yang sedar dan tidak sedar yang telah dan sudah kita lakukan, perlu, kehendak atau pembaziran.

*psssssst, di sini cik azue masih selamat, masih dalam garis panduan*

Bab 3 - Modal
Modal adalah sejumlah peruntukan WANG bagi memulakan satu PERNIAGAAN.
Wang PERNIGAAN jangan dicampur dengan wang PERIBADI dan jangan guna duit PERIBADI untuk perbelanjaan PERNIAGAAN.
Nak selamat, daftarkan perniagaan dan buat akaun perniagaan. Apa-apa berkaitan dengan perniagaan, guna wang hanya dari akaun perniagaan sahaja.

*psssssst, di sini cik azue sedikit silap. Oh tidak!*

 
Teropong-teropong diri, itu dia, sudah tersasar sedikit cik azue kawan-kawan, walau pun sedikit sahaja, namun, melalui perbincangan dengan guru, boleh beri impak besar jika tidak di kawal. Nak tahu?
Dalam kes cik azue, bukan duit perniagaan guna untuk diri sendiri, tetapi duit sendiri guna untuk perniagaan, bukan apa, konon-konon bagi jadi modal, sudahnya, MODAL yang asal berjumlah sedemikian menjadi sedemikian besar pula akhirnya. Sudah, padan la asik tidak boleh untung (maaf bekas bos, saya pinjam tagline anda disini ya)

Bab 4 - Dokumen wajib dalam suatu perniagaan
a) Sebut harga (Qoutation)
b) Invoice
c) Resit
d) Penyata Bank
e) Baucer Bayaran

*psssssst, di sini cik azue alhamdulillah, semua ada.*



Bab 5 -  Pricing and Costing

Kalau nak tahu harga jual, kena tahu harga costing dulu. Dah tahu harga costing baru boleh tahu harga jual.
Dan harga costing pula mesti mengambil kira semua aspek air, api, internet, petrol, admin dan sebagainya, baru kemudian kita buat pricing atau harga jualan.
Dan disini juga, perlu tahu apa langkah-langkah terbaik bagi memngurangkan KOS dan menambah KEUNTUNGAN

Bab 6 -  Belanjawan / Bajet

"Bajet adalah satu pelan perbelanjaan, iaitu cara untuk mengimbangai wang yang anda miliki dengan wang yang anda belanjakan."

"Pelan Kewangan anda adalah berdasarkan kepada pendapatan dan perbelanjaan."

"Pendapatan pula adalah wang yang masuk dalam poket anda dan perbelanjaan adalah perkara yang memerlukan anda mengeluarkan wang."

Ok. Dah habis ulasan cik azue. Sebenarnya bukan 6 Bab, tapi cik azue kecilkan mengikut pemahaman cik azue jadi 6 bab, mudah otak tua cik azue nak hadam.

Suka tak bila dah baca ni? Teruja tak nak belajar sama agar kita boleh kawal ketirisan akaun kita, tak kisah la akaun sendiri atau pun perniagaan?
Banyak yang kita boleh dapat sebenarnya dalam tempoh 3 jam ni bagi yang baru nak berkenalan dengan asas urus akaun ni. Tapi buat yang sudah master, jangan la, nanti tidak memenuhi KPI anda pula. Ini kelas ASAS ya.

Bagi yang mencari-cari solusi bagaimana nak urus akaun kalian, Akademi ada menawarkan kelas akaun ni secara online dan terbaru, ada juga offline. Hubungi cik azue ya, pada yang berminat nak tambah ilmu akaun ni macam cik azue. Nanti boleh buat ulasan sama-sama, kita semak mana yang kita silap dan betul dan mana yang harus kita lebih baiki.

Oh sudah panjang entri ini. Di harap yang merindui kemunculan entri terbaru cik azue, dapat manfaat dari perkongsian hari ini.
Akhir kalam, semoga anda dan kita semua dalam peliharaan Ilahi selalu hendaknya.
Terima kasih berkunjung ke sini dan

Wasalam

**************************************************************
Bagi yang mahu sertai kelas ini secara online, kelas akaun asas - kelas akan diadakan Pada Bulan Mei, 5/5/2014 (9.30-12.30 t/h - 3 jam)
 
Bagi yang mahu lebih padat, boleh sertai kelas secara offline, bengkel sehari pada 10/5/2014. Baikpulih semula pengurusan akaun bisnes. Bengkel ini sangat-sangat sesuai untuk usahawan online atau offline. Insya Allah bermanfaat.
 
Kelas akaun offline
Yuran RM220
tarikh: 10.5.2014
Lokasi: Shah Alam
Tempat- 2nd Floor PKNS Bizpoint Shah Alam
Masa-9pg -5ptg
Makan tengahari dan air mineral disediakan.

Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.

Pendaftaran terus melalui saya :

Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wtsapp : 017-7912993
Pendaftaran bengkel akaun offline masih dibuka, tarikh tutup penyertaan 29/4/14.

Wednesday, 23 April 2014

Buat Bisnes Dahulu Secara Sambilan Sebelum Berhenti Kerja

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria
 
Email Pilihan :
Pn, saya memang sangat2 nak bekerja dari rumah, nk buat bisnes sendiri, nak jaga anak sendiri. Tapi bila fikir-fikir kalau berhenti kerja, tiada pula duit tampungan perbelaanjaan keluarga. Apa yang patut saya buat mula-mula sekali, saya tak nak lengah-lengah lagi. Mesti kena bertindak cepat.


Jawapan :
ok, baik sekarang ini, jangan berhenti dahulu. Buat dahulu secara sambilan, sudah ada pendapatan konsisten dari pendapatan sambilan dan cukup persediaan barulah berhenti, jangan gesa-gesa dahulu. Saya sarakan mula dengan PENGURUS ONLINE AKADEMI dan mula dengan kelas bisnes dulu, dan puan belajarlah dengan konsisten dan mula fokus dari awal jana pendapatan RM100 sehari, melalui produk informasi-iaitu tak perlu keluar rumah pun, atas talian sahaja.

****************************************************
Bagi mereka yang alami situasi seperti ini, boleh mula daftar sebagai pengurus online akademi

* Hanya daftar dengan yuran RM200 - yuran pendaftaran pengurus online akademi

* Bonus 4 ebook (ebook belajar asas blog - ebook rujukan utama membina blog, ebook super wahm supermom perkongsian kisah sebenar wahm yang mula bekerja dari rumah, ebook panduan mula bisnes butik - panduan untuk membuka butik, dan ebook 101 idea home based bisnes cari idea untuk memulakan bisnes secara online dan panduan sebelum memulakan)

* Dapat belajar membina blog dalam kelas blog bisnes. Belajar hasilkan blog rakan niaga

* Blog tersebut boleh digunakan untuk produk sendiri juga.

Setelah mendaftar dan menghasilkan blog, kalian akan dibimbing bagaimana untuk mula mempromosi produk akademi - iaitu produk digital ebook, pakej sewaan iklan, dan kelas online/ bengkel anjuran akademi bekerja dirumah. Mula belajar promosi produk ini melalui blog dan facebook.

Komisen akan dibayar secara terus kepada kalian, melalui pendaftaran pelajar ke kelas online/bengkel, atau belian ebook atau tempahan iklan. Saya sendiri yang akan ajar kalian bagaimana hendak mula menjana pendapatan dari RM50-100, untung bersih dengan hanya mempromosi produk akademi.

Ini bukan omongan kosong, kerana sudah ada pasukan pengurus online akademi yang beroleh hasil seperti ini. Tapi dengan syarat utama, ikut apa yang telah diajar, mula praktik, mula promosi, dan yang lebih penting berserah pada Allah swt atas semua daya usaha yang telah dilakukan.

Pendaftaran dan pertanyaan boleh terus melalui saya :
Anys Idayu Zakaria

Tuesday, 22 April 2014

Jana Pendapatan Di Internet

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Idea kosong tapi tak ada modal? Tambah tak ada asas dalam dunia bisnes, kurang mahir dalam IT. Pasti ramai terfikir bisnes apa yang hendak diceburi. Banyak idea boleh dipelajari sebenarnya hanya menerusi facbeook, instragram, youtube, semuanya atas talian.
Irfan Khairi dengan hanya bermodalkan RM500 mampu bergelar jutawan pada usia 25 tahun. Semuanya menerusi bisnes dalam talian, yang dilihat sebagai lubuk menjana pendapatan lumayan jika kena cara yang betul.
Dalam pembentangan Bajet 2014, mendedahkan lebih ramai pengguna internet di Malaysia adalah pembeli berbanding penjual dengan saiz pasaran urusniaga dalam talian dijangka mencecah RM5 billion menjelang 2014, berbanding RM1.8 billion pada 2010.
Ternyata terlalu besar potensi bisnes online. Jadi tak mustahil jika kita baru angan-angan untuk mula bebas kewangan bertindak dan ikut cara yang betul. Tidakkan kita rasa tercabar? Ada yang bermodal rendah pun boleh membuat jualan di internet. Mungkin kita boleh mula berjinak-jinak dulu secara separuh masa sebelum melakukannya secara serius.
(sumber : berita harian, 14/4/2014)
Bagi mereka yang mahu mula bisnes secara online, tapi belum ada produk, boleh sertai Pengurus Online Akademi. Caranya sangat mudah dan senang sahaja.
* Hanya daftar dengan yuran RM200 - yuran pendaftaran pengurus online akademi
* Bonus 4 ebook  (ebook belajar asas blog - ebook rujukan utama membina blog, ebook super wahm supermom perkongsian kisah sebenar wahm yang mula bekerja dari rumah, ebook panduan mula bisnes butik - panduan untuk membuka butik, dan ebook 101 idea home based bisnes cari idea untuk memulakan bisnes secara online dan panduan sebelum memulakan)
* Dapat belajar membina blog dalam kelas blog bisnes. Belajar hasilkan blog rakan niaga
* Blog tersebut boleh digunakan untuk produk sendiri juga.
Setelah mendaftar dan menghasilkan blog, kalian akan dibimbing bagaimana untuk mula mempromosi produk akademi - iaitu produk digital ebook, pakej sewaan iklan, dan kelas online/ bengkel anjuran akademi bekerja dirumah. Mula belajar promosi  produk ini melalui blog dan facebook.
Komisen akan dibayar secara terus kepada kalian, melalui pendaftaran pelajar ke kelas online/bengkel, atau belian ebook atau tempahan iklan. Saya sendiri yang akan ajar kalian bagaimana hendak mula menjana pendapatan dari RM50-100, untung bersih dengan hanya mempromosi produk akademi.
Ini bukan omongan kosong, kerana sudah ada pasukan pengurus online akademi yang beroleh hasil seperti ini. Tapi dengan syarat utama, ikut apa yang telah diajar, mula praktik, mula promosi, dan yang lebih penting berserah pada Allah swt atas semua daya usaha yang telah dilakukan.
Pendaftaran dan pertanyaan boleh terus melalui saya
sms/ wtsapp : 017-7912993
add saya di facebook : https://www.facebook.com/anies.aiz

Monday, 21 April 2014

Buat Duit Dengan Blog

Teks : Anys Idayu Zakaria

Bagi yang merancang untuk mula buat duit dengan blog, atau ada yang masih tak berapa yakin, betul ke ada blog boleh buat duit, betul ke boleh dapat income dengan blog, jom kita lihat video perkongsian dari inspirasibiz.com ini.

 http://inspirasibiz.com/sms-ep-1-buat-duit-dengan-blog/

Ini saya petik sedikit perkongsian Dr Irfan Khairi, melalui video tersebut.

"Dalam perniagaan internet terutamanya, perlu ada minat, dan apabila ada minat, kita sampaikan sebagai maklumat di blog, tambahkan aset di blog kita dan in shaa Allah dari situ memudahkan kita jana pendapatan dari internet. kalau nak jana pendapatan melalui blog, kita kena ada momentum penulisan, iaitu penulisan harus konsisten, tulis apa sahaja yang kita minat kerana minat itu akan mendekatkan kita dengan pengunjung serta boleh membuat pengunjung bertukar jadi pengalaman. nak kopipes dari mana-mana pun boleh, cuma jangan kopipes bulat-bulat. sila ubah mengikut gaya penulisan sendiri bagi menghasilkan satu identiti diri sendiri di mata para pengunjung blog kita'', petikan kata Irfan Khairi
 

"Cipta, tarik pembaca
Tips, cipta dan tarik pembaca
update, update, update!
 
Kalau mahu orang selalu berkunjung ke rumah kita, selalulah dan sangat perlu setiap hari rai mereka dengan informasi baru. Sedikit atau banyak pastikan ada kesegaran baru dalam blog. Ini penting sebelum membuat keyakinan kepada pembaca agar membeli produk kita. Apabila mereka sudah cukup yakin barulah
'mereka' membeli. "
(Masayu Ahmad. Belajar Asas Blog)
Dari saya pula, kata kunci paling mudah, mesti dan cuba konsisten pasang azam sehari satu entri. Tulis walau pendek, latih sehingga 44 hari akan jadi kebiasaan. Belajar teknik yang betul menghasilkan blog yang dapat menjana pendapatan dalam kelas online blog bersama saya di ABDR.

 
Antara emel yang saya terima. Mesej lebih kurang sama dengan emel guru-guru online lain.
Saya pernah melalui situasinya,

*Mahu berniaga modal yang ada sedikit sahaja.
*Mahu berbisnes online tapi seolah gelap gelita jalannya.

Maka sebab itulah Rakan Niaga & Pencarian 30 agen dropship borong telekung solat diwujudkan.
>>Hanya yuran SEKALI SAHAJA dilaburkan.
>>Produk sedia ada.
>>Kami tunjukkan cara buat blog mesra carian google.
>>Kami masukkan dalam satu group untuk berkongsi tips bersama.

PALING PENTING :
Apa syarat yang perlu ada:
>> Laptop/komputer / tab / gadget phone
>> Talian internet

SYARAT UTAMA:
ADA MINAT, FOKUS, KOMITMEN & KESUNGGUHAN
Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Beriklan bersama kami di http://sohodirectory.blogspot.com/
10. Sertai seminar terkini anjuran kami http://bengkelbranding.blogspot.com/

Kenapa kelas ini diadakan? Inilah sumbangan kami terhadap wanita dan suri rumah baik yang bekerja di luar mahupun di rumah saja. Kami sedia membantu anda untuk menyampaikan ilmu di blog atau berniaga online melalui blog dengan teknik yang betul. Blog adalah medium percuma dan akan menjadi luar biasa hebat apabila bergabung dengan teknik content writing yang tepat.

Boleh terus mendaftar mana-mana kelas pillihan melalui saya, salah seorang guru online ABDR.

Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wtsapp : 017-7912993

 

Sunday, 20 April 2014

Skill Menulis Untuk Menjual di Blog

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Tingkatkan skill “menulis untuk menjual” @copywriting. Antara tips yang penting dalam copywriting adalah:
 
1. Tulis faedah produk kita, bukannya Ciri-ciri hebat produk kita

 2. Tajuk adalah TERAMAT penting. Fikirkan tajuk yang betul-betul dapat menarik pembaca. KEY WORD

 3. “Bercerita” dalam penulisan kita,

 4. Be creative! Pelbagaikan penulisan di blog. Untuk menyampaikan info, tidak semestinya wajib menulis. Kita boleh juga menggunakan Audio, Video dan juga kedua-duanya sekali (Multimedia) .

 
5. Pertukaran link blog – rajin update entri di blog. Dan beruntungnya kita bergabung dalam alumni akademi kerana sudah ada 500 blog. Kita saling bertukar link antara rakan alumni akademi. Dan cara ini memang sangat membantu sekiranya kita sentiasa update blog, lebih ramai pembaca berkunjung ke blog kita melalui pertukaran link blog di blog rasmi akademi dan rakan alumni.
 
Bergabung dengan kami, 12 guru online, 2 trainer akaun/kewangan. Bergabung 600 blog. Sertai mana-mana kelas online berikut.

1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog, fan page dan mula bisnes
3. Kelas penulisan kreatif
4. Kelas beriklan mudah.my
5. Kelas penulisan ebook pertama
6. Tempahan blog bisnes- 3 hari siap
7. Beriklan dengan kami http://sohodirectory.blogspot.com/
8. Bacaketerangan lanjut http://akademibekerjadirumah.blogspot.com/
9. Kelas borong telekung solat
10. Kelas urus akaun wahm soho

Sertai mana-mana kelas, pertanyaan dan perndaftaran terus melalui saya.
Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms / wtsapp : 017-7912993
Anys Idayu Zakaria
 
 **********************************************************************
KELAS BLOG FANPAGE BORONG TELEKUNG SOLAT
 
 

 
Telekung merupakan produk permintaan sangat tinggi menjelang Ramadhan. Bagi yang mahu ambil peluang untuk mula berbisnes, kami buka kelas blog fanpage borong telekung solat.

Kenapa perlu sertai kelas ini?
* Dropship borong
* Dapat belajar buat blog khas untuk borong telekung
* Boleh terus mula promosi dan jual
* Tak perlu simpan stok telekung yang banyak
* Tak perlu uruskan penghantaran dan pengeposan pada pelanggan
* Kami yang akan uruskan penghantaran
* Selepas siap kedai blog, terus boleh mula jual dan ambil komisen
* Telekung pelbagai jenis yang sudah sedia ada stok.

Kelas Borong Telekung Solat
-Telekung Solat Vietnam
-Telekung Solat Indonesia
-Telekung Solat Sulam
-Telkung Solat Kanak-Kanak.
- Bonus 4 ebook rujukan

Apa yang kalian bakal dapat? InsyaAllah,
Ilmu membina blog & fanpage niaga Blog yang menepati minat pembeli
Bersama dalam satu fanpage group dengan barisan guru-guru online Akademi Bekerja Di Rumah - yang berpengalaman dalam bisnes online.

Saya buka hanya untuk 30 orang sahaja!!!!
Siapa yang berminat cepat daftar, mula belajar, dan terus jual.
 
 
 

Saturday, 19 April 2014

Guna Nama Sebenar untuk Membina Blog

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Kenapa Perlu Gunakan Nama Sebenar Untuk membina blog.
Bukan untuk giler glemour. Ia bertujuan untuk BRANDING, dalam bisnes sangat penting branding. Untuk dapatkan kepercayaan dan membina kredibiliti bisnes kita.

Bila kita gunakan nama samaran seperti cintahatishoppe atau anys idayu zakaria. Mana satu yang lebih nampak meyakinkan dan profesional? Bila bisnes online, kepercayaan tu penting, sebab kita melakukan proses transaksi wang secara online sahaja. Kalau takder kepercayaan, tak mungkin strangers sanggup transfer duit dalam nilai yang banyak untuk beli sesuatu produk dari kita.

Cuba kita lihat Internet Marketer, penceramah, pakar motivasi terkenal, semua mereka menggunakan nama sendiri di website/blog. Inilah tujuannya untuk branding bisnes dan membina kepercayaan pelanggan dan bakal pelanggan.

Jadi kesimpulannya, belajar Asas Blog dahulu, dari situ dapat membantu kita untuk terus melekat dalam 'google search' dan nama serta produk kita berada di carta carian goggle.

Bagi yang mahu belajar membina blog bersama AKADEMI BEKERJA DI RUMAH, boleh sertai kami. Bergabung bersama hampir 600 alumni akademi.

Kategori suri yang ingin belajar, berdasarkan apa yang ditanya.
1. Mahu meluaskan produk di pasaran online. Suri ini perlu belajar menjual di fan page dan juga di blog. Siapkan borang tempahan produk, dan gabungkan blog dan fanpage sebagai satu saluran kedai online. Bina asas ini, untuk belajar proses jual beli, dan tapak asas itu boleh dinaik taraf kepada website shopping cart apabila sudah maju.

2. Mahu belajar teknik pemasaran melalui tulisan dan mempunyai blog berpengaruh. Semua orang sudah pandai menulis, tetapi tidak tahu teknik yang betul untuk membina blog yang berinformasi. Suri kategori ini perlu belajar asas blog dan penulisan untuk membina blog berpengaruh.

Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Beriklan bersama kami di http://sohodirectory.blogspot.com/
10. Sertai seminar terkini anjuran kami http://bengkelbranding.blogspot.com/

Pendaftaran dan pentanyaan terus melalui saya Anys Idayu Zakaria


email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wtsapp : 017-7912293

Friday, 18 April 2014

Tips Kewangan

Teks : Anys Idayu Zakaria
 
Tips kewangan:

1. Kurangkan kos.
2. Tambah pendapatan.

Ramai orang berjaya buat tip pertama, tapi tak ramai yang buat tip kedua kerana tidak tahu bagaimana cara nak mula. Jadi mari belajar cara yang betul untuk tambah pendapatan, dengan mulakan apa yang ada di tangan kita sahaja.

Di akademi ini pasukan kami (guru online) akan berkongsi pemasaran paling asas iaitu bermula dari blog dan facebook.

1. Membina email, blog fan page bisnes

2. Membina trafik melalui analisa asas

3. Kita sediakan produk jika tidak ada produk (PENGURUS ONLINE AKADEMI)

Jom sertai kami di kelas online berikut.
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog, fan page mula bisnes
3. Kelas penulisan kreatif
4. Kelas beriklan mudah.my
5. Kelas penulisan ebook pertama-kelas premium
6. Kelas asas akaun wahm soho
7. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online akademi
8. Tempahan blog bisnes-3 hari siap
9. Beriklan dengan kami
10. kelas blog fanpage borong telekung solat

Semua orang boleh, tak kira lelaki atau wanita. Senior atau junior. Semuanya Online. Semoga Akademi ini menjadi pelopor kepada kemajuan WAHM alaf baru.Insya Allah. Pendaftaran dan pertanyaan terus melalui saya, salah seorang guru online akademi.


''1 USAHAWAN 1 BLOG''




Thursday, 17 April 2014

3 Teknik Urusniaga Online

Teks: Anys Idayu Zakaria
 
 3 teknik urusniaga online-sesuai bagi yang baru mahu mula

Ini asas yang perlu ada bagi yang baru mahu mula belajar urusniaga online. Saya tahu ramai yang sudah pakar, tetapi asas ini khusus bagi ibu yang baru bermula.

1. Mulakan dengan percuma, fan page, blogspot, produk dropship. Ini tiga yang sangat asas yang boleh dimulakan. 

 2. Fan Page adalah sebagai kedai online dan cara yang sangat efektif untuk menjual dan terus kepada pelanggan.

3. Blogspot. Blog sangat sesuai untuk titik mula kalian mencari pelanggan. Ya blog adalah salah satu cara memperkenalkan diri kepada pelanggan, bina khalayak pelanggan kalian sendiri. Ada berjuta-juta rakyat Malaysia, kalian hanya mahu 3K hingga 5K pertama pelanggan setia.

4. Dropship. Tidak perlu ada produk sendiri, mulakan dengan produk yang sudah ada. Banyak pembekal yang menawarkan dropship.

Ok, untuk 1,2,3 mudah sahaja, jika buntu ada 1 hingga 16 langkah sahaja bermula dengan analisa. Kami tawarkan melalui kelas online fan page dan blogspot.

Pilih mana-mana kelas pilihan yang ditawarkan di akademi bekerja di rumah :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Beriklan bersama kami di http://sohodirectory.blogspot.com/
10. Sertai seminar terkini anjuran kami http://bengkelbranding.blogspot.com/
11. kelas blog fanpage borong telekung solat.

Kenapa kelas ini diadakan? Inilah sumbangan kami terhadap wanita dan suri rumah baik yang bekerja di luar mahupun di rumah saja. Kami sedia membantu anda untuk menyampaikan ilmu di blog atau berniaga online melalui blog dengan teknik yang betul. Blog adalah medium percuma dan akan menjadi luar biasa hebat apabila bergabung dengan teknik content writing yang tepat.

Boleh terus mendaftar mana-mana kelas pillihan melalui saya, salah seorang guru online ABDR.

Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wtsapp : 017-7912993
Anys Idayu Zakaria

Wednesday, 16 April 2014

Persediaan Bergelar WAHM

Ulasan Kelas Asas Blog : Hifzaila Hafni

Teks: Hifzaila Hafni
Sumber : http://hifzaila.blogspot.com/2014/04/ulasan-kelas-asas-blog.html


Saya pernah menjadi seorang ibu yang bekerja dari rumah sebelum ini (wahm). Dan saya ingin sangat kembali seperti itu semula.

Tapi, saya dah tak nak jadi wahm yang tak efektif, tak efisien, malas, buat kerja ikut mood, selalu berfikiran negatif dan banyak buang masa macam dulu.

Kini, walau pun saya bekerja, niat nak menjadi wahm tetap ada. Dan saya fikirkan itu setiap hari supaya saya terus dengan usaha saya untuk merealisasikan cita-cita tersebut.

Menginjak 2014, saya memang bertekad nak cari pendapatan sampingan dan nak bekerja dari rumah. Tahun ini saya mesti keluar dari zon selesa saya dan nak membuat perubahan membantu suami mengukuhkan tahap ekonomi keluarga.

Saya mula menganalisa kekuatan dan kemahiran yang saya ada dan menyenaraikan apa yang saya boleh lakukan jika mahu berhenti kerja dan bekerja dari rumah. Suami juga dah bagi syarat, tetapkan target bila nak berhenti kerja dan sebelum berhenti, pastikan kedudukan kewangan kukuh dahulu dengan mula mencari pendapatan sampingan dan menabung daripada sekarang.

Saya cari maklumat di internet tentang suri rumah yang bekerja dan terjumpa blog Puan Zaila Mohamad. 

Wah. Jarang jumpa orang yang bernama sama dengan saya. Teruja dengan nama dan kandungan blog beliau. Hampir sebulan saya baca blog beliau berulang-kali, akhirnya saya membuat keputusan untuk mendaftar masuk Kelas Asas Blog dan Penulisan pada Februari 2014.

Niat saya cuma nak kembangkan kemahiran dan minat menulis, tapi kini saya dah makin terjebak dengan dunia bisnes dan saya tak pernah sangka saya boleh buat perkara yang selama ini saya tak pernah terfikir nak lakukan.

Semua ini gara-gara kelas asas blog inilah. Sebab pakej kelas yang saya ambil ni termasuk keahlian Rakan Niaga akademi. Alhamdulillah. Selain belajar menulis blog dengan baik, saya diperkenalkan dengan cabang-cabang bisnes dan peluang yang ada sebagai persediaan untuk bergelar wahm semula nanti.

Dan dapat berkenalan dengan guru-guru online hebat yang lain juga, sekaligus saya bersyukur berada dalam kumpulan sokongan yang kena dengan semangat dan jiwa saya.

Puan Zaila juga sentiasa menjawab semua persoalan saya. Tak kira apa soalan sekali pun. Beliau sangat membantu memberi panduan dan membimbing serta menegur mana-mana yang perlu, tentang blog dan urusan bisnes. Untungnya kami berdua bukan sahaja bernama sama, rumah pun dalam kawasan yang sama dan sebaya pula!

Kini saya sudah boleh menjana sedikit pendapatan daripada produk-produk hebat yang dihasilkan oleh Akademi Bekerja Di Rumah. Saya tak kisah walaupun bermula dengan komisen yang kecil sebab saya tahu rezeki Allah akan beri jika kita gandakan usaha dan berdoa serta bertawakal kepadaNya.

Saya dah bermula dan akan teruskan. Saya mohon semoga Allah tetapkan hati saya supaya terus dengan apa yang sudah saya mulakan. Dan saya mengharapkan saya juga dapat membantu suri bekerjaya yang lain yang mempunyai dilema seperti saya untuk berjaya sebagai wahm suatu hari nanti. Walaupun perjalanan menuju SOHO kami masih jauh atau panjang, sekurang-kurang berusaha daripada sekarang.

Semoga Allah lancarkan urusan dan tunjukkan jalan
********************************************************************** 

Apa yang menarik tentang Rakan NIaga Akademi :
* belajar gunakan blog untuk jana pendapatan
* dapat free kelas akaun
* bonus 4 ebook
* produk hanya atas talian
* tak perlu simpan stok
* tak perlu urus stok
* tiada modal berkali-kali. Hanya sekali yuran akademi rakan niaga
* produk umum dan permintaan sepanjang tahun
* hanya perlukan kesungguhan, fokus, konsisten.

Bagi yang mahu menjana pendapatan dari rumah boleh serta Akademi Bekerja di Rumah sebagai Rakan Niaga. Inshaallah saya akan bimbing kalian bagi membina platform untuk mula.

Apa yang anda dapat dengan menjadi Rakan Niaga?
Anda akan belajar membina platform, iaitu satu Blog Bisnes yang membolehkan anda menjalankan operasi perniagaan hanya dari rumah sahaja. Kalian juga akan belajar membina satu fanpage.
Anda hanya perlu mempromosikan pakej-pakej jualan dan produk-produk yang ditawarkan oleh Akademi Bekerja Di Rumah. Kami sediakan tapak untuk anda berniaga tanpa perlu keluar dari rumah. Apa yang anda perlukan hanyalah kesungguhan dan talian internet.

Blog Rakan Niaga akan tersedia dengan pautan:
1. Logo Akademi Bekerja Di Rumah
2. Logo rasmi SOHOdirectory
3. Kelas-kelas Online
4. Pakej Ebook
5. Ruang Periklanan
6. Borang Tempahan

Hubungi saya untuk pendaftaran sebagai pengurus online akademi

Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms / wtsapp : 017-7912993
Anys Idayu Zakaria
Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Beriklan bersama kami di http://sohodirectory.blogspot.com/
9. kelas blog fanpage borong telekung solat
10. Sertai seminar terkini anjuran kami http://bengkelbranding.blogspot.com/

Pilih mana-mana kelas pilihan mendaftar melalui saya untuk belajar lebih details tentang blog

Tuesday, 15 April 2014

Teknik Memperkenalkan Perniagaan - Bengkel Branding Your Business

Teks : Anys Idayu Hj Zakaria

Bengkel Branding Your Business

Dua bengkel telah berlangsung dengan jayanya di Melaka (5/4/14) dan Kuala Lumpur (6/4/14). Seterusnya yang terakhir buat masa ini akan diadakan di Kelantan pada

Jom kita lihat apa kata mereka yang telah mengikuti bengkel ini.











APA YANG ANDA DAPAT APABILA MENYERTAI BENGKEL INI?

---------------------------------------------------------------------------------
PENJENAMAAN (Branding)
---------------------------------------------------------------------------------


1. Memahami akan kepentingan "Penjenamaan" untuk perniagaan dan perkhidmatan. 
2. Mengetahui nama dan perkataan yang sesuai untuk penjenamaan diri dan perniagaan masing-masing.
3. Mengenal pasti kesilapan yang sering dilakukan yang menyebabkan kurang "laris" dan di "pandang"
4. Menguasai teknik memilih perkataan atau ayat pada penjenamaan dan topik yang dibina agar ianya dapat "mengumpan" dan "menarik" pembaca, pelanggan dan enjin carian internet (Contoh : Google) 

---------------------------------------------------------------------------------

MEREKABENTUK (Designing)
---------------------------------------------------------------------------------


5. Mengenalpasti Logo dan Grafik yang sesuai untuk perniagaan dan perkhidmatan masing-masing.
6. Memahami dan mengenalpasti konsep, gaya dan warna yang sesuai untuk jenis perniagaan dan perkhidmatan masing-masing.
7. Menguasai Tips dan Cara untuk memberikan impak foto gan grafik kepada pelanggan agar dapat menguasai mental dan emosi pelanggan.
8. Mengetahui tips rekaan logo dan grafik yang disukai dan mendapat perhatian ramai . 

---------------------------------------------------------------------------------

MEMPERKENALKAN (Promoting)
---------------------------------------------------------------------------------


9. Belajari teknik untuk meningkatkan perniagaan dan perkhidmatan di carian Google agar mudah dijumpai dan disukai oleh pembaca,  pelanggan, rakan niaga, media massa, penaja dan sebagainya.
10. Belajari teknik untuk membuat proposal kepada Penaja, Rakan Niaga, Pelanggan Berpotensi Tinggi mahupun kepada Media Massa.
11. Belajari teknik memanfaatkan testimonial, penajaan dan peluang tersiar di media massa untuk mendapatkan kepercayaan bakal pelanggan dan orang ramai.
12. Mengetahui medium-medium yang boleh digunakan untuk memperkenalkan diri dan perkhidmatan kepada orang ramai.

-Bagaimanakah cara untuk "menjenamakannya"?
 
-Bagaimana untuk "mendesignkannya"?
 
-Bagaimana untuk "memperkenalkannya"?

Apabila kita mengetahui tekniknya, dari rumah juga boleh "dikenali" , mendapat pelanggan dan perniagaan berjalan maju dan terus maju. Jika ada yang bercita-cita ingin menjadi ibu suri berijazah dan bekerja sepenuh masa di rumah (working mother at home) , ini adalah ilmu yang sangat diperlukan. Jika ada yang menjalankan perkhidmatan "professional" namun terpaksa tutup premis dan mula menjual baju atau coklet, inilah masanya untuk belajar teknik-teknik yang akan didedahkan untuk anda bangun semula perkhidmatan professional anda dengan penuh gaya dan kemesraan dengan pelanggan. Bagaimanakah caranya? Hadir ke Bengkel Live Coaching ini.

Insyaallah dengan IzinNya, anda juga boleh berjaya untuk memperkenalkan perkhidmatan dan perniagaan di mata orang ramai sekiranya anda mempraktikkannya. Apa akan jadi apabila orang ramai mengetahui perkhidmatan dan perniagaan anda? Anda akan jadi huru-hara tak menang tangan untuk menerima permintaan. Janji anda buat apa yang sudah di ajar. Berilmu tanpa beramal, ianya pasti akan sia-sia. Saya pasti jika anda menggunakan teknik yang diberikan, setakat yuran yang dibayar ini, sudah pasti mampu membawa pulangan modal semula malah Insyaallah berganda dari itu.

 Sekembalinya di rumah nanti, anda berpeluang untuk :
 
-menyertai Group Ahli Akademi Bekerja Di Rumah untuk bertukar network, ukhuwah dan pelanggan
 
-dapat beriklan di SOHO directory PERCUMA selama 1 tahun.
 
Ini semua untuk memastikan keberlangsungan network dan menjadi medium
pemasaran perniagaan dan perkhidmatan anda.


Insyaallah anda yang hadir ke bengkel ini akan mendapat KUNCI TEKNIK 
BRANDING di dalam genggaman anda. Hanya perlu pulang dan lakukan! 

Daftar terus melalui saya, untuk bengkel terakhir ini di Kelantan pada 26/4/2014

Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms / wtsapp : 017-7912993
Anys Idayu Zakaria